Foto: Vanilla Chocolatier & Konditori.

6 steder med fortræffelige jordbærtærter

Sommeren er skudt i gang – og det betyder, at jordbærtærten er tilbage. Vi giver dig her 6 bud på byens bedste jordbærtærte.

I ny forklædning
Mor Anna, Mejlgade 5, 8000 Aarhus

Mmh… Duften af nybagt brød og hjemmebag. Det lille bageri i Mejlgade har siden foråret 2015 været en fast del af Casablanca-familien, der ud over Mor Anna, også tæller Café Casablanca lige rundt om hjørnet samt Sjette Frederiks Kro i Riis Skov. Her bages der hver dag alt fra surdejsbrød til hindbærsnitter, og siden 1. maj har du også kunne finde Mor Annas jordbærtærte i køledisken. Bunden består af en svampet sablé breton med marcipan, efterfulgt af en hjemmelavet jordbærcurd, der tilfører kagen et syrligt og friskt twist. Kagen er toppet med et lag mørk chokolade og masser af røde jordbær samt hakkede pistacienødder, hvilket fuldender det sommerlige look. Hele herligheden koster 95 kroner og kan deles af seks til otte personer. Foruden bageri, tæller Mor Anna også en lille deli med blandt andet vin, sandwich og hjemmegjorte specialiteter, så der er rig mulighed for at nuppe et par lækkerier med hjem .

Glutenfri konditorkærlighed
Vanilla Chocolatier & Konditori, Aarhus Central Food Market, Skt. Knuds Torv 7-9, 8000 Aarhus C

Tag ikke fejl af kagemontrens beskedne beliggenhed på Central Food Market på Skt. Knuds Torv: Sidste år stemte Smag Aarhus’ læserne jordbærkagen fra Vanilla Chocolatier og Konditori ind på en førsteplads over byens bedste. Og med god grund. Det prisvindende konditori har nemlig lavet deres egen fortolkning af klassikeren med mazarinbund. Her udgøres bunden af en sej mandelmarengs, ovenpå er der en luftig, hvid chokoladecreme, og på toppen er den belagt med danske jordbær. Kompromisløsheden og den gode kvalitet gælder såvel håndelag som ingredienser, hvor konditoriet konsekvent benytter sig af det franske chokolademærke Valrhona i deres kreationer. Kagerne og andre søde sager fremstilles i Vejle, hvor konditoriet slår sine rødder. En jordbærtærte i portionsstørrelse sælges for 39 kroner, mens den store koster 98 kroner, men i så fald skal du bestille den i forvejen, da jordbærtærten som udgangspunkt kun forhandles i Vejle.

Gedigent bagerhåndværk
Schweizerbageriet, M.P. Bruuns Gade 56, 8000 Aarhus

På hjørnet af M.P. Bruunsgade og Brammersgade finder du en af byens ældste og mest traditionsrige bagerier. Schweizerbageriet, eller bare ”Schweizeren”, er blandt andet kåret for Danmarks bedste trøffel og er generelt kendt for kvalitetsbagværk – og deres jordbærtærter er ingen undtagelse. Afhængig af størrelse findes kagen i to forklædninger: En lille jordbærkage til 28 kroner, der består af en ren mazerinbund med chokolade, vaniljeflødecreme og jordbær samt en stor jordbærtærte, som er lavet på en mørdejsbund, fyldt med mazarinmasse, chokolade, vaniljeflødecreme og jordbær på toppen. Der er dermed rig mulighed for at indtage dine C-vitaminer varieret! En lille og stor er beregnet til henholdsvis én og otte personer. Vil du være sikker på at hive en kage eller tærte med hjem, kan det være en god idé at komme tidligt på dagen, da bageriets lækkerier er i daglig høj kurs blandt Frederiksbjergs kageglade-kunder .

Det luksuriøse alternativ
F Høj, Grønnegade 2, 8000 Aarhus

Hos den eksklusive smørrebrødscafé F Høj, som er beliggende på hjørnet af Grønnegade og Åboulevarden, ved de, at vejen til aarhusianernes sommermaver går gennem jordbær. Foruden særegent smørrebrød, er stedet kendt for sine konditorkager og desserter i luksusklassen, hvor du nu også kan finde en sommerlig jordbærfragilité. Bunden er en blød fragilitébund i to lag, som er lagt sammen med en vanilje anglaise – det franske ord for en legeret creme – samt jordbærpuré, danske, økologiske jordbær og chokolade på toppen. Mums siger vi bare! Kagen kan som udgangspunkt købes i portionsstørrelse til én person og koster 65 kroner. Har du brug for en kage til flere, kan du også forudbestille en udgave til otte personer til en sum á 350 kroner. Da stedet benytter sig af økologiske, danske jordbær, er kagerne at finde i en begrænset periode, så tøv ikke for længe med at slå vejen forbi F Høj, hvis du har i sinde at smage på sommerskønheden!

Klassikeren
Lagkagehuset, M.P. Bruuns Gade 34, 8000 Aarhus og Immervad 2-8, 8000 Aarhus C

Når vi taler om jordbærtærter, er det svært at komme uden om Lagkagehusets, som hitter i både deres afdeling i Magasin og på M.P. Bruuns Gade – hele to steder at få stillet jordbærkagesulten i Smilets By – hurra for det! Bagerkæden, der startede sin første afdeling i København i 1991, har for længst indtaget hele landet og tæller nu op mod 80 butikker i alt. Lagkagehuset tilbyder to forskellige størrelser, en stor, der giver seks til otte stykker, samt en lille portionskage, når du bare skal forkæle dig selv. Her er tale om et stykke højt belagt med friske jordbær: En mazarinbund lavet på marcipan, efterfulgt af en fyldig flødecreme toppet med selvsagt jordbær. Denne variant gælder uanset størrelse og en stor kan erhverves for 100 kroner, mens en lille koster 28 kroner. De to afdelingers beliggenhed gør Lagkagehuset til det ideelle sted at nuppe en jordbærtærte med ud på picnicturen eller blot med hjem til terrassen.

Jazz og jordbærkage til din eftermiddagskaffe
Moccacity, Gammel Munkegade 19, 8000 Aarhus C.

Hvor der spilles, der bages. I hvert fald hos Moccacity – byens kagecafé nummer ét – der nu også har bagt jordbærkagesæsonen ind. Her oser tonerne af jazz og duften af nybrygget kaffe om kap med hinanden, mens der i det lille køkken bag disken fremtrylles alverdens lækre kager og brød. Sortimentet varierer efter dag og humør, hvilket også gælder for alle tærterne: Deres jordbærtærte består eksempelvis af en mørdejsbund, efterfulgt af et tykt lag mørk chokolade, en hjemmelavet vaniljecreme og friske, danske jordbær samt hakkede pistacienødder. I bunden er der desuden tilsat mandelmel, hvilket er med til at give kagen lidt knas og et godt bid. Kagerne kommer ligeledes i forskellige størrelser og former for eksempel som hjerteformede portionsstørrelser eller som en af dagens store kager. Caféen forventer, at klassikeren kommer i en ny forklædning næsten hver dag hen over sommeren. Afhængig af størrelse koster et stykke jordbærherlighed mellem 30 og 37 kroner.