GUIDE: Glem alt om tørt toastbrød, bleg ost og kedelig skinke. Her er seks steder i Aarhus med knivskarpe sandwiches på menuen.

Grønt på Nørreport
Miss Green, Nørrebrogade 4, 8000 Aarhus

En af byens nyeste takeaway-caféer er den lille Miss Green, der slog dørene op sidste efterår ved Nørreport. Trækplasteret er især de farvestrålende salatbowls, men caféen laver også lækre sandwiches, som er værd at sætte tænderne i. Prøv for eksempel den velsmagende sandwich med tunmousse, avocado, syltede rødløg og salat, hvor syren fra løgene går perfekt i spænd med den fede avocado. Eller hvad med en laksesandwich med røget laks, salat, tomat og en spicy dressing, der giver masser af spark i eftersmagen? I glasset kan man snuppe en hip kombucha-te eller en såkaldt powerjuice med chili, ingefær, citron og broccoli, som med garanti giver masser af energi til hjemturen. Laksesandwichen fås for 55 kroner, mens stedets øvrige sandwich koster 50 kroner. Orker man ikke at stikke forbi Nørreport, kan Miss Green levere sandwiches direkte hjem til privaten mod et mindre transportgebyr.

Guld i økologi
Café Fika, Nørregade 28, 8000 Aarhus C

Skal der økologi på tallerkenen? Så kan turen gå forbi den lille Café Fika på Nørregade, der kan smykke sig med et økologisk guldmærke. Mærket indebærer, at 90-100 procent af råvarerne er økologiske, og menuen lyder på syv sandwich i hjemmebagt surdejsbrød. En sikker vinder er varianten med oksekød, peberrod, flødeost og syltet hvidkål, der med garanti stiller den værste sult. Skal det være vegetarisk, kan man sætte tænderne i en sandwich med humus, avocado, bagte rødbeder og oliventapenade. Prisen er 65 kr. uanset fyld, og de økologiske lækkerier kan skylles ned med et glas friskpresset juice eller en smoothie, som fås med alt fra grønkål til havtorn. Er humøret ikke til sandwich, kan man bestille en af stedets flotte majspandekager. En fin detalje: Café Fikas sandwiches er pakket ind i bionedbrydelig engangsemballage, så der er ingen grund til dårlig samvittighed, når papiret smides ud.

Landets bedste?
Bernth & Co., Borggade 12, 8000 Aarhus C

“Måske landets bedste sandwich?” Sådan lyder det i en af brugeranmeldelserne på TripAdvisor af sandwichbaren Bernth & Co. i Borggade, og der er noget om snakken. Det hyggelige spisested laver fremragende sandwiches, og folkene bag disken er eminente til at sammensætte ingredienser og smage på kreativ vis. Prøv eksempelvis den friske Ceviche med rå laks, lime, avocado og koriander eller den varme Italian Meatball, der er fyldt med en krydret kødbolle, krydret tomatsauce og italiensk Provolone-ost. Eller hvad med en klassisk sandwich med skinke og ost peppet op med sprød spidskål og aromatisk trøffelmayonnaise? Priserne starter ved 55 kr., og sandwichen kan suppleres af et glas saft eller en specialøl, som man selv henter i køleskabet i hjørnet. Stedet drives af Sara Bernth og Bo Marcussen, der har en fortid på den hedengangne Restaurant Prins Ferdinand i Den Gamle By.

Italienske rødder
Il Mercatino, Mejlgade 18, 8000 Aarhus C

I næsten 20 år har den italienske delikatessebutik Il Mercatino på Mejlgade forkælet aarhusianerne med lækkerier fra støvlelandet, og et af de sikre hits har år efter år været de vellavede sandwiches. Man kan vælge mellem syv varianter, og en klassiker er butikkens vitello tonnato-sandwich, der er fyldt med kalvefilet, tuncreme og tomat. Må det være spicy, kan man bestille udgaven med stærk salami, ost og rucola, og skal det være uden kød, er der ingen vej udenom varianten med mozzarella, rucola og pesto. Il Mercatinos sandwiches laves på autentisk vis i rustikt focaccia- eller ciabattabrød, og priserne starter på 50 kr. Er der plads til lidt sødt efter måltidet, kan man runde af med et stykke af den italienske dessertkage panforte. Bonusinfo: Indehaver Paolo Marinaro har som navnet antyder italienske rødder og har før sin tid i Danmark arbejdet med mad både i Rom, på Sardinien og Sicilien.

Mor på Mejlgade
Mor Anna, Mejlgade 5, 8000 Aarhus C

En af midtbyens bedste bagere er den lille Mor Anna, der for fire år siden slog dørene op for enden af Mejlgade. Stedet drives af folkene bag den nærliggende Café Casablanca, og bageren lokker med en stribe fortrinlige sandwiches, som kan tages med hjem eller ud på havnen til en frokost med havudsigt. Sortimentet skifter løbende, og lige nu kan man blandt andet stille sulten med en lun panino med tomat, avocado, pesto og mozzarella eller en kyllingesandwich i surdejsbrød med bacon og karrymayo. Skal der mere til, byder Mor Anna på en solid rugbrødssandwich med humus, grillet peberfrugt og rødløg. Prisen er 50 kr. stykket, og er der appetit til en lille dessert, kan man snuppe en chokoladeovertrukken trøffel, en cremelinse eller et kærnemælkshorn med i posen. Mangler der delikatesser til aftensmaden, har bageren et fint udvalg af charcuteri, oste, chokolade, kaffe, bobler og vin.

Delikat vietnameser
Banh Mi Bandits, Ny Banegårdsgade 46, 8000 Aarhus C

Hvad er en banh mi? Navnet dækker over en vietnamesisk sandwich i en baguette fyldt med marineret kød, sprøde grøntsager og koriander. I Aarhus fås en af de bedste udgaver af den asiatiske streetfood-klassiker hos madboden Banh Mi Bandits, der i en årrække har haft til huse i en sortmalet container på madmarkedet Aarhus Street Food. De engagerede folk bag disken laver den delikate sandwich i tre udgaver med henholdsvis barbeque-marineret svinekød, citrongræsmarineret kylling og avocado, og de flotte sandwiches er på autentisk vis toppet med agurk, chili, ingefærcreme, koriander, soya og sesam-mayo. Er man ikke til sandwich, kan sulten stilles med en såkaldt Bandit Bowl i form af en salatskål med ris, rødkål og agurk toppet med kød efter eget valg. Prisen for en sandwich starter ved 60 kr., og den gyldne baquette kan skylles ned med en kølig hvedeøl fra madmarkedets ølbar.