Foto: Unsplash/Kaffee Meister

5 steder i Aarhus med forfriskende iskaffe

Det er svært at sige ”(sen)sommer” uden at få en voldsom craving efter iskaffe. Vi har samlet en håndfuld anbefalelsesværdige steder til et skud iskoldt koffein.

Hjemmelavet sirup og små konditorhapsere

Gotfred Aarhus, Havnegade 24, 8000 Aarhus C

Hos Gotfred på havnen lokker de med en iskaffe til 40 kroner, og du kan vælge at få vanilje- eller karamelsirup i, begge dele hjemmelavede. Skulle du få lyst til lidt sødt on the side, er du landet det helt rette sted. Patisseriet med det nordiske twist tilbyder blandt andet små tapasagtige konditorkager, ”petit mix”, der som resten af sortimentet er en fryd for både øjne og smagsløg. Er du til fluffy meringue, tangy lemon curd, black currant cremeux, chocolate cookie eller måske sour raspberry compote? Ellers må du tage en af hver… Husk at forudbestille lækkerierne dagen før – det foregår på Gotfreds Instagram.

Et fair formål og et stærkt selfiegame

Fairbar, Klostertorvet 6, 8000 Aarhus C

Nok er Fairbar primært en ølbar, men iskaffe kan du også få, når du slår vejen forbi Klostertorvet. Prisen er 35 kroner, og overskuddet går til KFUM-projekter i Cameroun og Sydafrika. Iskaffen kan både nydes på stedet eller fås to go – men tjek lige eventtavlen ved døren, inden du smutter igen. Fairbar har mange gratis arrangementer, både musik, digtoplæsninger, debatoplæg, kreahygge og højskolesangaftner, hvor alle er velkomne. Så når koppen er tom, kan du vende tilbage og smage lidt på specialøllene, mens du udvider din kulturelle og sociale horisont. Og nå ja, så er toilettet ganske instaværdigt – nyligt dekoreret af kunstneren Camilla Lovmand.

Var det noget med en Dalgona-iskaffe?

Hamanns, Emma 1990, Gammel Munkegade 5, 8000 Aarhus C

Hos Hamanns, Emma 1990 kan du enten få en almindelig iskaffe til 42 kroner, men er du i humør til lidt mere, er der også en cremet dalgonaversion til 43 kroner. Dalgonakaffen blev populær under lockdown i coronakrisen i 2020, hvor den trendede på både TikTok og Instagram. Det er, groft skitseret, en slags omvendt cappuccino med kaffeskum på toppen og mælk i bunden. Spændende, ikke? Vil du hellere skære ned på koffeinen og have noget helt andet, så nup en kold hindbær-matcha latte til 45 kroner. Skal du have en kage med under armen anbefaler Emma Hamann for øjeblikket sine medaljer med henholdsvis lemoncurd/solbær og kaffe/karamel.

Iskaffe til strand- og skovturen

Sophies Kaffebar, Tordenskjoldsgade 30, 8200 Aarhus N

I en gammel pølsevogn på Tordenskjoldsgade finder du Sophies Kaffebar, hvis charmerende miniaturelokaler er istandsat med kærlig hånd af ejer Sophie Rask og Thomas Lærke. Der er hip kaffebarstemning for alle pengene: For 40 kroner kan du snuppe en iskaffe med ud på din gåtur i Riis Skov eller måske tage den med på den Permanente. I den anden hånd kan du passende tage en kardemommesnurre, en hjemmebagt bolle med gammelknas eller en cookie. Driller vejret, eller vil du bare gerne hvile stængerne, mens du nyder Tordenskjoldsgades hektiske summen, er der siddepladser både indenfor og udenfor.

Altid lige i nærheden – nu med kaffeispind

Street Coffee, Irma Pedersens gade 2D (Bassin 7), Brammersgade 15, Vestergade 52, Graven 22, 8000 Aarhus.

Hvad enten du er i vandet på Aarhus Ø eller slentrer rundt i midtbyen, burde der være mulighed for at ramme en Street Coffee inden for rimelig tid. Priserne varierer fra 35 kroner for en iced americano til 48 kroner for en iced caramel latte. Kan du ikke få det koldt nok? Suppler din iskaffe med en håndlavet kaffeispind til 35 kroner – en lækker nyhed fra Hussein Mustapha, der står bag Spis Ispinde. Hvis det regner, og du vil nyde kaffen indenfor, kan du som altid selv få lov at vende pladerne hos Street Coffee (dog ikke ved Bassin 7 – vandplaskeri og pladespillere er en dårlig kombi)

“Jeg er mere end tosset med croissanter, og der er efterhånden flere steder i byen, der bager en virkelig god version af den franske fristelse.”

Louise Sejr Højmark, Redaktør