Foto: The Original Pita.

GUIDE: Spørger du os, er pita det nye sort! Vi giver dig derfor seks bud på aarhusianske pitabarer, der i den grad er værd at prøve.

Publikumsmagneten på Vesterbro Torv
The Pita Corner, Vesterbro Torv 17, 8000 Aarhus C

The Pita Corner åbnede for knap et år siden, men alligevel er det travle takeaway-sted på Vesterbro Torv faktisk den ældste pitabar i Smag Aarhus’ guide. Vildt! Der er lang kø uden for den ombyggede pølsevogn både på hverdagsaftener og i weekenderne, så du skal nok regne med lidt mere ventetid end de fem minutter, det tager folkene bag disken at få din pita klar. Til gengæld får du en både lun og frisk pita, for brødet bliver først bagt, kødet grillet og falaflen smidt i frituren, når du har afgivet din bestilling. Mere frisklavet bliver det vidst ikke! Når det kommer til fyld og dressinger, er der ikke sparet på valgmulighederne, og vi vil særligt fremhæve den smagfulde tahini-sauce, der går særdeles godt sammen med falafel. En pita to go koster 55 kroner, og aftensmaden er helt sikkert reddet med en pitamenu med pommes frites eller ovnbagte kartofler og sodavand for bare 80 kroner.

Et røverkøb af en pita
De Fyrretyve Røvere, Frederiks Allé 81, 8000 Aarhus C

De Fyrretyve Røvere slog for første gang portene til den lille pitabar på Frederiks Allé op i august, og stedets to ejere har en fortid hos prominente restauranter som Svinkløv Badehotel og Molskroen. Nu har de dog kastet alt deres kærlighed på pitabrød – og tak for det, siger vi bare! Hos De Fyrretyve Røvere er den gode smag nemlig i højsædet, og alle komponenterne i pitaen er både velkrydrede og velsmagende. Brødene er friskbagte, kødet trækker i en hjemmelavet marinade, og både grøntsager og dressinger krydres, så det hele går op i en højere enhed. En pita hos De Fyrretyve Røvere koster 50 kroner, og der er noget for de fleste smagsløg: Du kan vælge mellem lam, okseflank, falafel eller kylling samt et utal af grøntsager. Smider du 80 kroner, får du drikkevarer plus fritter eller lækre friterede broccoli med oven i hatten. Har du mod på noget nyt og spændende, så prøv i stedet den tyrkiske street food-klassiker kumpir, der består af en bagt kartoffel med smør, ost og alt det fyld, du drømmer om.

Stenovnsbagte fristelser
The Original Pita, Guldsmedgade 17, 8000 Aarhus C

Det er særligt én ting, der gør, at The Original Pita på Guldsmedgade skiller sig ud fra mængden af øvrige pitabarer: En stor, brændefyret bageovn. Ovnen, der kan blive 400 grader varm, er en attraktion i sig selv i det lille lokale, og pitabrødene bages direkte på ovnens stenbund – det giver brødene en autentisk smag og et flot og rustikt udseende. Lækkert! Hos The Original Pita koster en pita 50 kroner, og hovedingredienserne er saftigt lammekød fra spyd, grillet halloumi-ost eller marineret kylling – lige nu er der også økologisk falafel på menuen, men den er indtil videre kun på prøve. The Original Pita, der åbnede i sommeren 2017, har åbent til klokken 5 om morgenen i weekenden, så der er gode muligheder for en pita med det hele, når du er på vej hjem fra byen. Bonusinfo: Vi har erfaret, at du undgår alt for mange tømmermænd dagen derpå, hvis du vælger den hjemmelavede samuraidressing med chili og koriander.

Hjemmelavede street food-eksperimenter
Pita Planet, Aarhus Street Food, Ny Banegårdsgade 46, 8000 Aarhus C

Madmarkedet Aarhus Street Food blev i april 2017 beriget med en ny pitabar. Hos Pita Planet får du klassiske pitaer med kylling, bøf, lam, oksefilet eller falafel, men samtidig er drengene bag pitajointen ikke bange for at eksperimentere med ingredienserne. Fra tid til anden kan du for eksempel få majroer eller syltede jordskokker i din pita. Lækkert! Alt er naturligvis lavet fra bunden: Brødene bages på stedet, og de forskellige dressinger bliver der kredset særligt om – du kan eksempelvis vælge en vegansk urtedressing eller chilipesto. Mums, siger vi bare! En pita med lækker, hjemmelavet falafel er den mest populære variant hos Pita Planet, og den får du for bare 50 kroner. Skal du have kød i stedet, koster en variant med grillet kylling eller bøf 55 kroner, mens du skal af med 60 kroner for lam eller oksefilet. Bliv ikke overrasket, hvis der er kø foran boden: På en god fredag eller lørdag langer Pita Planet nemlig 500-600 pitabrød over disken.

Flammegrillet kvalitetskød til folket
Pita & Burger Bar, Østbanetorvet 3, 8000 Aarhus C

Et hurtigt kig på menukortet hos Pita & Burger Bar får med garanti dine tænder til at løbe i vand: Oksemørbrad, lammeculotte, kafta-bøf og krydret oksepølse er blot nogle af de valgmuligheder, som pitabaren, der åbnede i august 2017, tilbyder. Ejeren af Pita & Burger Bar står også bag restauranten Al Meza på Frederiks Allé, og hans mission er at bringe kvalitet og masser af smag ind i pitabrødet. Derfor får du udskæringer af dansk kødkvæg, der ligger i hjemmelavet marinade i 24 timer, inden det bliver flammegrillet. Oh, yes! En pita med falafel koster kun 45 kroner, mens du skal betale 55 kroner for en pita med kødfyld. Dressingerne er naturligvis hjemmelavede, og her er der også lidt for enhver smag – både humus, tzatziki, haydari og basilikumpesto. For 90 kroner kan du score dig en menu med sodavand og pommes frites med estragon, og så er der også godt med stole og borde hos Pita & Burger Bar, hvis du vil nyde din pita i ro og mag.

En stjerne på Stjernepladsen
The Hummus & Pita Bar, Randersvej 23, 8200 Aarhus N

I foråret 2017 åbnede The Hummus & Pita Bar på Stjernepladsen i Aarhus Nord, og her er dyrevelfærd og god kvalitet i højsædet. Derfor får du okse- og lammekød af kun den bedste kvalitet i din pita. Køledisken bugner af tilbehør, og der er frit valg på alle hylder, når det kommer til fyld. Uanset valget koster din pita 49 kroner – prøv eksempel en pita med tabbouleh, der består af bulgur, mynte, rødløg, tomat og persille. Ejerne af The Hummus & Pita Bar er fra Libanon, så udover pita er der masser af lækre libanesiske retter på menukortet. Vi anbefaler, at du prøver kibe med bulgur, oksekød og pinjekerner eller en særdeles velkrydret falafel med masser af friske grøntsager. Ja tak! The Hummus & Pita Bar har åbent alle dage til klokken 22, så er du til fredagsbar på universitetet, kan du passende slutte dagen af med en rask gåtur op til Stjernepladsen.

Simon Randel Søndergaard
Skribent på Smag Aarhus. Er meget begejstret for madscenen i Aarhus, men SU’en har de sidste mange år begrænset restaurantbesøgene. Glad for kaffe, burgere og streetfood. Laver masser af mad hjemme og får ofte stor ros for mine frikadeller. Uddannet cand.it og bachelor i historie.