Foto: Casa Mia

Bydelen Trøjborg nord for centrum byder på masser af spændende muligheder for foodies og madnørder. Her er 9 absolutte must-eats, som du ikke må misse.

Trøjborg er en lille by uden for byen, som er meget populær blandt unge og studerende, og den bugner af gode oplevelser på madscenen. Tag en tur gennem hovedgaden Tordenskjoldsgade og prøv de mange tilbud, som strækker sig lige fra lækker takeaway og fremragende delikatesser til cool kaffe og is i verdensklasse. Vi har spist os gennem bydelen, og her er vores bud på 9 steder, du skal prøve.

Tyrkisk takeaway i topklasse
Ana Frugt og Grønt, Tordenskjoldsgade 22, 8200 Aarhus N

Må vi byde velkommen til 225 kvadratmeter med friske grøntsager, specialvarer og indbydende takeaway? Hos Ana Frugt og Grønt kan du gå på oplevelse i specialiteter fra hele verden og få alt fra mexikanske tomatillos og østens mystiske krydderier til sygt stærke indiske chutneys og tonsvis af økologiske varer, som er meget populære blandt stamkunderne. Ejeren Assim Demirci er vellidt blandt bydelens beboere og er altid god for en sjov historie eller en god grøntsagssnak. Han fortæller gerne historien om drengen fra Tyrkiet, som knoklede og fik succes med at sælge frisk frugt og grønt til aarhusianerne. Butikkens takeaway er populær til frokost, og Assim har en hel montre med tilbehør, hvis du arrangerer tapasaften med vennerne. Udvalget af nødder i alle afskygninger er også enormt. Vi anbefaler at lægge vejen forbi, hvis du vil inspireres eller blot leder efter en ingrediens. Vi garanterer, at Assim har den.

Bydelens bedste pizzajoint
Casa Mia, Tordenskjoldsgade 12, 8200 Aarhus N

Casa Mia er angiveligt Aarhus’ ældste pizzeria og åbnede i 1988 med Mauro Matruglia ved roret. Mange år er gået, siden Mauro præsenterede aarhusianerne for pizzaer, som man får dem i Rom, og i dag har den næste generation taget over på stedet. Konceptet er heldigvis stadig ægte, italiensk mad, hvor ikke mindst de kendte pizzaer med tynd, sprød bund imponerer. Pizzaerne kan både tages med som som take-away og nydes i den spartanske restaurant, hvor smagen er mere i fokus end indretningen. Hvis du ikke er til de tynde, italienske pizzaer med masser af autentiske toppings, er der også flere variationer af dansk fortolkede pizzaer og lækre pastaretter. Casa Mia er flere gange kåret som byens bedste pizzajoint, og mange gik sikkert forgæves i sommers, hvor der var lukket, mens køkkenet blev opgraderet og renoveret. Vi anbefaler, at du bestiller på forhånd eller reserverer bord for at undgå unødvendig ventetid i den skønne duft fra køkkenet.

Ægte og ærligt italiensk
Delizioso, Trøjborgvej 8F, 8200 Aarhus N

En ny spiller på madscenen på Trøjborg er den italienske restaurant og takeaway Delizioso. Selvom bydelens navnkundige pizzeria Casa Mia ligger lige om hjørnet, har det heldigvis vist sig, at der er plads til begge restauranter. Delizioso åbnede på Trøjborg som en udspringer af det succesfulde moderskib af samme navn i Åbyhøj og tilbyder autentiske, italienske retter som lasagne, risotto, pasta, kødretter og naturligvis italiensk pizza. På pizzafronten er det selvsagt ikke den fordanskede udgave med ananas, hakket oksekød eller pepperoni. Derimod får du crispy pizze toppet med lækkerier som parmaskinke, vildsvinesalami, krydret salciccia eller det tørrede okseinderlår bresola. De italienske retter kan nydes som takeaway eller i restauranten, der har plads til 12 siddende gæster. Indretningen er ikke speciel romantisk eller italiensk, men alligevel er den hyggelig med de italienske specialiteter på hylderne og en skøn duft fra køkkenet.

