Foto: Reduktivt

Reduktivt sælger naturvin, men er også “bare” en vinbutik

Reduktivt har godt nok fokus på naturvin, men det er altså også “bare” en vinbutik ifølge indehaver Rasmus Koller. Lær Reduktivt at kende her

Artiklen har tidligere været bragt i Mærk Aarhus

Er du også vild med naturvin? Måske er du allerede blevet ramt af bølgen, som de sidste år er strømmet ind over Danmark? Det er rigtig mange blevet, og det har også rykket manges forståelse af, hvad naturvin er og kan.

Fra fordommenes dybe indre kommer der måske tanker om tynd og pjasket rødvin, duft der minder om eddike, og ”var det komøg, jeg lige fik i næsen?”.

Men sådan behøver det på ingen måde at være. For naturvin er blot vin, der er lavet med omtanke. Det er det, vinbutikken i Borggade, Reduktivt, gerne vil vise aarhusianerne.

Introduktionen til naturvin

Ophavsmandende bag Reduktivt er Rasmus Koller. Han er ikke ligefrem en vårhare i restaurationsbranchen. Fra sin opvækst i Skagen gik turen over København, hvor en tid på både vinbaren Ved Stranden 10 og Michelinrestauranten Kadeau i den grad var med til at præge ham.

“Det var nok især på Kadeau, at interessen for naturvin startede. Jeg har altid interesseret mig for vin, men på Kadeau var det helt klart det, de satsede på. Derudover så var der mange steder i København, som var begyndt at have naturvin. Og jo mere jeg prøvede, jo større forståelse fik jeg for det,” fortæller Rasmus Koller, som er den ene indehaver af Reduktivt.

Det var særligt det, at naturvinene ikke skjulte noget, som Rasmus Koller forelskede sig i.

“For mig vækker det større glæde at drikke en ærlig vin, der er transparent og ikke er tilsat alt muligt for, at det skal smage på en bestemt måde. Det er druerne, området og håndværket, man kan smage,” siger Rasmus Koller.

Læs også: 3 steder i Aarhus med skønne kager til en festlig lejlighed

Naturvinens indtog i Aarhus

Da han flyttede til Aarhus, arbejdede han forskellige steder, hvor han kunne få lov til at lege lidt videre med naturvin. Blandt andet var han restaurantchef på Castenskjold og senere begyndte han at arbejde på SÅRT.

Men i 2019 besluttede Rasmus Koller sig for, at hans passion for naturvine skulle laves til en forretning. Først som pop up på for eksempel La Cabra, indtil han kom forbi en lille tom butik i Vestergade. Det blev startskuddet til Reduktiv, hvor Rasmus Koller begyndte at sælge vin fra en fast adresse.

“Hvor der var mange steder med naturvin i København, så var der ikke rigtig noget i Aarhus, og det var nærmest kun på enkelte restauranter, at det var muligt at få fat i naturvin. Så det synes jeg da, vi skulle have lavet om på,” siger Rasmus Koller.

På Vestergade mærkede han hurtigt, at interessen var der, og samtidig kom der er en anden med indover.

Starten på et nyt samarbejde

For det er ikke længere kun Rasmus Koller, der står bag Reduktivt. Også en anden kending fra restaurationsmiljøet i Aarhus, Michael Christensen, er blevet en del af forretningen.

Michael Christensen startede faktisk den første naturvinsbutik i Aarhus. Derudover kommer han med et CV, der tæller steder som Restaurant Hærværk og Frederikshøj, så det var en god mand at få ind i forretningen. Både på grund af hans store viden om naturvin, men også med hans store netværk i restaurationsbranchen.

I 2020 blev det så tid til at rykke ind i lidt større lokaler i Borggade, hvor Reduktivt nu hører til.

I dag sælger Reduktivt både til private i butikken og online samtidig med, at butikkens engros salg vokser. Derudover har man lanceret Naturvinspallen, hvor folk, der er tilmeldt Reduktivts nyhedsbrev, hver uge får muligheden for at købe en andel af en palle vin. Minimum er seks flasker, som altid koster 600 kroner.

“Vi har mødt en enorm interesse for det. Det er sådan, at den palle er udsolgt inden for 30 minutter. Så det er noget, vores kunder virkelig har forelsket sig i,” siger Rasmus Koller.

Naturvin for begyndere

Selvom mange måske ser naturvin som noget lidt særligt og kun for hipster-typer, så er Rasmus Koller helt uenig.

“Der er faktisk rigtig mange af de anerkendte vinproducenter, der enten har taget det til sig eller altid har dyrket deres vin naturligt. Så naturvin er utroligt mange ting og med rigtig mange forskellige typer af producenter. Det behøves ikke at have en speciel smag eller speciel duft. Det er bare vin,” siger Rasmus Koller.

Og det, at det bare er vin, går igen, når man snakker med Rasmus Koller. Og det er også en vigtig del af missionen.

“Vi vil gerne have folk til bare at se os som en vinbutik. For vi er bare en vinbutik. Vi sælger kun rigtig god vin, som er noget, vi selv vil drikke. Der er ikke så meget der,” siger Rasmus Koller.

“Ingen dag uden kaffe! Heldigvis har Aarhus flere skønne kaffebarer, der kan brygge en lækker kop mokka. Jeg øver mig i at drikke den sort, men vil nu allerhelst have en cappuccino eller flat white.”

Louise Sejr Højmark, Redaktør