GUIDE: Kaffe kommer i mange former og afskygninger – men om sommeren er iskaffen et hit! Her får du seks steder, som giver dig dit iskolde mokkafix.

Af Frida Kok, Sine Bak og Louise Højmark 

Den i Vestergade
Bill’s Coffee, Vestergade 58, 8000 Aarhus C

Vil du drikke din iskaffe i et cool miljø, så læg vejen forbi kaffebaren Bill’s Coffee i Vestergade. Her kan du – omringet af genbrugsbutikker, spisesteder og vandrende aarhusianere med solbriller – nyde en iskold forfriskning bestående af et dobbeltshot espresso, kold vand og isterninger. Simpelt, men oh so good. Skal dagen peppes op med en omgang søde sager, så prøv kaffebarens islatte eller frappuchino: Den ene en klassiker med espresso, sødmælk, isterninger og sirup, den anden en blendet, lækker sag med sødmælk, isterninger og frappepulver, der giver en herlig smag af kakao og kaffe. Din frappe toppes – selvfølgelig! – med en stor klat flødeskum.

Den lærerige
Altura Kaffe, Graven 22, 8000 Aarhus C

At Altura Kaffe har styr på deres kaffe, finder du hurtigt ud af, når du træder ind i den lille café. Den optager ikke megen plads på Graven, men har haft sin plads siden 1996, hvor Jason Leach åbnede kaffebaren. Alturas iskaffe består af en espresso, der er rørt med sukker, sirup og vanilje og blandet med kold mælk og isterninger – mums! Et glas kølig kaffe er dog absolut ikke det eneste, du kan få med dig fra caféen. Det søde personale på kaffebaren fortæller dig gerne om kaffens historie og de forskellige bønnesorter, som stedet tilbyder. Der er nemlig hele 16 at vælge imellem, og bønnerne er gode på hver sin måde. Måske ender du endda som ekspert efter et besøg eller to?

Den franske
Juliette Café & Brasserie, Jægergårdsgade 54, 8000 Aarhus C 

Råber du straks “Oui oui,” når nogen tilbyder dig en iskaffe, så skynd dig forbi Frederiksbjergs franske café og brasserie Juliette. Her er iskaffen en lækker latte-version af slagsen til 42 kroner, som du kan parre med et væld af franske fristelser. Prøv for eksempel stedets “Juliette brunch” med blandt andet øko-røræg, ost, hønserilette, friskbagt brød, karamelcreme og kage, eller sæt tænderne i en klassisk croque madame: Gratineret toast med skinke, ost, et spejlæg på toppen og salat. Ja tak! Skal iskaffen i stedet efterfølges af en middag, kan du lade dig friste af Juliettes skiftende tavlemenu eller måske den populære steak tartare, vendt i en asiatisk marinade med mayo, naturligvis med en omgang pommes frites on the side.

Den med udsigt 
Suppestegogis, Åboulevarden 82, 8000 Aarhus C

Skal din iskaffe nydes med en sommerlig udsigt, så læg vejen forbi Suppestegogis. Det lille sted ved Åen er både en café, restaurant og isbar, så du kan tilfredsstille alle dine kaffe-, is- og madlyster på samme tid. Win win! Den ligger lige på Åboulevarden, klods op ad åen, så du kan betragte både menneske- og mågeliv – og hvis økologi er vigtigt for dig, er du kommet til det helt rigtige sted. Caféens slogan er nemlig “mad og drikke med ømtanke,” og det giver god mening, når langt størstedelen af det, du kan fylde i maven, er økologisk. Beslutter du dig for at sætte dig ned og nyde solen samt en dukkert i form af koffein, kan du enten vælge en Caffe Frappe eller en Coffeeshake. Coffeeshaken består af to kugler is, mælk og et shot espresso, og den kan blive din for 56 kroner.

Den klassiske
Espresso House, Frederiksgade 5, Søndergade 2, Søndergade 15, Ryesgade 22, Banegårdspladsen 16 og Bruuns Galleri, 8000 Aarhus C

Når vi taler om kaffe, ja, så er Espresso House – tidligere Baresso – altså meget vanskelig at komme uden om. Med hele seks kaffebarer i midtbyen er det oplagt at slå et smut forbi på din strøgtur og forsøde dagen med en herlig kold kop mokka. Er du ikke til det alt for søde, så prøv en Cold Brew – en klassisk kop kaffe med isterninger. Må det gerne være blødt i smagen, så nup varianten Creamy Vanilla, der har fået et skvæt fløde og vaniljesirup, og skal det være mere syndigt, så prøv kaffebarens kaffeshake Frapino med espresso, chokolade, karamel, banan og chokolade eller jordbær og hvid chokolade. Oh yes, siger vi bare! Du kan også go classic med en Islatte: Espresso blandet med kold mælk og is, eventuelt tilsat karamel- eller chokoladesauce.

Den ved Åen
Café Faust, Åboulevarden 38-42, 8000 Aarhus C

På Åboulevarden finder du en klassisk café, der tilbyder lækker, klassisk cafémad – og tilfældigvis også en lækker café-iskaffe. Navnet er Café Faust, og her kan du roligt slå koldt vand og koffein i blodet. Iskaffen fra Café Faust er til den søde side, men kaffesmagen fylder bestemt stadig sin del af glasset, og du skal ikke være bange for, at koffeinen mangler, eller at størrelsen fejler noget! Det er absolut heller ikke opsigtsvækkende interiør, der mangler på Café Faust – indgangen til caféen er nemlig flankeret af to mandlige figurer klædt i kjole og hvidt og med en mikrofon i hånden, hvilket gør caféen ekstra nem at spotte. Gør du ligesom de to musikere og smækker et par solbriller på og et sugerør i glasset, så er du simpelthen set for den næste times tid. Bliver du småsulten hen ad vejen, kan du altid bestille fra menuen, som sammensættes med inspiration fra årstiden. Hvor skønt!