Foto: Pixabay.

GUIDE: Der er ingen tvivl om, at aarhusianerne elsker kaffe. Men hvor skal du gå hen, når du tørster efter en god kop kaffe i hyggelige omgivelser? Vi har seks skarpe bud her.

Hjemmeristet kaffe og hjemmebagt brød
La Cabra, Graven 20, 8000 Aarhus C

Smag Aarhus’ læsere stemte La Cabra ind på førstepladsen over de bedste kaffebarer i Aarhus – og det kan vi godt forstå! Tager du et smut forbi Graven, er det nemlig et must at kigge ind hos den populære kaffebar, som også er et kafferisteri. Her fornemmer du hurtigt, at de engelsktalende baristaer er kaffekyndige helt ind til benet, når de med sikker hånd langer velsmagende kaffe over disken – og det er ligegyldigt, om du er til den stærke espresso eller en mere mild cappuccino. På den lille kaffebar i Graven er der altid liv, og hvis der er optaget indenfor, kan du slå dig ned på bænkene udenfor i stedet. Mens du drikker din kaffe, kan du til den søde tand nyde godt af kaffebarens varierende kageudvalg, om morgenen kan du få hjemmebagt brød med ost, og er det den lidt større sult, der melder sig, kan du sætte tænderne i en yderst velsmagende avocadomad med saltristede jordnødder. Bonusinfo: La Cabras brød og kager kommer fra kaffebarens eget bageri i kælderen.

Øko-kaffe blandt loppefund
Kjærs Kaffebar, Sønder Allé 29, 8000 Aarhus C

På hjørnet af Sønder Allé, lige over for Rutebilstationen, ligger Kjærs Kaffebar. Måske er placeringen ikke den hyggeligste, men bevæger du dig ned ad de tre trin og ind i kaffebaren, bliver du mødt af en helt anden atmosfære: Stedet er prydet med alskens loppefund og genbrugsmaterialer, der skaber en helt særlig og rar stemning blandt lyskæder og lammeskind. Kaffekortet tilbyder alt fra caffe latte til iced-latte, og for 5 kroner ekstra kan du få soya- eller havremælk i kaffen – eller hvad med en smule sirup til at forsøde oplevelsen? Vi siger ja tak! Til kaffen kan du nyde alt fra rugbrødsmadder til økologisk skyr eller kanelsnurrer. Lækkert! Hvad enten du kigger forbi Kjærs Kaffebar til en hurtig to go-kaffe eller bliver siddende og hænger ud i de hyggelige lokaler, er du altså højst sandsynligt blevet en skøn kaffeoplevelse rigere. Kjærs Kaffebar har åbent mandag til fredag klokken 7.30 til 17 og lørdag klokken 12.00 til 16.

Velsmagende kaffe til arbejdet
LYNfabrikken, Vestergade 49, 8000 Aarhus C

Mangler du et sted at arbejde, holde et uformelt møde eller bare nyde en god kop mokka? Så er LYNfabrikken stedet at gøre det. Her kan du mandag til fredag fra klokken 9 til 17 slå dig ned i et pænt og afslappet arbejdsmiljø blandt andre, der enten arbejder eller hygger sig over en varm kaffe til billige penge. Hos LYNfabrikken koster en sort kaffe nemlig kun 28 kroner, en cappuccino kan blive din for 37 kroner og en iced latte står til 39 kroner. Det kan vi lide! Hvis sulten melder sig, kan du få en yoghurt med granola og honning til morgenmad for 39 kroner eller sætte tænderne i en rugbrødsmad med avocado og pesto til frokost for 59 kroner. Haps! Til den søde tand kan du blandt andet få en croissant til 18 kroner, dagens kage til 35 kroner eller en sprød scone til 18 kroner. Dobbelt haps! På LYNfabrikken er der selvfølgelig altid gratis WiFi, så du kan arbejde igennem (eller tjekke Instagram) hele dagen. God arbejds- og kaffelyst herfra!

God kaffe i en stressfri zone
Bülows Kaffebar, Jægergårdsgade 80, 8000 Aarhus C

På hjørnet af Jægergårdsgade og Bülowsgade finder du Bülows Kaffebar, og selvom de grønne farver på kaffebarens skilt udenfor måske springer lidt i øjnene, skal du ikke lade dig narre – Bülows Kaffebar rummer ro og skøn atmosfære inde bag døren. Kaffebaren har, udover den gode kaffe, fokus på sanser og ren afslapning: Ud af stedets højtalere flyder der enten klassisk musik eller jazz, og du kan bladre gennem bøger om kaffe, magasiner eller dagens avis, mens du betragter de forbipasserende mennesker på den travle Jægergårdsgade. Travlhed er der til gengæld intet af på Bülows Kaffebar, for her er ingen stress, og der bliver kælet godt for både dig og din bestilling. Skønt! På menuen er der desuden hjemmelavet chai- og ingefærte samt mulighed for lidt godt til ganen, hvis sulten melder sig. Bülows Kaffebar har åbent tirsdag til fredag klokken 10 til 17.30 og lørdag klokken 10 til 16.

Budgetvenlig kaffe og hjemmebag
Klubhæftets Kaffebar, Nørre Allé 78, 8000 Aarhus C

Kaffebaren, der støtter lokalsporten, har også fortjent et shoutout i Smag Aarhus’ guide. For det første fik Klubhæftets Kaffebar en andenplads, da byens bedste kaffebar skulle kåres, og for det andet rummer kaffebaren efter vores mening mange af de vigtigste elementer, en kaffebar skal have: Priserne er for eksempel budgetvenlige med blandt andet en cappuccino til 35 kroner eller måske en morgenkomplet med valgfri kaffe, bolle med pålæg, yoghurt med mysli og en juice til 55 kroner. Hos Klubhæftets Kaffebar kan du samtidig kaste dig over et af deres mange brætspil – måske i selskab med en lækker kage, som leveres hver morgen fra den lokale bager, Fru Nielsens Bageri. Klubhæftets Kaffebar er derudover beliggende i centrum ud til et travlt Nørre Allé, så du kan nemt kigge forbi, hvad enten du er på vej hjem fra arbejde eller på tur med vennerne. Stedet har åbent mandag til fredag klokken 7.30 til 17 og lørdag klokken 9 til 15.

Eksperimenterende kaffe blandt blomster
Plantecaféen, Godsbanen, Skovgaardsgade 5, 8000 Aarhus C

På Godsbanen er der som altid mange spændende tiltag, og én af dem er Plantecaféen. Her dyrker man nemlig både en stor kærlighed til planter og til kaffe: Lokalerne på Skovgaardsgade huser simpelthen en kaffebar og blomsterhandler i én. Så drømmer du om at kunne købe dine planter, mens du går og nyder en varm kop kaffe, eller vil du gerne nyde en god kop mokka med højt til loftet midt i den fineste jungle af grøn kaktus, efeu og monstera? Ja, så er Plantecaféen et sted for dig! Indehaverne er desuden glade for at eksperimentere med anderledes kaffevarianter, og derfor skifter stedet med jævne mellemrum kaffen ud. For eksempel kan du nogle dage smage en kaffe, der har noter af banan, karamel og tropisk frugt. Lækkert! Hvis du er mere til den klassiske cappuccino eller latte, kan du selvfølgelig også få sådan en. Plantecaféen har åbent fra tirsdag til søndag klokken 11 til 18.

Nanna Lundstrøm Rasmussen
Skribent. Ugentlig cafégænger, kaffeentusiast og storspisende sushielsker. Uddannet i Communication & Media Strategy på VIA Design & Business School.