Fødevarerteknologi og applikation

Fødevarebachelor: En videregående uddannelse med jobsikkerhed

På Erhvervsakademi Aarhus kan du finde en masse videregående uddannelser til det private jobmarked. Hvis du går op i fødevarer, er der specielt én uddannelse, der kan være spændende for dig. På den naturvidenskabelige uddannelse til fødevarebachelor kan du lære, hvordan virksomheder fremstiller proteinfyldig kartoffelmos eller bestemmer knækket på en chokolade. 

Mathias Amtoft Brødsgaard på sit studiejob ved Arla

De bedste tre ting på uddannelsen

Hele professionsbacheloren tager tre et halvt år. På femte semester er man ude i praktik et halvt år. Mathias Amtoft Brødsgaard, der går på sjette semester nu, var i sin praktikperiode ved Arla i Finland.  

”De bedste tre ting på uddannelsen er praktik, samarbejde med firmaer i løbet af uddannelsen, og at undervisningen ofte foregår som klasseundervisning, hvilket gør det muligt at være tættere med sin klasse og underviserne,” siger Mathias Amtoft Brødsgaard.

Han fortæller også, at mange af underviserne er hevet ind fra fødevarevirksomhederne. Det gør undervisningen fed, da undervisere kan trække på egne erfaringer. Det gør det også muligt at bygge et netværk op. 

Frederik Rolsted Ottosen og Ingeborg Skovbak Eltved i bryggeriet

To forskellige veje

Uddannelsen har to forskellige studieretninger, produktion og biokemi. 

På produktionslinjen har man mere praktisk undervisning, f.eks. i køkkenet og undervisning i klasserne.

På biokemilinjen får de studerende mulighed for at nørde helt ned i detaljen, f.eks. de tekniske processer, der sker i køkkenet. På biokemisk linje er der også mere læsning og knap så meget undervisning.

Selvom linjerne er delt op og har forskellige fag, har de også fag og opgaver sammen. Begge linjer arbejder meget i køkkenet og har mange projekter. Mange af de problemstillinger, de studerende arbejder med, kommer fra virksomheder. 

”Det er meget motiverende, at man ved, at det er noget arbejde, der bliver brugt i den virkelige verden,” siger Ingeborg Skovbak Eltved, der også er sjette semester studerende på fødevarebacheloren. 

Samarbejde mellem virksomheder og uddannelsen

Gennem hele uddannelsen bliver de studerende præsenteret for rigtige cases fra fødevareindustrien. Virksomhederne kan gratis sende opgaver ind til erhvervsakademiet, som de studerende så løser. 

Mange af de firmaer, der sender problemstillinger ind, er de store virksomheder. Dem man gerne vil ud til, når man er færdiguddannet, fortæller Mathias Amtoft Brødsgaard. 

”Det giver lidt med i bagagen, så selvom jeg er nyuddannet, ved jeg stadig noget om, hvad de arbejder med, og hvordan det kan løses, fordi vi har arbejdet med rigtige problemstillinger fra virksomhederne to gange om året de sidste fire år,” siger han.

Mathias fortæller også, at virksomhederne ofte er meget taknemmelige for opgaveløsningen og inviterer de studerende ud på besøg. Det kan både resultere i nye LinkedIn-kontakter, studiejobs eller en mere positiv indstilling fra virksomhedens side, når de studerende skal søge praktik. 

Læs også: MIBbageri åbner på Trøjborg.

De studerende arbejder en del i køkkenet

Fremtiden efter endt uddannelse

Allerede i starten af uddannelsen får man mulighed for at bygge et netværk op. Man kommer rundt omkring og møder mange forskellige virksomheder, fortæller Mathias Amtoft Brødsgaard. 

”Undervejs i uddannelsen får man en masse gode erfaringer og oplevelser, så man føler sig godt klædt på til, når man er færdig,” siger han.

Frederik Rolsted Ottosen, der også er sjette semester studerende på fødevarebachelor, fortæller, at han ikke har hørt om nogen, der ikke har fået arbejde efter uddannelsen. Mange får endda arbejde i de virksomheder, de har været i praktik hos.

Det ændrer sig nok ikke i den nærmeste fremtid, for som Frederik Rolsted Ottosen siger med et glimt i øjet, så går fødevarer jo ikke af mode lige foreløbig.

Hvorfor skal du vælge uddannelsen?

Med denne uddannelse er du næsten sikker på at få et arbejde, når du er færdig. 

Der er et godt fællesskab mellem de studerende, og undervejs har du gruppearbejde med forskellige grupper gennem hele uddannelsen, hvilket gør dig god til at samarbejde. 

Du arbejder med fødevarer ud fra et naturvidenskabeligt grundlag gennem hele uddannelsen, hvor du løser virkelighedsnære cases og problemstillinger fra den virkelige verden. 

Og bæredygtighed er også en faktor, siger Ingeborg Skovbak Eltved fra sjette semester: ”Hvis man synes, naturvidenskab eller fødevarer er spændende og gerne vil være med til at arbejde på en bæredygtig måde i fremtiden, så er den her uddannelse et oplagt valg”.

Læs mere om uddannelsen her.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>