6 italienske pizzajoints du skal prøve

6 italienske pizzajoints du skal prøve

af -
Der er blandt andet gourmetpizza på menuen hos Odderway 59. Foto: Pixabay Images.

Du behøver ikke at tage til Italien for at sætte tænderne i en ægte, italiensk pizza. Her er 6 gode, italianstyle pizzasteder i Aarhus.

En ægte italiensk pizza har intet at gøre med bacon, ananas, dåsemuslinger eller hakket oksekød, selvom mange aarhusianske pizzapushere propper deres pizzaer med netop det. Og deep pan – glem det. En klassisk italiensk pizza har en tynd, sprød bund toppet med lækre specialiteter som bøffelmozzarella, parmaskinke, ansjoser, kartofler, friske krydderurter eller rucola. Smagen af Napoli, med andre ord. Vi har fundet seks fortrinlige italienske pizzasteder i Aarhus.

Kompromisløst på Mejlgade
Il Mercantino, Mejlgade 18, 8000 Aarhus C

Hos det kombinerede pizzeria og butik Il Mercatino i Mejlgade finder du nogle af byens mest kompromisløse italienske pizzaer. Indehaver Paolo Marinaro har som navnet antyder rødder i det italienske, og butikken virker med sin stemning og indretning som et lille stykke Italien midt i Aarhus. Tilmed er priserne særdeles lave, kvaliteten taget i betragtning. For eksempel kan du kan få en klassiker som Esquiliano med tomat, mozzarella, bresaola, rucola og parmesan for bare 85 kroner. Mamma Mia, siger vi bare. Den eneste ulempe er, at man ikke kan spise på stedet, men skal tage pizzaerne med. Udover pizzaer er udvalget af italienske specialiteter stort, ligesom Paolo og Co. laver sandwiches i særklasse. Hvis du en dag vil byde vennerne på noget ekstra godt til ganen, kan du også gå all in og bestille en af butikkens italienske buffeter med hjem.

Klassisk på Tordenskjoldsgade
Casa Mia, Tordenskjoldsgade 12, 8200 Aarhus N

Casa Mia på Trøjborg er angiveligt Aarhus’ ældste pizzeria og åbnede tilbage i 1988 med Mauro Matruglia ved roret. Den temperamentsfulde italiener ejer stadig det legendariske pizzasted, der både har takeaway og en spartansk indrettet restaurant, hvor du kan nyde de lækre pizzaer med et glas rødvin. På menukortet har Casa Mia en række såkaldt ”almindelige” pizzaer, men hvis du vil have den ægte vare, skal du gå efter en af kortets klassiske pizzaer. Prøv for eksempel pizzaen ”Z” med mozzarella, champignon, den krydrede fars salsiccia, cherrytomat og basilikum, der fås for 85 kroner som takeaway eller 99 kroner, hvis du nyder den i restauranten. Eller en ”L” med mozzarella, stegt parmaskinke, rucola og friske tomater, der fås til samme pris. De travle folk bag disken laver også forskellige pastaretter og antipasti, hvis dine smagsløg skulle få lyst til andet end pizza.

Luksus på Silkeborgvej
Delizioso, Silkeborgvej 257, 8230 Åbyhøj

Hvis du bevæger dig uden for midtbyen, er der ingen vej uden om det populære pizzeria Delizioso i Åbyhøj. Der er ofte kø ud på gaden, og den simple grund er, at indehaver Nicola Cipullo og hans kolleger laver supergode pizzaer med en fortrinlig smag af Italien. Råvarerne er af høj kvalitet, og man kan tydeligt mærke kærligheden til det italienske køkken, som også skinner igennem i spisestedets pastaretter, risotti og forskellige kødretter. De fleste pizzaer koster 85 kroner, og pizzamenuen er for nylig blevet udvidet med fire luksusudgaver med alt fra vildsvin til salami med sorte trøfler. Luksuspizzaerne kan du få for bare 90 kroner, hvilket er noget af et røverkøb. Hvis du har lyst til mere, kan du også besøge bageren Briancons gamle lokaler på Åbyhøj Torv, hvor Nicola sidste år åbnede en lille café med is, sandwiches, burgere, kage og en skiftende treretters menu.

