Foto: Varna

3 historiske restaurantoplevelser i Aarhus

Vil du gerne opleve en bid af Aarhus’ historie over en bid mad? Så sæt dig til bords på en af disse tre historierige restauranter.

Guiden har tidligere været bragt i Århus Stiftstidende

Gourmetmad med cocktails

St. Pauls Apothek, Jægergårdsgade 76, Aarhus C

Træt af rødvin til middagen? Kuren findes i St. Pauls Apothek. I hele 110 år har Jægergårdsgade 76 huset apotekere, men det seneste årti har lokalerne budt på en anden form for healing. Indehaverne titulerer sig apotekere, omend medicinen er finere madlavning serveret med fantasifulde cocktails, specielt kreeret til at komplementere måltidet. I de bedagede lokaler finder du et miks af moderne industrielt design og tidligere tiders elegance, der må siges at matche det ambitiøse, jævnligt skiftende menukort. Besøger du St. Pauls tirsdag til torsdag, får du tre serveringer med tilhørende cocktails efterfulgt af kaffe for 495 kroner per mand, mens fem retter med cocktails og champagne cocktail til start står dig i 795 kroner. Fredag og lørdag skal du dog smide en hundredelap oveni. Receptfri kur for kedelig aftensmad.

Ægte dekadence

Varna Palæet, Ørneredevej 3, Aarhus C

Puds diademet, spænd hestene for kareten, og fremman din indre aristokrat. Varna har i mere end 100 år sat rammen om særligt raffinerede oplevelser, og du kan ikke undgå at føle dig en smule royal, når du træder ind i det smukke gamle palæ. De sidste ti år har kokken Palle Enevoldsen stået for det kulinariske program, der primært henter inspiration fra højere fransk kogekunst med de bedste danske råvarer. Menuen er kokkens valg, og tager du den tre-retters med ledsagende vine, koster det 900 kroner per kuvert. For virkelig royal behandling har Varna en seks retters-menu med snacks, sødt til kaffen og tilhørende vine for 1395 kroner per næse. Det er en helaftensbegivenhed, så sørg for at booke på en aften, hvor du ikke skal videre til bal.

Aarhus gennem århundreder

Restaurant Atrium, Store Torv 4, Aarhus C

Hotel Royal, byens ældste hotel og helt sikkert et af de smukkeste, har tilbudt rejsende husly i næsten 200 år. Et utal af danske og udenlandske koryfæer har haft deres gang på matriklen, og selvom de færreste aarhusianere nok har haft årsag til at overnatte her, er der god grund til at aflægge Restaurant Atrium et besøg. Atriums menu er stærkt inspireret af Michelinrestauranten Gastromé, da dennes ejere står bag konceptet. Det har resulteret i et brasserie med klassisk fransk cuisine med et skandinavisk twist, placeret i Royals vidunderlige vinterhave. Skal du til forestilling på Aarhus Teater, et stenkast derfra, har Atrium faktisk en særlig to-retters teatermenu og et glas vin til 325 kroner; den serveres mellem klokken 17.30 og 18.00, så du når at spise, inden tæppet går.