De fleste aarhusianere kender Mefisto, der i sin nuværende form snart runder de 20 år. Men nu er det tid til en udvidelse. Mefisto skal være et sted, hvor folk kommer for at nyde livet.
”Vi vil skabe leben og magi, og vi har ikke nogle regler,” sådan lyder det fra Lars Kyllesbech, stifteren bag Mefisto.
Ved Volden 28 ligger den hyggelige fiske- og skaldyrsrestaurant, som åbnede tilbage i november 2003, og her skal den forsat ligge. Dog får restauranten selskab af en ny fløj, som åbner onsdag den 16. november, blot to takker længere nede ad gaden i Volden nummer 20.
”Det nye Mefisto kommer til at hedde Mefisto Restaurant og Gårdhave, mens det gamle bliver til Mefisto Bistro og Beværtning,” lyder det fra Anders Dahlstrup, der udover Lars Kyllesbech er den anden blandt tre partnere hos Mefisto.
Det er ikke en hemmelighed, at de to idémagere godt kan lide at udfordre sig selv, og derfor har de også gjort sig mange tanker om, hvad det nye og samlede Mefisto skal kunne tilbyde. Én ting er de dog helt sikre på.
Der skal være liv, stemning og magi
Mefisto skal være et sted, hvor folk kommer for at nyde livet.
”Vi vil gerne tage det stive og højtidelige ud af restaurationsoplevelsen og smide det mod gulvet, så det eksploderer. Det er en glædesbranche, vi er i, og der skal være liv, stemning og magi,” lyder det ihærdigt fra Lars Kyllesbech.
De to herrer er enige om, at det skal være et sted, hvor de selv ville have lyst til at komme – men hvad indebærer det så?
”Når du rejser ud i verden. Paris for eksempel. Så kommer du forbi flere steder, hvor det myldrer med mennesker og liv. Det vil vi også have,” tilføjer Lars Kyllesbech.
”Det er ikke fedt at være på en restaurant, hvor der er ti mennesker, og det eneste du kan høre er lyden af bestik, der skraber mod tallerkenen og tjenerens sko, der går over gulvet. Det er lidt for kedeligt,” siger Anders Dahlstrup.
Læs også: 4 steder i Aarhus med flæskestegssandwich
Mefisto Restaurant og Gårdhave
I den nye del af Mefisto Restaurant og Gårdhave, kommer der i den grad til at være plads til netop liv og glade dage.
”Vi kommer til at have omkring 70 indendørs pladser og cirka 120 pladser i alt, når vejret tillader det, og vi kan tælle gårdhaven og fortovsserveringen med,” fastslår Lars Kyllesbech.
Men selvom den nye fløj af Mefisto kommer til at have et nyere udtryk, så er det meget vigtigt, at der stadig kommer et personligt præg og en rød tråd til det gamle Mefisto.
”Vi har brugt dagevis og travet op og ned ad loppemarkedet ved Clignancourt i Paris. Købt lamper, stole, glasopsatser og så videre. Det kommer til at være vores bud på, hvordan en klassisk pariser bistro og restaurant skal se ud i Aarhus i 2022,” fortsætter Lars Kyllesbech.
Det er bare en bar
Udover den nye restaurant kommer de nye lokaler også til at huse en bar, hvor du kan slutte din dag af med et glas vin, en øl eller lidt snacks.
”Personligt har jeg savnet et sted i Aarhus, hvor du kan gå ind og mødes til en øl, og hvor du samtidig kan få lidt simpelt at spise, så du er klar til den næste øl,” lyder det grinende fra Anders Dahlstrup.
Baren kommer til at tage afsæt i samme princip som den nye restaurant, og det er derfor ikke drømmen om at åbne en cocktailbar og være det skarpeste på det, som er i fokus.
”Det er bare en bar, og det er stemningen og rammerne, der gør det fedt. Der kommer ikke til at være nogle regler for, hvad du kan få her. Vi laver det, der smager godt, og som vi har lyst til at lave,” lyder det fra Anders Dahlstrup.
”Jeg vil for eksempel helst have tre kyllingevinger. Jeg har personligt fået nok tapas i mit liv,” tilføjer Lars Kyllesbech.
Læs også: Espresso House byder på Créme Brûlée Latte og smagen af jul
Gæster som i privaten
At den rette stemning står højt på ønskelisten for de to herrer, kan der ikke sås nogen tvivl om.
De ønsker nemlig at øge komforten for deres gæster, og det kræver den helt rette balance mellem gæsterne og medarbejderne.
”Vi vil ikke have en tjener, der står ret op med hænderne bag ryggen,” siger Anders Dahlstrup, mens han rejser sig fra stolen for at illustrere.
”Nej, råb for pokker. ’Mads, vil du ikke lige komme med lidt mælk til kaffen!’ Det er vores gæster fuldstændig, som hvis de var gæster hjemme i privaten,” fortsætter Lars Kyllesbech.
