Guide: 6 oversete takeawaysteder i Aarhus

Guide: 6 oversete takeawaysteder i Aarhus

af -
Foto: Creperiet

GUIDE: Det behøver ikke altid ende med den lokale pizzajoint, når aftensmaden hentes ude i byen. Her er seks oversete takeawaysteder i Aarhus.

Italienske sandwiches
Italianissimo, Gl. Munkegade 17, 8000 Aarhus C

”Italianissimo bringer det solbeskinnede Italien til Aarhus”. Sådan lyder mottoet hos den lille delikatessebutik Italianissimo, der siden 2002 har ligget i den lille Gl. Munkegade ud mod Nørre Allé. Sortimentet består primært af delikatesser som ost, charcuteri, småkager, kaffe og vin, men butikken laver også fortrinlige sandwiches, der fås med som takeaway. Fyldet vælger man selv fra den store køledisk midt i butikken, og en anbefaling er at prøve den lagrede parmaskinke, den lufttørrede svinenakke under navnet coppa eller en af de mange pølser. Kødet toppes med bagte tomater, rucola og italiensk Provelone-ost, og et strøg chilimarmelade i bunden giver sandwichen et lækkert spicy touch. Prisen er 50 kr. uanset fyld, og skal der drikkevarer med, ligger det lige til højrebenet at snuppe en af butikkens hjemmeimporterede vine, som koster fra en flad 50’er til flere hundrede kroner flasken.

Krydret fra Sydindien
The South Indian, Nørre Allé 51, 8000 Aarhus C

For halvandet år siden blev det sparsomme udbud af indisk mad i Aarhus lidt større, da takeaway-restauranten The South Indian slog dørene op på Nørre Allé. Inspirationen kommer fra Sydindiens såkaldte Chettinad-køkken, der kendetegnes af krydderier som stjerneanis, fennikelfrø og tørrede kapersbær, og menuen lyder på en række små og store retter med masser af smag. Er I flere, er det oplagt at bestille lidt af hvert og dele ved bordet, så I kommer godt rundt i det store menukort. Læg for eksempel ud med den tykke linsepandekage Uthappam og en skål af tomatsuppen Rasam efterfulgt af en sprød hapser lavet på den indiske friskost paneer. Hovedretten kan lyde på kylling med frisk chili eller en curry med kæmperejer, hvorefter det sydindiske måltid kan afsluttes med en is lavet på mango og pistacie. Priserne starter ved 29 kr. for små retter, 103 kr. for hovedretter og 31 kr. for desserter.

Cool berlinerstil
Café Folkeven, Thorvaldsgade 17, 8000 Aarhus C

Den lille takeawaycafé Folkeven på Thorvaldsensgade byder med råt terrazzogulv, hjemmebyggede træmøbler og kofangeren fra et folkevognsrugbrød midt i lokalet på cool berlinerstemning for alle pengene. Men det er ikke ren stil det hele, og caféens velsmagende takeawayretter tager kegler med friske råvarer og spændende smagskombinationer. Stil eksempelvis sulten med en salat lavet på bagte rodfrugter, syltede rødløg og rosastegt okse eller en salat med årstidens grønt, æbler og braiseret kylling i tomatpesto. Caféen har også en skiftende gryderet serveret med ris og brød, og er humøret til sandwiches, har stedet en håndfuld varianter med og uden kød. Salater koster fra 58-72 kr., en gryderet fås fra 56-70 kr., og en sandwich står i 55 kr. Skal forårssolen fejres med en dessert, kan måltidet rundes af med en fuldfed brownie, et stykke skærekage eller en af de hjemmebagte Oreo-kiks.

Franske pandekager
Creperiet, Marselisborg Havnevej 24, 8000 Aarhus C

Pandekager som takeaway? Yes, det er på menuen hos den franskinspirerede restaurant Creperiet, der ligger med skøn udsigt over marinaen på Marselisborg Havn. Under navnet Crêpe Sal’ees lokker stedet med over 15 forskellige madpandekager, der kan tages med hjem eller ud i de grønne omgivelser på Tangkrogen lige om hjørnet. Et godt bud er den klassiske La Populaire med skinke, ost og aioli til 125 kr. eller den mættende Au Lard Fumé med bacon, æg, ost og spinat til 175 kr. Skal det være mere sommerligt, kan man sætte tænderne i en La Crepe D’ete med rejer, krebsehaler og friske asparges til 175 kr. Pandekagerne pakkes i transportvenlige bokse, og kræver aftensmaden en sød afslutning, kan man snuppe et par traditionelle dessertpandekager med i posen. Bonusinfo: Creperiets madpandekager er lavet af boghvedemel ud fra en opskrift, der angiveligt er mere end 500 år gammel.

Hot peruvianer
Lima, Guldsmedgade 20C, 8000 Aarhus C

Sydamerikansk gastronomi er hottere end hot, og et af stederne i Aarhus med Sydamerika på menuen er den lille takeawaycafé Lima i Guldsmedgade. Stedet drives af den peruviansk gifte Martin Juel Iversen, og en sikker vinder på kortet er den friske ceviche med citrusmarineret fisk, chili, koriander og løg. Skal der kød på tallerkenen, kan man bestille den spicy risret Pollo Anticuchero med chilimarineret kylling og majs, som med garanti stiller den værste sult. Anbefalelsesværdige er også Limas delikate empanadas, der består af indbagte, halvrunde brød med fyld af oksekød eller kylling. Cevichen koster 105 kr., risretten fås for 85 kr., og tre empanadas står i 75 kr. Tørsten kan stilles med en peruviansk øl eller en friskpresset juice af typen Chicha Morada, der er lavet af lilla majs, ananas, kanel og nellike. Hvis ikke man orker en tur forbi Guldsmedgade, kan man få maden leveret mod et mindre gebyr.

Tatar i Toldboden
Madklubben, Hack Kampmanns Plads 1, 8000 Aarhus

Er Madklubben ikke en restaurant? Jo, men det rummelige spisested i den gamle Toldboden ved havnen har også et mindre udvalg af takeawayretter, som kan hentes på stedet eller blive leveret hjem til døren. Menuen lyder på både forretter, hovedretter og desserter, og skal den have hele armen, kan man lægge ud med en tatar af grofthakket okseinderlår, fortsætte med grillet frilandsgris og slutte med en citronfromage til en samlet pris på 195 kr. Mindre kan dog også gøre det, eksempelvis en burger med røget cheddarost, barbecueketchup og agurkerelish til 95 kr. Tørsten kan stilles med en frisk rabarbersodavand fra Ebeltoft Gårdbryggeri, en klassisk Ceres Top eller en af vinene på menukortet. Restauranten er en del af en dansk kæde under samme navn og har en søsterrestaurant på Åboulevarden, som også byder på takeaway. Bemærk at der er ekstragebyr, hvis maden skal leveres til privaten.

Mikkel T. Krogh
Stifter og direktør af SMAG Medier. Mangeårigt madøre og wannabe-kok. Bruger alt for meget tid på at researche restauranter før selv den mindste rejse. Glad for at streetfood-bølgen endelig har ramt Aarhus. Journalist og cand.mag.