Italiensk is så englene synger
Dolce Vita, Tordenskjoldsgade 81, 8200 Aarhus N

Dolce Vita har siden 2002 været en af byens spydspidser inden for italiensk is, og det er ikke uden grund, at der på en solrig sommerdag ofte er kø langt ud på gaden. Ismager Roberto Damo fremtryller håndlavet is på højt niveau, hvor alt er lavet fra bunden. Og han laver noget for enhver smag, uanset om du er til mælkeis, yoghurtis, sorbetis eller luftig mousse. Vi foreslår at nyde isen med en kop kaffe af hjemmeristede bønner fra Torino, mens du nyder udsigten ud til den travle Tordenskjoldsgade. Du kan dog også tage kaffen og isen med dig, hvis du er mere i humør til at nyde lækkerierne i den nærliggende skov ved Risskov eller hjemme ved spisebordet som den perfekte dessert. Dolce Vita har også butikker i Veri Centret og i Bruuns Galleri og udlejer i øvrigt en bordvitrine og en lille iscykel, hvis du ønsker at overraske dine gæster til en fest.

Herregod helsekost i nye lokaler
Jordens Frugter, Tordenskjoldgade 21, 8200 Aarhus N

Efter mere end 25 år i de gamle lokaler er den økologiske helsekostbutik Jordens Frugter for nylig flyttet til nye lokaler den nedre ende af Tordenskjoldsgade, så nu er der ingen undskyldning for ikke at drøne forbi Trøjborgs økologiske navle. Forretningen har et imponerende udvalg af blandt andet kød, pålæg, brød, kolonial, hudpleje, frugt, årstidens lokale grøntsager og sunde snacks i de lyse og indbydende omgivelser. Frugten og grøntsagerne har deres eget kølerum og kan købes efter vægt, hvilket mindsker madspild og giver den fleksibilitet, som stadig flere kunder efterspørger. Kødet er økologisk og hovedsaligt dansk, og butikken byder også på et stort udbud af frosset kød, pålæg og færdigretter. Skal du have varmen i det blæsende efterår, anbefaler vi at tjekke butikkens store udvalg af økologisk te og kaffe ud.

Kvalitet til meat lovers
Kødstaden, Otte Ruds Gade 47, 8200 Aarhus N

I en sidegade til Trøjborgs hovedåre Tordenskjoldsgade finder du den charmerende slagterforretning Kødstaden placeret et par trin nede i en kælderen. Butikken er kun et par år gammel, men den har allerede opbygget en stor kundekreds, som sætter pris på det lækre kvalitetskød og gourmetpålæg. Det danskproducerede kød er nøje udvalgt af indehaverne Jeppe Glatved og Steffen Distler, som blandt andet har valgt de såkaldte velfærdskyllinger fra Hopballe Mølle ved Vejle på grund af den kraftfulde smag. Alt pålæg på nær et par italienske specialiteter er hjemmelavet i butikken, og butikkens røgvarer er røget på frisk bøgetræssavsmuld i en gammeldags rygeovn i baggården. Hvis budgettet er lavt, kan du jævnligt finde gode tilbud fra Kødstaden på den nye app YourLocal, ligesom slagteren er afhentningssted for madkassekonceptet madskab.dk.

Suveræn sushi med et twist
Sei Sei, Tordenskjoldsgade 65, 8200 Aarhus N

I hyggelige lokaler placeret midt på Tordenskjoldsgade er Sei Sei Sushi et af de nyeste sushiskud på stammen i Aarhus. Siden marts 2015 har to erfarne og russiske kokke imponeret med deres såkaldte hot maki, ligesom deres sashimi og dessert-sushi er på et højt niveau. Ud over de utraditionelle sushianretninger mestrer kokkene også traditionel japansk sushi, så fortvivl ikke, hvis du er til nigiri eller maki. Idéen til restauranten fik bestyreren Chehab Iraki på en tur til Moskva i 2014, hvor han fik serveret en hot maki med spicy topping, som slog benene væk under ham. Tak for turen, siger vi. De varme og kolde sushi kan tages med hjem eller nydes i de japansk inspirerende omgivelser i restauranten, som består af 18 siddepladser ved små borde og høje stole med udsigt til Tordenskjoldsgade. Sei Sei kører ofte med rabatter og tilbud, som du finder på deres Facebook-side.