Udover at skabe en god stemning for gæsterne vil det også være med til at øge arbejdsglæden for medarbejderne, som også er noget af det, de vægter højt hos Mefisto.
De klassiske dyder
Men selvom stemningen skal være afslappet, betyder det ikke, at du skal tage ordentligheden ud af oplevelsen.
”Egentligt så hylder jeg de klassiske dyder mere end nogen anden her, men uden at det betyder, at vi skal bukke og neje for gæsterne,” lyder det fra Lars Kyllesbech.
Med sine 42 år i restaurationsbranchen på de rigtige steder er der nogle ting, som Lars Kyllesbech ikke går på kompromis med.
”Hvis der er nogen, der bestiller en flaske champagne, som vi har på kortet, så har vi den også – på køl og klar til at servere. Så betyder det til gengæld ikke så meget for mig, om gæsten selv skal skænke den. Det må de faktisk gerne,” fastslår Lars Kyllesbech.
Læs også: Ny vegetarisk frokostbuffet hos Spiselauget
Vil give Mefisto evigt liv
Mefisto har i sin nuværende form ligget på adressen i Volden i mange år, og derfor er det nok de færreste, der kan huske, at det ikke altid har set sådan ud.
”Inden jeg forpagtede Mefisto tilbage i 2003, var det mere en café. Så blev det til Mefisto, som vi kender det i dag, men det er ikke længere nok. Vi bliver nødt til at følge med tiden og fremtidssikre Mefisto,” lyder det fra Lars Kyllesbech.
Men selvom Mefisto står til at skulle igennem en forvandling, så holder teamet fast i de elementer, som de ved, de er gode til, og de ved, der fungerer.
”Vi er ikke ude på at lave noget revolutionerende, som andre ikke har kunnet før. Vi opgraderer bare faciliteterne, for det her sted skal også ligge her om 30 år. Vi vil faktisk give Mefisto evigt liv,” fortæller Lars Kyllesbech.
Respekt for det klassiske smørbrødshåndværk
Menuen på den nye del af Mefisto kommer til at lægge sig op ad den menu, som vi kender i dag. Der er dog alligevel en ting, som ikke har været at finde på menuen indtil nu.
”Vi får flere muligheder, fordi der kommer et væsentligt større køkken, men vi fortsætter alligevel i samme stil,” lyder det fra Anders Dahlstrup.
”Som noget helt nyt kommer vi til at servere smørrebrød på det nye sted. Vi vil nyfortolke smørrebrødet med respekt for det klassiske smørrebrødshåndværk,” forklarer Lars Kyllesbech.
Udover smørrebrødet kan du fortsat få god fisk og grøntsager, og til dem, der virkelig har lyst til en god bøf, er det også en mulighed.
”Når vi serverer en bøf, så er det også af bedste kvalitet. Vi er opmærksomme på, at vi også skal arbejde med den grønne omstilling, og derfor er det godt, at det er flere med på holdet, som kan hjælpe med det,” lyder det fra Lars Kyllesbech.
Læs også: Restaurant SYV NI 13 fejrer Beaujolais Nouveau-dag med fransk social dining
Et stærkt team
Udover dygtige medarbejdere består Mefisto i dag af en stærk trekløver, der hver især besidder forskellige kompetencer.
”Dines Eskildsen er den sidste partner i forretningen, og ham må vi endelig ikke glemme. Han har snart været med fra starten, og han er i dag den overordnede køkkenchef,” fortæller Lars Kyllesbech.
I et stærkt team er der også en udviklingsmand, og den post besidder Anders Dahlstrup.
”Jeg er en udviklingsmand, og det er dét, jeg er god til. Jeg har tidligere været chef i Aarhus Festuge, og så startede jeg Studenterhuset i tidernes morgen,” fortæller Anders Dahlstrup.
Sidst men ikke mindst, er der i Lars Kyllesbech, en garvet restauratør, der med sine mange år i branchen ved, hvad han taler om.
Vi spiller kun første halvleg
At blande ti idéer og se, hvad der sker, lyder ikke umiddelbart som nogen let opgave. Alligevel er det præcis dét, som de to idémagere synes, er det allerfedeste.
”Det er sjovt at lave noget, der er svært. Det er derfor, vi laver det her sammen os tre – for det er ikke let, men når det lykkes: Fuck, det er fedt,” udbryder Anders Dahlstrup.
”Det føles som at stå midt i en orkan, og når den holder op, så falder alting bare på plads,” tilføjer Lars Kyllesbech.
De to herrer lægger derfor heller ikke skjul på, at de har flere idéer i ærmet, og de bliver ved med at kæmpe.
”Vi tager begrænsningerne ud af ligningen, og vi har ikke noget endemål. Så finder vi bare på noget nyt, der bliver svært. Vi spiller kun første halvleg,” slutter Lars Kyllesbech af.