Foto: Pixabay.

GUIDE: Kaffe kommer i mange former og afskygninger – men om sommeren er iskaffen et hit! Her får du seks steder, som giver dig dit iskolde mokkafix.

Af Frida Kok og Sine Bak 

Den lærerige
Altura Kaffe, Graven 22, 8000 Aarhus C

At Altura Kaffe har styr på deres kaffe, finder du hurtigt ud af, når du træder ind i den lille café. Den optager ikke megen plads på Graven, men har haft sin plads siden 1996, hvor Jason Leach åbnede kaffebaren. Sejt gået! Alturas iskaffe består af en espresso, der er rørt med sukker, sirup og vanilje og blandet med kold mælk og isterninger – det er så simpelt, men så godt! Et glas kølig kaffe er dog absolut ikke det eneste, du kan få med dig fra caféen. Det søde personale på kaffebaren fortæller dig gerne om kaffens historie og de forskellige bønnesorter, som stedet tilbyder. Der er nemlig hele 16 at vælge imellem, og bønnerne er gode på hver sin måde. Måske ender du endda som ekspert efter et besøg eller to? Fordi Altura specialiserer sig i kaffe, gør de sig ikke så meget i mad eller snacks, men det betyder ikke, at du skal forlade caféen for at fylde maven. Du er nemlig velkommen til at medbringe din egen mad.

Den med den gode udsigt
Suppestegogis, Åboulevarden 82, 8000 Aarhus C

Når du skal have iskaffe her om sommeren, bør du også kigge efter de kaffebarer og caféer, der kan prale med en lækker udsigt. Og det kan Suppestegogis! Det lille sted ved Åen er både en café, restaurant og isbar, så du kan tilfredsstille alle dine kaffe-, is- og madlyster på samme tid. Win win! Den ligger lige på Åboulevarden, klods op ad åen, så du kan betragte både menneske- og mågeliv – og hvis økologi er vigtigt for dig, er du kommet til det helt rigtige sted. Caféens slogan er nemlig “mad og drikke med ømtanke,” og det giver god mening, når 90 til 100 procent af det, du kan fylde i maven, er økologisk. Beslutter du dig for at sætte dig ned og nyde solen samt en dukkert i form af koffein, kan du enten vælge en Caffe Frappe eller en Coffeeshake. Coffeeshaken er – som du nok allerede har gættet – lavet på stedets lækre, hjemmelavede kaffeis, og en sådan lille forkælelse får du for 54 kroner. Lækkert!

Klassikeren
Baresso, Frederiksgade 5, Søndergade 2, Ryesgade 22, Banegårdspladsen 16 og Bruuns Galleri, 8000 Aarhus C

Når vi taler om kaffe, ja, så er Baresso altså meget vanskelig at komme uden om! Det er Danmarks første kæde af kaffe- og espressobarer, og det er i dag også den førende kæde med kaffesteder i mange danske byer. På barerne vil du altid finde gode udsigtsposter, hvor du kan betragte gadens gang med din lille kop lykke – og Aarhus har selvfølgelig også en fin lille samling af kædens kaffebarer spredt rundt i midtbyen, så du har mange forskellige at vælge imellem. Det samme gælder kaffebarens udvalg af iskaffer. Du kan få den helt klassiske kop kaffe med isterninger og lidt sukker: Et oplagt valg til dig, som foretrækker den dybe, sorte kaffe og ikke er til alt det søde og mælkede, og så koster den kun 30 kroner. Nice! Er du derimod til en lidt blødere kaffesmag, kan du vælge imellem Caffé Latte Ice Klassisk med vanilje eller med karamel. En sådan sag koster lidt mere end den simple iced coffee, men den er bestemt også pengene værd!

Den samvittighedsfulde
Social Foodies, M.P. Bruuns Gade 60, 8000 Aarhus C

Er du typen, der ikke synes, at hverken isterninger eller softice er sjove nok i din iskaffe, så er Social Foodies stedet for dig. Bestiller du deres iskaffe, får du en svalende drik med to kugler superlækker vaniljeis, der er lavet på ægte vaniljestænger, og to espressoshots af deres bæredygtige kaffe fra Uganda, toppet med iskold sødmælk, for 45 kroner. Social Foodies laver alle deres is fra bunden, så du er sikret is af topkvalitet. Når du alligevel står og venter på din iskaffe med to kugler og helt friskrørt vaniljeis, så kan du overveje, om du skal melde dig på et af deres populære flødebollekurser eller om selvforkælelsen skal sparkes helt i top med deres lækre chokolade, som er lavet med chokolade fra CocoáFair.

Caféen
Café Faust, Åboulevarden 38-42, 8000 Aarhus C

På Åboulevarden finder du en klassisk café, der tilbyder lækker, klassisk cafémad – og tilfældigvis også en lækker café-iskaffe. Navnet er Café Faust, og her kan du roligt slå koldt vand og koffein i blodet. Iskaffen fra Café Faust er til den søde side, men kaffesmagen fylder bestemt stadig sin del af glasset, og du skal ikke være bange for, at koffeinen mangler, eller at størrelsen fejler noget! Det er absolut heller ikke opsigtsvækkende interiør, der mangler på Café Faust – indgangen til caféen er nemlig flankeret af to mandlige figurer klædt i kjole og hvidt og med en mikrofon i hånden, hvilket gør caféen ekstra nem at spotte. Gør du ligesom de to musikere og smækker et par solbriller på og et sugerør i glasset, så er du simpelthen set for den næste times tid. Bliver du småsulten hen ad vejen, kan du altid bestille fra menuen, som sammensættes med inspiration fra årstiden. Hvor skønt!

Den bæredygtige
Café Kaffegal, Nørregade 40, 8000 Aarhus C

Vil du have en iskaffe med god samvittighed on the side, så tag forbi Café Kaffegal på Nørregade: Caféen er nemlig en socialøkonomisk virksomhed, som ansætter både frivillige, professionelle og mennesker, der er psykisk sårbare. Her er man kaffefan, og navnet Café Kaffegal kommer fra den økologiske kaffe, der bliver serveret for kunderne i caféen. Kærligheden til kaffe kan du også smage i caféens iskaffe, som laves i to størrelser og blendes med Café Kaffegals hjemmelavede kaffesirup. Det går du altså ikke galt i byen med! Menukortet er spækket med lækre sager, som du nemt kan parre med sin iskaffe, og det hele er desuden 100 procent økologisk. Caféen har været et stort hit siden åbningen i 2010, og den blev i 2015 kåret som “Byens bedste café” i AOA-konkurrencen. Tag forbi og døm selv, om ikke caféen fortjener at blive nomineret igen!