Hipt italiensk på Åboulevarden
Grappa, Åboulevarden 60, 8000 Aarhus C

Ved åen i hjertet af Aarhus finder du det hippe spisested Grappa, der slår sig op på at være en italiensk restaurant i en moderne udgave. Sortimentet byder på alt fra klassiske pizzaer og pastaretter til antipasti, ost og sødt, og vinudvalget byder med 250 vine på kortet noget for enhver smag. Mange af vinene fås tilmed på glas, hvilket giver god mulighed for at smage sig frem. Med priser på 135-140 kroner for en pizza ligger den hippe pizzasted ved åen prismæssigt over de andre i byen, men til gengæld kan du indtage dem i rustikt indrettede lokaler med masser af stemning og liv. Grappa ejes af parret bag de kendte caféer Viggo og Römer ved åen og har en lillesøster i form af restauranten Grappa Al Porto ved havnen, hvor du kan sætte tænderne i noget så eksotisk som en italiensk burger med spicy kødboller.

Byens bedste i Skolegyde
Café Piccolina, Skolegyde 8, 8000 Aarhus C

Byens bedste pizzarestaurant. Det er brugernes dom på anmeldelsessitet TripAdvisor over Café Piccolina i den lille Skolegyde ved Aarhus Teater, hvor pizzeriaet ligger nummer et i pizza-kategorien i Aarhus. Og der er ingen tvivl om, at pizzaerne i det lille lokale er i topklasse. Når du træder ind, mærker du hurtigt varmen og kærligheden til det italienske køkken, og den snaksalige indehaver Salvatore Battaglia har en stor passion for mad og lækre råvarer. Caféens navn betyder på italiensk ”lille pige”, hvilket er en hyldest til Salvatores kone og fem piger, og den har åbent både til frokost og til aften. Priserne på de sprøde pizzaer ligger på 74-119 kroner, hvis de spises på stedet, og overkommelige 59-94 kroner, hvis du tager dem med hjem. Du kan også prøve noget så eksotisk som en rullet pizza ved navn Il Rotolone, ligesom du kan købe pizzaerne i halvbagte versioner og selv bage dem færdige hjemme i privaten.

Økologisk i Ålborggade
Caffé Ispirazione, Ålborggade 19, 8000 Aarhus C

Alt ved den lille Caffé Ispirazione er italiensk: Ejerne, medarbejderne og maden. Impressionante! Pizzaerne på den godt gemte café på Frederiksbjerg er heller ikke til at tage fejl af. De er lækkert sprøde, der er ikke sparet på fyldet, og priserne er ganske rimelige. Oven i købet slår pizzeriaet sig op på at være et af de eneste i Aarhus, hvor alle ingredienser i pizzaerne lige fra mel til mozzarellaost er hundrede procent økologiske. De fleste råvarer er lokale på nær tomatsovsen og mozzarellaen, der hentes direkte fra Italien, og på menuen er en række pizzaklassikere, der som taget ud af en italiensk fortovsrestaurant. Det lille kælderlokale husede tidligere Frederiksbjerg Ismejeri, og udover pizzaer kan du fortsat spise dig mæt i italiensk is, som ejerne laver fra bunden. Du kan desuden købe forskellige delikatesser og italienske kaffebønner til morgenkaffen derhjemme.

Karoline Drejer-Madsen
Journalist på Smag Aarhus. Kæmpe madnørd, der kan bruge timevis på at finde opskrifter til en simpel middag for to. Kan lave noget lækkert ud af næsten ingenting. Håber på mere streetfood og mere delemad i Aarhus. Studerer Marketing & Management Communication og arbejder på helsecafé on the side.