Foto: Mefisto

GUIDE Latinerkvarterets brostensbelagte gader summer af liv, atmosfære og lækker mad. Hvis du vil spise dig gennem det hyggelige kvarter, er disse 12 steder must-eats.

Den ældste bydel i Aarhus deler navn med det kendte kvarter i det centrale Paris på grund af de mange lighedstræk, der er mellem de to kvarterer. Hvis du vil spare flybilletten til det franske, kan du med fordel aflægge det aarhusianske Latinerkvarters atmosfæriske gader et visit og gøre maven glad med det væld af fristelser, der står i kø i det intime kvarter. Vi har spist os gennem gaderne og giver dig her en guide til 12 hotspots, du ikke må gå udenom. Velbekomme!

Burritos og bowls på Mejlgade
Chido, Mejlgade 48A, 8000 Aarhus C

I udkanten af Mejlgade ligger den mexicanske takeaway Chido, der blev startet af en flok entreprenante ildsjæle sidste år. Glem alt om træt texmex fra Santa Maria her! På Chido består menuen blandt andet af tacos, burritos og såkaldte bowls, som alle laves fra bunden i det lille køkken bag i butikken. Chido-drengenes burritos serveres ”Mission Style”, hvor tortillapandekagen fyldes med ris, bønner og kød toppet med ost og salat, og hvis du siger nej til gluten, kan du nappe en bowl, som ret beset er en burrito uden tortilla. Vi er specielt vilde med Chidos ”you pick”-koncept, hvor du får 65 kroner selv kan customize, hvad din mad skal indeholde af ingredienser. Ventetiden hos på den populære Chido er som regel ikke lang, og hvis du ikke vil tage de mexikanske lækkerier med hjem, kan du spise dem på en af butikkens 14 siddepladser.

Charme, stemning og fantastiske fish ’n’ chips
Café Drudenfuss, Graven 30, 8000 Aarhus C

I det hyggelige lokale med baren placeret i midten har Café Drudenfuss gennem de sidste 25 år langet mad over disken til aarhusianerne, der tiltrækkes af caféens charme, stemning og indretning i berlinerstil. Kvaliteten på tallerknerne er unægteligt steget de senere år, og i dag byder den velbesøgte café på et spændende menukort med blandt andet confiteret and, en klassisk burger piftet op med oystersauce og koriander og vellavede tapas fra den såkaldte Småt & Godt-menu. Vi kan ikke mindst anbefale deres fish ’n’ chips med tatarsauce og fritter, der fås for overkommelige 105 kroner, hvis kreditkortet er blevet svunget for heftigt på strøgturen. På den lille scene bagerst i lokalet kan du være heldig at opleve lækker jazz til maden.

Michelinmad med landlige rødder
Restaurant Gastróme, Rosensgade 28, 8000 Aarhus C


Gourmetrestauranten Gastromé i den brostensbelagte Rosensgade drives af kokkene Søren Jakobsen og William Jørgensen, som i flere år har stået bag Det Gamle Mejeri på Vilhelmsborg ved Mårslet. Gastromé scorede en flot Michelinstjerne tidligere på året, så der er ingen vej uden om stedet, hvis du vil spise dig igennem Latinerkvarteret. Gastronomisk forener de to kokke de landlige rødder fra søsterrestauranten med en moderne, modig og meget personlig madstil, der indkasserede 5 stjerner i Politiken tidligere i år. Prisen for en lille menu er 498 kroner for tre retter og 898 kroner med vin, og vælger du den fulde udrulning med 7 retter, skal du hoste op med 798 kroner og 1398 kroner med vin. På trods af det høje niveau er der ingen fine fornemmelser, og restauranten lægger for eksempel hus til børneeventen Smagens Time.

Gourmethotdogs og porchetta i Graven
Haute Friture, Graven 16, 8000 Aarhus C

På den lille Haute Friture finder du gourmetversioner af klassisk fastfood, som giver de traditionelle grillbarer baghjul. Alt spiller bare! Navnet, maden, priserne og omgivelserne. Der er ikke det store udvalg på den lille grillbar, men det gør intet, når alt sidder lige i skabet. Stedet ejes af folkene bag restauranten Lecoq, og vi befaler dig at prøve deres gourmethotdog ved navn Lecoq Dog med merquezpølse, kål og chilimayo for blot 29 kroner. Ellers anbefaler vi rustikke pommes frites med estragonmayo for 25 kroner, en sandwich med eksempelvis porchetta for 45 kroner eller grillklassikeren i form af en halv grillkylling med fritter for 75 kroner. Er du ikke til friture, kan du vælge dagens ret, som koster 70 kroner og kan være alt fra stegt medister med stuvet kartofler, rødbede og salat til indisk lammegryde med ris, mynteyoghurt og syltet rødløg. Go!

