Foto: MoccaCity

GUIDE Den søde tand lokker, men hvor går du hen? Her er 6 kanongode kagesteder i Aarhus.

Er der noget som at sidde på en af byens caféer og hygge med varme drikke og et lækkert stykke kage? Vi har spist os igennem udvalget og fundet 6 kanongode kagesteder, som vi anbefaler at besøge i Aarhus. Velbekomme!

Eksklusive kager for feinschmeckere
F Høj, Grønnegade 2, 8000 Aarhus C

Luksusdelien F Høj på hjørnet af Åboulevarden og Grønnegade er nok mest af alt kendt for sit smørrebrød og sin ejer Wassim Hallal, der står bag Michelin-restauranten Frederikshøj. Men den lille deli byder også på et fortrinligt udvalg af dessertkager, der kan spises på stedet eller tages med. Hvad siger du for eksempel til en mundvandsdrivende variant med rabarber og hasselnød? Eller de kunstfærdigt fyldte chokoladeæbler? Prisen for dessertkagerne ligger på solide 65 kroner, men det er billigt set i lyset af, at kvaliteten er i top, og at kagerne er en oplevelse for både øje og mave. Delien er blevet udpeget af den engelske avis Financial Times som en af Aarhus’ fem bedste restauranter, og udover dessertkagerne skal du smage de lækre flødeboller, de hjemmelavede chokolader og Wassim Hallals version af den klassiske Sarah Bernhardt-kage. Mums!

Mokka og jazz på anlægget
MoccaCity, Gl. Munkegade 19, 8000 Aarhus C

Den lille café MoccaCity gør med sin godt skjulte placering i Gl. Munkegade ikke meget væsen af sig. Men det er en skam. I hvert fald hvis du har et bankende hjerte for kageklassikere som hindbærsnitter, cookies, kanelsnegle og muffins, som du kan indtage i det hyggeligt indrettede lokale med en stor kagemontre for enden. Hvis du er mere vovet, kan også sætte tænderne i caféens muffin med blåbær og ingefær, der giver et godt modspil til det søde. Duften af bagværk og den afslappende jazzmusik på anlægget giver en skøn stemning, og som navnet MoccaCity antyder, kan de søde sager naturligvis skylles ned med velbrygget kaffe. Alle kagerne er hjemmebagte, og ejeren Ulla Dahl og hendes kolleger bager hele dagen igennem, så der altid er friskbagt fra ovnen. Er du glutenintolerant, anbefaler vi nøddekagen med mørk chokolade, der i lighed med de fleste af kagerne kan fås for sølle 17 kroner stykket.

Kagefestival i klassiske rammer
Hos Sofies Forældre, Frederiksgade 74, st th.

Den hyggelige café Hos Sofies Forældre er populær blandt byens mødregrupper, som ofte fylder lokalerne på Frederiksgade med pusletasker og søde babyer. Men den selvudnævnte te- og kaffesalon, der er indrettet med gammeldags møbler, mørke gulvtæpper, malerier på væggene, hvide duge og lysestager på bordene, er også en oplevelse, hvis du har en sød tand. Hos Sofies Forældre har altid mindst 7-8 kager at vælge imellem, og dertil kommer stedets lækkert klæbrige flapjacks og knasende cookies, der heller ikke er at foragte. Kan du ikke vælge, kan du for den nette sum af 40 kroner gå om bord i en såkaldt kagefestival med fire stykker kage, og hvis du blot vil nøjes med et enkelt stykke, starter priserne ved 17 kroner. Så har du råd til at komme igen. Og igen. Caféen er startet af parret Ebbe og Ninna, hvis datter hedder – godt gættet – Sofie.

Populære jordbærkager
Lagkagehuset, M.P Bruuns Gade 34, 8000 Aarhus C

I de senere år har bagerkæden Lagkagehuset åbnet butikker i de fleste større byer i Danmark, og Aarhus er ingen undtagelse. Lagkagehuset i den travle M.P. Bruuns Gade på Frederiksbjerg byder på en stribe lækre kager, der ofte skaber køer foran disken i de elegant indrettede lokaler. Vi anbefaler kanelsneglen og den tunge, mørke chokoladekage, og flødebollerne er fantastiske. Men du skal også prøve at sætte tænderne i den sommerlige jordbærkage, der angiveligt er Aarhus-bageriets mest populære kage. Bagerkædens træstammer vandt i 2016 en pris som Københavns bedste på anmeldelsessitet Yelp, så dem bør du næsten også smage, hvis du er forbi Frederiksbjerg. Alle herlighederne kan indtages i bageriets café, hvis du ikke orker slæbe dem med hjem.

Kagetapas med godt formål
Café Frida, Mejlgade 14, 8000 Aarhus C

Den lille Café Frida på Mejlgade åbnede i 2015 og er et afklaringstilbud til kvinder i alderen 18 til 30 år, der har brug for at komme i uddannelse eller job. Men den lille café støtter ikke kun et godt formål. Køkkenchef Mia Sambleben og hendes kolleger byder på kager i massevis, når de hver onsdag inviterer på kagetapas fra kl. 12.30-15.30. Det populære arrangement består både af søde klassikere og nye kagevarianter og koster 40 kroner, som giver dig en tallerken med seks små kager efter eget valg. Kagerne skifter løbende, og du kan eksempelvis sætte tænderne i drømmekage, Sarah Bernhardt-kager og Napoleonshatte, ligesom folkene bag disken også løbende frister med nye varianter som tunesisk kage, karameldrømme, moderne citronmåne og hjemmelavet bounty. Caféen udspringer af den tidligere Frida Kahlo-café i Fredensgade, og stedets kagetapas fås også som takeaway, hvis du hellere vil nyde dem hjemme i privaten.

Himmelske kager i massevis
Småkagehuset, Frederiks Allé 102, 8000 Aarhus C

Hos Småkagehuset på Frederiks Allé er det selvfølgelig først og fremmest småkager, det handler om, og de er fortræffelige. Men den lille bager på Frederiksbjerg har mere end små, knasende kager at byde på. Vi nævner i flæng skærekager, scones, tærter, franske vafler, tunesiske kaffebrød, muffins og marengskager. For slet ikke at tale om kransekage, studenterbrød og kokossnitter. Kagerne bages af ejerparret Hanne og Steen Jensen, der lærte hinanden at kende, da de var i lære hos det hedengangne Othello Bageriet i Aarhus. Vi anbefaler, at du som minimum prøver chokoladeskærekagen og butikkens scones med æble-kanel, ligesom gulerodskagen er værd at gå efter, måske ligefrem Aarhus’ bedste. På småkagefronten er der ingen vej uden om butikkens bland-selv-koncept med små minikager, som du blander nøjagtigt som bland-selv-slik på tanken. Bageren har også et fint udvalg af flotte kagedåser, hvis du vil give en anderledes værtindegave.
OBS: Småkagehuset lukker den 23. december 2017, så skynd dig forbi, før det er for sent!

Maria Andersen
Gastronomisk nysgerrig gourmand, der går op i sund kost og mest spiser vegetarisk. Er dog ikke fanatisk og har både spist orme, myrer og kæle-marsvin. Drømmer om at rejse verden rundt og skrive om madkultur til rejseguides. Uddannet cand.ling.merc.