Foto: Gäst.

GUIDE: Mel, vand, æg og et lille nip salt. Pasta er både superenkelt og særdeles velsmagende! Men hvor skal du gå hen, hvis du skal have den ubetinget bedste pasta i Aarhus? Vi giver dig her seks knivskarpe bud.

Spis her, eller tag med hjem
La Trattoria, Frederiks Allé 130, 8000 Aarhus C

Hos La Trattoria får du lækre autentiske pastaretter, der smager fantastisk! Her holder kokkene sig til klassiske, italienske dyder, men samtidig bliver der også eksperimenteret med nye og sjove pastaretter. La Trattoria er primært kendt for takeaway, men der er også plads til spisende gæster i den lille hyggelige restaurant på Frederiks Allé. Vi anbefaler, at du prøver en af restaurantens mere særprægede retter som eksempelvis cinghiale med vildsvin og fløde, men du kan naturligvis også få klassikere som bolognese og carbonara. Alle pastaretter på menukortet koster 70 kroner, så du behøver ikke bekymre dig om prisen! La Trattoria importerer pølser og salami direkte fra Italien, og det er også muligt at købe forskellige italienske specialiteter med hjem. Spisestedet er efterhånden blevet en af de mest populære italienske af slagsen på Frederiksbjerg, og det forstår man godt – priserne er lave og smagen er i top!

Brødrene Kochs favoritter
Pomodoro, Aarhus Central Food Market, Sankt Knuds Torv 7-9, 8000 Aarhus C

Kærligheden til det italienske køkken skinner tydeligt igennem hos spisestedet Pomodoro på madmarkedet Aarhus Central Food Market. Pomodoro serverer brødrene Michael og Lasse Kochs personlige yndlingsretter med et twist af restaurant Brødrene Koch. Pastaen smager, som den gør i Italien, men enkelte ingredienser er udskiftet – på den måde kan retterne også færdigtilberedes på mindre end fem minutter. Den helt store bestseller hos Pomodoro er pasta carbonara, der laves i en streetfood-udgave med fløde i stedet for æg, så retten bevarer sin lækre og cremede konsistens. Hvis du søger pastaretter med lidt mere knald på krydderierne, så anbefaler vi en salsiccia aglio, peperoncino e olio med krydret pølse eller en arrabiata picanté med confiterede tomater. Uanset hvad du vælger på menukortet, så koster en pastaret 79 kroner – og med en pasta, der er al dente og en sauce, der smager, som den skal, er Pomodoro altså et sikkert hit!

Enkelt og autentisk
Café Nero, Skolegade 5, 8000 Aarhus C

Cafe Nero flyttede i starten af juli fra deres oprindelige placering på Banegårdspladsen til Skolegade i flotte nye lokaler, men den autentiske stemning og umanerligt gode pasta har de beholdt! Hos Cafe Nero får du klassiske og enkle pastaretter med få ingredienser og masser af smag. Pastaen og mange af de øvrige råvarer importeres direkte fra Italien – og kan desuden købes med hjem – men det er der ingen grund til, da menukortet indeholder en god håndfuld pastaretter, der samtidig er til at betale. Til frokost kan du blandt andet få dig en lækker fettucine con salsiccia med italiensk krydret pølse til 118 kroner, og hvis du besøger Cafe Nero om aftenen, så prøv en raviolacci funghi med Karl Johan svampe, Ricotta ost, løg og hvidvinssauce til 128 kroner. Havde det ikke været for udsigten til Domkirken og Aarhus Teater, får du her næsten følelsen af, at du befinder dig i Rom og ikke Smilets by!

Den nye i klassen
La Pasta Fresca, Aarhus Street Food, Ny Banegårdsgade 46, 8000 Aarhus C

I marts 2017 åbnede La Pasta Fresca på madmarkedet Aarhus Street Food, og køen foran den lille bod er et tydeligt bevis på, at stedet på rekordtid er blevet et hit blandt aarhusianske pastaelskere. Her får du frisklavet pasta, der ikke koster alverden, og som smager vidunderligt! La Pasta Fresca læner sig op af de italienske madtraditioner, og der er lidt for enhver smag. Menukortet indeholder både en klassisk lasagna tradizionale til 70 kroner, en vegetarisk lasagne al pesto til 50 kroner, og derudover kan du for 65 kroner få en lækker fettuccine al ragu, der efter sigende er lavet ud fra ejerens bedstemors opskrift. Som en lille ekstra kuriositet har La Pasta Fresca lavet et vindue ind til køkkenet, hvor du kan se fettuccine og lasagneplader blive rullet på pastamaskinen og hængt til tørre. Der er altså dømt god stemning og masser af italiensk velsmag – velbekomme!

Nørderne på Jægergårdsgade
SåRT, Jægergårdsgade 6, 8000 Aarhus C

På kort tid har Restaurant SåRT etableret sig på den aarhusianske madscene, og en af grundene til det er utvivlsomt restaurantens hjemmelavede pasta. Hos SåRT er de decideret nørdede, når det kommer til den friske af slagsen, hvor restaurantens store træbord hver dag tages i brug. Pastaen bliver rullet med en mattarello – en lang italiensk kagerulle – og samtidig tager kokkene højde for både vejret og luftfugtigheden, når pastadejen bliver lavet. Her får du desuden pastaretter, som du ikke ser mange andre steder, og der bliver eksperimenteret med både ingredienser og sammensætninger i retterne, der udskiftes løbende. Lige nu kan du få fyldte caramelle med kål, pecorino og sobrasada til 150 kroner eller farfalle med ærter, favabønner og mynte for 135 kroner. SåRT bruger det traditionelle Tipo 00 mel fra Italien, mens de fleste af de øvrige råvarer er hjemmedyrkede. Du ved aldrig helt, hvad de finder på hos SåRT, og det er med til at gøre hvert besøg ret så spændende!

Det nordiske twist
Gäst, Banegårdspladsen 14, 8000 Aarhus C

Gäst byder på italiensk madglæde og masser af velsmag i hjertet af Aarhus, og ud over den klassiske friske pasta, der laves hver morgen, tilfører restauranten også et ekstra twist til deres retter. Gäst fusionerer nemlig det bedste fra det italienske og det nordiske køkken til forrygende pastaretter, der alle er lavet med en blanding af italienske og danske sæsonvarer. Det afspejler sig også i menukortet, der skiftes ud hver måned. Pastaen optræder jævnligt i Gästs fire-retters menu, men du kan også købe pastaretter a la carte. Lige nu kan du for eksempel få den klassiske ret cacio e pepe med sort peber, pecorino og ost til 149 kroner, men hvis du i stedet er i humør til ravioli, så prøv en nordisk version med ærter, jomfruhummer og mynte til 225 kroner. Gäst serverer både enkle og avancerede pastaretter, som du passende kan runde af med en Tiramisu som afslutning på en perfekt italiensk aften!

Simon Randel Søndergaard
Skribent på Smag Aarhus. Er meget begejstret for madscenen i Aarhus, men SU’en har de sidste mange år begrænset restaurantbesøgene. Glad for kaffe, burgere og streetfood. Laver masser af mad hjemme og får ofte stor ros for mine frikadeller. Uddannet cand.it og bachelor i historie.