Kaffeskills i topklasse på La Cabra
La Cabra, Graven 20, 8000 Aarhus C

Med en old school grammofon i midten af lokalet og en række plader lige fra Beethoven til Bob Dylan inden for rækkevidde er der stemning for alle pengene på Latinerkvarterets ubetinget bedste kaffebar La Cabra i Graven. Her kommer kvalitetsbevidste kaffe-connoisseurs, der vil nyde deres machiato i mahognibrune møbler i ro og mag. Og det er ikke rent show. Kaffebarens barista Mikkel Selmer er dansk mester i sort kaffebrygning, og kollegaen Sonja Zweidick vandt tidligere i år det østrigske baristamesterskab i Wien. Gå ikke glip af La Cabras killer-kombo: En aromatisk espresso med en lækker croissant. La Cabra har i øvrigt en fin webshop, hvor du kan købe kaffebønner og udstyr til brygning, hvis du vil prøve at gøre baristaerne kunsten efter.

Fransk finesse på hipsterbakken
Lecoq, Graven 16, 8000 Aarhus C

Foran den såkaldte hipsterbakke ligger den skæve franske restaurant og bar Lecoq, der er en klassiker i latinerkvarteret. Hvis du har smag og øje for klassisk brasseriemad, er der ingen vej udenom at gå ombord i tre retter for 245 kroner, mens du nyder stemningen på den lille restaurant over et godt glas vin. Trods en fin kvalitet er der ingen fine fornemmelser at finde på den lille restaurant, og du kan med fordel tage et slag bordfodbold over en kold 1664’er inden maden. Hvis det er småt med pengene, byder Lecoq hver tirsdag klokken 19 på konceptet Mad & Fad, hvor du en flad 50’er får en stor fadøl og en portion mad, der varierer fra gang til gang. Konceptet er meget populært især blandt studerende, så det er en god idé at komme i god tid, hvis du vil sikre dig en tallerken til en billig penge. Voila!

Økologisk gourmet på Klostergade
L’estragon, Klostergade 6, 8000 Aarhus C

Den hyggelige Restaurant L’estragon på Klostergade har alle dage været et fint sted, hvor kærligheden til det franske køkken er lige så stor, som lokalet er lille. Det uformelle spisested kan prale af et økologisk spisemærke i guld som bevis på, at der serveres 90-100 procent økologisk mad, så du forlader altid stedet med god samvittighed. Sensommermenuen står lige nu på forretter som kammusling, skrubbe og blåmuslinger eller stegt kulmule, dansk and til hovedret og et europæisk ostebræt med syltede figner og knækbrød, æble og hvid chokolade til at runde en hyggelig aften af med. Prislejet starter på 385 kroner for en tre retters menu uden vin, og hvis søndagen skal piftes op til få kroner, kan du prøve L’estragons søndagsmenu, hvor du kan give den gas med fem retter og tre glas vin for sølle 444 kroner.

Planken ud på Mefisto
Mefisto, Volden 28, 8000 Aarhus C

Til december har den traditionsrige restaurant Mefisto 21 års jubilæum, men restauratør Lars Kyllesbech kører fortsat højt på den gastronomiske klinge. En klassiker på den selvbetitlede restaurant og vinstue er hummermenuen, hvor du hver tirsdag for 395 kroner kan få hummer på tre måder, naturligvis akkompagneret af en god champagne. Lars og Co. serverer også diverse a la carte-retter af fransk tilsnit, som du kan nyde i de hyggelige lokaler eller i den hyggelige gårdhave hvis vejret er til det. Senest har stedet lanceret en af byens bedste brunches i form af en planke bestående af syv individuelle retter serveret i lækre støbejernsgryder. Anretningerne på planken veksler løbende, og din billet til brunchhimlen koster 228 kroner inklusive stempelkaffe og te, med mindre du vælger modellen med et glas vin for 248 kroner.

Autentisk italiensk på Mejlgade
Il Mercantino, Mejlgade 18, 8000 Aarhus C

Når du træder ind af døren I den kombinerede pizzajoint og delikatessebutik Il Mercantino, mærker du straks fornemmelsen af at være i Italien. Den livlige snak mellem indehaverne Paolo og Bruno, duften af de lækre råvarer direkte importeret fra Italien og fornemmelsen for god kvalitet er ikke til at tage fejl af. På trods af det er priserne i bund, og en ægte italiensk pizza kan fås mellem 65 og 90 kroner med alt fra bresaola og rucola til salsiccia og italiensk pepperoni som fyld. Pizzaerne er indiskutabelt nogle af de allerbedste i Aarhus, men menuen byder også på lækre pastaretter for 80-85 kroner og vellavede sandwiches i hjemmebagt foccacia eller ciabattina for blot 45 kroner. Bemærk at Il Mercantino desværre kun laver maden som takeaway, så du bliver nødt til at indtage lækkerierne andetsteds.