Smagsfulde fristelser
Smag Først, Otte Ruds Gade 98-100, 8200 Aarhus N

Hvem har ikke prøvet at skulle vælge en vin ud fra en etiket og efterfølgende oplevet, at den ikke var perfekt til lejligheden? Det sker ikke med køb af vin hos den funky vinhandel Smag Først, hvor konceptet er, at alle vine kan smages før køb. Butikken ligger godt gemt i Trøjborg Centret, og det flinke personale er altid søde med at hjælpe, når du skal finde den perfekte vin til gaven eller aftenenes gastronomiske udfoldelser. Skal hvidvinen være en Chardonney, Pinot Gris, Alsace eller Riesling, og skal rødvinen være fra Spanien, Italien eller Frankrig? Smag Først har svar på rette hånd, og derudover sælger de også lækre olier, eddike, chokolade, ligesom de pakker den perfekte gavekurv, hvis du har glemt værtindegaven. Butikken arrangerer i øvrigt også jævnligt vinture og smagninger af vin, champagne, gin, rom og whisky, hvis du skal have én på opleveren.

Velkommen til 70’erne
Stuen th, Tordenskjoldsgade 19B, 8200 Aarhus N

Det nyeste skud på stammen af Trøjborgs spisesteder er caféen Stuen th, der åbnede i sidste uge. Når du træder ind i caféen, er det som at træde ind i 70’erne, fordi du omfavnes af brunt keramik, ryatæpper på væggen, gamle LP-plader og diverse loppefund. Indehaveren er kogebogsforfatter Annemette Feldbæk, og hun lægger stor vægt på bæredygtighed i caféen, der har fået det såkaldte bronzemærke i økologi. “Det hele startede med min store passion for mad. Mad der strutter af farver, sundhed og gamle traditioner. Det betyder også meget, at vi ved, hvor vores råvarer kommer fra,” sagde hun før åbningen. Caféen får kød fra Trøjborg-slagteren Kødstaden, øllet kommer fra mikrobryggeriet Humleland i Risskov, pølserne lavet af kød fra frilandskøer i Galten, og det glutenfri brød er fra den lokale bager. Priserne er næsten også 70’er-agtige – for eksempel kan du få en gang simremad fra 70 kroner med fri vand og brød.

Tasty takeaway fra Thailand
Thaiplus, Tordenskjoldsgade 1, 8200 Aarhus N

Glem alt om dårlige efterligninger. Hos Thaiplus får du autentisk ’thai ma’ til fornuftige priser, og den lille takeawayrestaurant er ubetinget en af byens bedste på thai-fronten. Restauranten har et flot udvalg af velsmagende thailandske specialiteter fra Bangkok og den nordlige del af landet, og vi befaler dig at prøve de klassiske forårsruller Podir Tod, Tam Yam-suppen og risretten Phat Pak. Thailandsk mad kan være stærk oplevelse, så hvis du ikke er helt med på chilibølgen endnu, har mange af retterne tilmed mulighed for selv at vælge chili-faktor fra en til tre chilier. Al maden er lavet fra bunden af friske råvarer, og der bliver ikke gået på kompromis med kvaliteten. Derudover surfer Thaiplus med på sushibølgen og har et fint udvalg af klassisk sushi til fornuftige priser. Du kan både bestille sushi stykvis eller gå all in med en familiemenu, hvis I er virkeligt sultne.

Karen Westberg
Mangeårig foodie og vild med (næsten!) alt mad. Går gerne mange kilometer, når de bedste råvarer skal indkøbes. Brænder for at spise og handle lokalt. Drømmer om at få Torvehallerne og flere foodtrucks til Aarhus. Speditør og madblogger på www.karen-westberg.blogspot.dk