Foto: l’Cobert de CanBlau

6 hotdogs du skal smage i Aarhus

Trods burgerens fremmarch i Aarhus holder den klassiske hotdog stadig. Her er seks steder med fortrinlige udgaver af den danske pølsevognsklassiker.

Den populære
Kähler, Skt. Knuds Torv 7-9, 8000 Aarhus C

Bliver man hotdogsulten under strøgturen, kan man passende slå et smut forbi madboden Kähler på madmarkedet Aarhus Central Food Market. Her satte køkkenchef Jannie Våtevik nemlig en velsmagende hotdog på menuen i starten af året, og den har siden været noget af en sællert. Den populære hotdog består af en pølse med soltørrede tomater og persille fra Nørre Søby Slagter på Fyn, trøffel- og løvstikkemayonaise, syltede grønne tomater, syltet rødløg, brøndkarse og sprødt rugbrød. Prisen er 59 kroner, og inspirationen skulle efter sigende komme fra London. Er man mere en hund efter smørrebrød, byder madboden også på smørrebrød i tapasstørrelse med en styrkende snaps on the side under navnet ”snappas”. Hvis vejret er til det, foreslår vi at tage maden med udenfor på Knuds Torv og nyde en velfortjent pause, mens det livlige menneskemylder på Strøget passerer forbi.

Den eksotiske
Rømer, Åboulevarden 50, 8000 Aarhus C

En latinamerikansk hotdog? Yes, den er god nok. I februar slog caféen Rømer ved åen dørene op for nyrenoverede lokaler og et nyt menukort inspireret af det latinamerikanske køkken, og kortet byder på en fortrinlig hotdog med eksotiske undertoner. Spisestedets Hot Dog Choripan består af et sprødt briochebrød med chorizopølse, grøn mayonnaise, argentinsk chimichurri-sauce og salsa. Den spicy chorizo står perfekt til fyldet og brødet, der er sødt på den helt rigtige måde – og så får du to hotdogs for bare 60 kroner. Ikke dårligt! Rømer lægger op til delemad, så vi foreslår at bestille et par hotdogs sammen med en håndfuld af de øvrige småretter, der går under navnet ”pratos”. For eksempel en syrlig ceviche, sprøde tacos eller en grillet majskolbe med chili og friskost. Buen provecho, siger vi bare!

Den overraskende
Pølsevognen, Frederiksbjerg Torv, 8000 Aarhus C

Bag det traditionelle look hos pølsevognen på Frederiksbjerg Torv gemmer der sig et par overraskelser blandt det forventelige udvalg af klassiske grillretter. Forpagter Kenneth Hansen overtog vognen i januar, og han har suppleret de røde, ristede og franske hotdogs med tre specielle hotdogs, som absolut ikke er er kutyme hos den lokale pølsepusher. Prøv for eksempel forpagterens egen favorit Il Padrone, som består af blødt brød med sesamfrø, en ostepølse svøbt i to stykker bacon, hjemmelavet artiskok- og hvidløgsdressing og hakkede jalapeños på toppen. Eller hvad med en Onions Choice bestående af en frankfurterpølse med bacon og ramsløg i et groft brød toppet med æblechutney, gulerødder, agurkerelish og syltede rødløg? Under navnet Gourmethotdoggen kan man også få en ostepølse i groft brød, hjemmelavet tomatchutney og syltede rødløg med fennikel. De tre specialhotdogs koster 40 kroner stykket. God appetit!

Den ekstravagante
L’Cobert de Canblau, Skt. Knuds Torv 7-9, 8000 Aarhus C

Den spanske tapasrestaurant CanBlau på Klostertorvet er ekspert i spanske småretter og lækre hapsere, men kokketeamet med køkkenchef Jimmy Holm i front laver også en habil hotdog. Det kan opleves på restaurantens bod L’Cobert de Canblau på madmarkedet Aarhus Central Food Market, hvor man for 40 kroner kan sætte tænderne i to hotdogs med mildest talt ekstravagante ingredienser. Den første hotdog består af en trøffelpølse i briochebrød med trøffelmayo, sprøde løg, syltede svampe og estragon, mens den anden er lavet med sortfodspølse, pære, chilimayo og syltede spanske peberfrugter. Så er der langt til barndommens skinkekutter, ikke? Hvis man er frisk på endnu en fastfoodklassiker i spansk iklædning, skal man prøve CanBlaus miniburger, der serveres med glaseret gris, forårsløg og flæskesvær på toppen. De spanske fristelser lægger op til et glas rødvin, som kan købes på markedets vinbar.

Den klassiske
Havnens Perle, Sverigesgade 1A, 8000 Aarhus C

Når man snakker grillmad i Aarhus, er kultstedet Havnens Perle ikke til at komme uden om, og den berømte grillbar på havnen serverer naturligvis også en klassisk hotdog. De traditionelle ingredienser er der ikke pillet ved, og valget står mellem rød, ristet og med pølse i svøb. Til gengæld kan man få én på opleveren og fornemme historiens vingesus på grillbaren, der åbnede tilbage i 1960’erne som en lille pølsevogn med souvenirs, is og røde pølser. For eksempel har navnet en helt særlig forklaring: ”Når der var travlt, havde personalet ikke altid tid til hurtigt at rydde af bordene. Det blev påstået, at der så kunne se lidt udbombet ud. Sådan fik pølsevognen sit nye navn Pearl Harbor. Vi valgte at kalde den for Havnens Perle,” som det lyder på hjemmesiden. Har man mere appetit, kan man smage stedets bøfsandwich, der blevet kåret som Danmarks i 2014. En hotdog koster 29 kroner og lidt mere med pølse i svøb.

Den hippe
Haute Friture, Graven 16, 8000 Aarhus C
OBS: Haute Friture er i øjeblikket lukket for vinteren. 

En hotdog er ikke, hvad den har været. Den såkaldte gourmethotdog har de senere år indtaget Aarhus med pølser af høj kvalitet og alternative toppings, og den hippe grillbar Haute Friture i Latinerkvarteret er med på bølgen. Det lille sted byder på flere velsmagende gourmethotdogs, der giver den traditionelle pølsevognsklassiker gevaldigt baghjul. En Le Coq Dog dækker eksempelvis over en hotdog med en fransk-marokkansk Merguez-pølse, chilimayo, spidskål og yoghurtdressing, mens en såkaldt Hotduck består af confiteret and i en forårsrulle. En tredje variant bærer det humoristiske navn Dogg1 og byder på fransk chipolata-pølse med løg, salvie og timian. Man kan tage herlighederne med sig for 45 kroner, og er man sulten efter mere, kan man nappe en bakke håndskårne fritter med for 30 kroner ekstra. Bag stedet står Troels Buus Thomsen, der også har den franske restaurant Lecoq få meter væk.

Vidste du, at

Smag Aarhus har skrevet om byens madscene siden 2014? Siden 2019 har Smag Aarhus været en del af design- og kommunikationsbureauet Grobowski. Redaktionen holder til i Vestergade i hjertet i Aarhus.