Brød og lækkerier hos Mor Anna
Mor Anna Deli & Bageri, Mejlgade 5, 8000 Aarhus C

Den kombinerede deli og bageri Mor Anna åbnede i foråret og har lige siden givet den fuld gas for at tage kampen op mod de øvrige gourmetbagere i byen. Arsenalet består af et bredt sortiment i brød, boller og en række kager lige fra Othellolagkager til hindbærsnitter, og derudover har butikken en række andre delikatesser som oste, charcuteri, vin og friskpresset appelsinjuice. Bageriet følger traditionen fra Emmerys med at bruge surdej af bigatypen til brødet, hvilket ikke overrasker al den stund, at to af bagerne tidligere har arbejdet på netop Emmerys. Mor Anna er startet af folkene bag Café Casablanca og Sjette Frederiks Kro og leverer af samme grund brød og kager til de to spisesteder.

Speltboller og kanelting i nr. 24
Nr. 24, Graven 24, 8000 Aarhus C

Ægteparret Karen Husted og Christian Funder står bag disken i bageriet Nr. 24, der er opkaldt efter adressen på Graven. Udvalget er ikke stort, men indretningen i den lille butik er særdeles hyggelig, og smagen og konsistensen af brødet er fantastisk. Prøv for eksempel bollerne af spelt eller ølandshvede eller ægteparrets version af klassiske snegle, de såkaldte kanelting. Du kan også få et fortrinligt udvalg af ost i butikken, ligesom du kan købe forskellige typer mel med hjem, hvis du selv vil i gang med hæveskålen. Nøglen til den høje kvalitet er, at alt brød er lavet på surdej og hæver i 24 timer eller mere. Overraskende nok er ægteparret i øvrigt ikke uddannede bagere, men derimod kemiingeniør og plantepatolog.

Rustik bistromad på Mejlgade
OliNico, Mejlgade 35, 8000 Aarhus C

Hos OliNico på Mejlgade finder du lækker og gennemført bistromad inspireret af det franske landkøkken. Råvarerne leveres direkte fra Paris hver uge, og den kombinerede restaurant og takeawayjoint har en autentisk stemning, der er som taget ud af en fransk bjergby. Og så er priserne eksorbitant lave, kvaliteten taget i betragtning. På den såkaldte klassikermenu finder du merquezpølser med harissa, fish ’n’ chips eller håndskåret, lufttørret skinke med brød og oliven, som du får for blot 60 kroner. For 65 kroner får du sprøde kaninlår med salat eller vores all time favorite moules frites, som stamkunderne i form af alt fra studerende til børnefamilier bestiller i en lind strøm. Klassikerne er ikke velegnede til at tage med hjem, så skal du have takeaway, skal du vælge en af de skiftende hovedretter, der står i 70-75 kroner.

Mexikansk fingerfood for alle pengene
Vaca, Mejlgade 17, 8000 Aarhus C

I april åbnede den erfarne fusionskok Morten Hansson den delikate takeaway Vaca i lokalerne, hvor Rub & Stub tidligere havde adresse. Retterne tager udgangspunkt i det mexicanske køkken, som har fået tilføjet sæsonens danske råvarer og en god portion knivskarpe kokkeskills. Retterne skal spises med fingrene enten på stedet på de rustfrie metalbænke eller i farverige skåle derhjemme. Prøv for eksempel flæskesvær eller hjemmelavede (!) tortillachips med creme fraiche og salsa for en flad 20’er som starters, en majskolbe med mayo, ost og drys for 25 kroner eller barbecue ribs for 30 kroner. Som hovedretter kan du få tre tacos, som du selv bygger af de sirligt indpakkede ingredienser, eller en burrito med kød eller salat, begge dele for 45 kroner. Hvis du er i humør til det, serverer folkene bag disken også cocktails til de mexikanske lækkerier.

Karoline Drejer-Madsen
Kæmpe madnørd, der kan bruge timevis på at finde opskrifter til en simpel middag for to. Kan lave noget lækkert ud af næsten ingenting. Håber på mere streetfood og mere delemad i Aarhus. Studerer Marketing & Management Communication og arbejder på helsecafé on the side.