Foto: Pixabay.

6 autentiske værtshuse i Aarhus

GUIDE: Aarhus-sæt, raflebægere, brune paneler og cigaretrøg. Vi giver dig her en guide til seks af byens mest ikoniske værtshuse, hvor du med garanti kan bestille en arnbitter og en Ceres Top.

Højt humør på Fredens Torv
Kurts Mor, Fredens Torv 7, 8000 Aarhus C

Ifølge politisk leder af Alternativet Uffe Elbæk har du ikke været i Aarhus, hvis du ikke har været på Kurts Mor. Det er da formentligt også de færreste af byens indbyggere, der ikke har hørt om bodegaen på Fredens Torv, der åbnede tilbage i 1996. Siden da har Betty Jensen, som sjovt nok har en søn, der hedder Kurt, været bestyrer af værtshuset. På Kurts Mor kan du møde mennesker i alle aldre, men bodegaen har en særlig høj status blandt unge mennesker, der i den grad har taget stedet til sig. Det betyder også, at der er godt gang i Kurts Mor på fredage og lørdage, hvor både stemningen og musikken er høj. Du skal af med sølle 15 kroner for en Ceres Top, mens priserne for fadøl ligger på 20-25 kroner. Du er altid garanteret god stemning og høflig betjening på Kurts Mor, der fra tid til anden også byder på lidt at spise. Værtshuset arrangerer også forskellige events i form af karaoke og andre mere eller mindre spontane arrangementer.

Tordenskjolds soldater
Peder Wessel, Niels Juels Gade 49, 8200 Aarhus N

Peder Wessel er både den danske søhelt Tordenskjolds borgerlige navn og samtidig den foretrukne beværtning for mange trøjborgensere – og aarhusianere i det hele taget. Det forstår du godt, når du træder ind ad døren til det lille hyggelige værtshus på Trøjborg, der har en klassisk indretning, en dejlig atmosfære og en super betjening. Stamgæsterne er altid klar på en snak om stort og småt, og du kan naturligvis bestille et Aarhus-sæt, men folkene bag baren kan nu også både trylle en Aperol Spritz og en god specialøl frem. I weekenden stiger stemningen og lydniveauet på Peder Wessel, der ofte har live musik af forskellig karakter på plakaten, når der bliver spillet op til dans i den lille bodega. Hvis du tænker, at stedet virker bekendt, første gang du besøger det, så er det muligvis fordi, at værtshuset spillede en central rolle i den danske komediefilm “Alle for to.”

Kolde øl siden 1899
Bro Caféen, Frederiks Allé 61A, 8000 Aarhus C

“Bro Cafe anno 1899” står der på facaden ud mod Frederiks Allé – og den er god nok! I mere end 100 år er der blevet langet øl over disken i de gamle, slidte og frem for alt hyggelige lokaler i Bro Caféen. Når du træder indenfor, er det som at træde en del årtier tilbage i tiden. De gulnede vægge, gamle gardiner og falmede malerier må have lagt ører til mange røverhistorier fra stamgæsterne gennem årene. I Bro Caféen er der altid en god atmosfære og masser af øl på køl. Alle er velkomne, men det er særligt det lidt ældre publikum, der oftest indfinder sig på Bro Caféen. Her er der ikke høj musik og masser af larm, men derimod altid en afslappet og hyggelig stemning. Værtshuset har ofte hyret lokale musikanter til at bidrage til den gode stemning, og om sommeren kan du nyde en kold Ceres Top til 18 kroner på terrassen, der ligger fint afskærmet fra trafikken på Frederiks Allé.

Kom af med din klovneskræk
Cirkuskroen, Skovvejen 23, 8000 Aarhus C

Du skal helst ikke lide af angst for klovne, hvis du trænger til en fyraftensbajer og opholder dig i nærheden af Cirkuskroen. Et godt stykke over 500 klovne hænger overalt i de små lokaler på Skovvejen, hvilket gør stedet til et af de mest spøjse og originale værtshuse i Aarhus. Cirkuskroen ejes af den tidligere ølkusk Lars “Klovnen” Andersen, og han har gjort Cirkuskroen til et særdeles populært værtshus blandt studerende, havnearbejdere og andet godtfolk. “Stedet, hvor livet leves” er værtshuset slogan, og her er da også masser af autenticitet, gode historier og billige flaskeøl til 16 kroner på menuen. En gang om måneden kan du deltage i den famøse kroquiz, og i sommermånederne kan du være så heldig, at der bliver grillet pølser i baggården. Som nævnt er der ikke mange siddepladser på Cirkuskroen, og stedets kultstatus er bestemt ikke blevet mindre, efter at DR-programmet “Indefra med Anders Agger” besøgte værtshuset tidligere på efteråret.

Jægerstemning og jazzmusik
Hjorten, Vesterbrogade 2, 8000 Aarhus C

På hjørnet af Vesterbro Torv kan du finde ægte værtshusstemning, en bartender i lædervest og kolde pilsnere. Hjorten er en af de hyggeligste bodegaer i Aarhus, hvor udstoppede hjorte og gevirer i massevis pryder væggene i det lille lokale. Både personalet og stamgæsterne er søde og rare, og du kan få stillet tørsten næsten hele døgnet, da Hjorten åbner klokken 10 hver dag. Stedet er ofte velbesøgt, og der er især mange unge mennesker, der slår et smut forbi Hjorten – enten på vej i byen eller på vej hjem igen, hvor de gerne lige vil have den sidste øl med. Den afslappede atmosfære gør Hjorten til det perfekte sted at nyde en kold Ceres Top og rafle lidt med vennerne. Du kan også fra tid til anden være med i Hjortens berygtede pubquiz, og hver søndag er der live musik i form af jazz eller andre genrer, der er med til at bidrage til den gode stemning på Hjorten. Og så må du naturligvis ryge indenfor!

Ild i pejsen og kolde øl i hanerne
Peter Gift, M.P. Bruuns Gade 28, 8000 Aarhus C

Peter Gift har ligget på M.P. Bruuns Gade siden 1906 og er i de senere år flere gange blevet kåret til byens bedste værtshus. Udvalget bag bardisken er da også imponerende, og du kan altid vælge imellem ni forskellige slags fadøl og mere end 45 forskellige danske og udenlandske øl på flaske – og du kan naturligvis også bestille et Aarhus-sæt, hvis du trænger til sådan et. Der er altid en behagelig og afslappet atmosfære i de velbesøgte lokaler hos Peter Gift, hvor der bliver tændt op i den åbne kamin hver aften. I sommermånederne kan du nyde din øl i den skønne gårdhave, og om vinteren bliver der sat et opvarmet telt op for at tilgodese rygerne. Midt på dagen kan du for få penge bestille en solid frokost i form af en sildemad eller bøf med bløde løg og spejlæg, der selvfølgelig skal skylles ned med en Ceres Top. De fleste aftener kan det være svært at finde et ledigt bord på Peter Gift, så du skal komme i god tid, hvis du skal have en øl og et spil terninger med vennerne.