6 sprøde steder med stegt flæsk i Aarhus

6 sprøde steder med stegt flæsk i Aarhus

af -
Foto: Teater Bodega.

GUIDE: I en tid med smoothiebowls, superfood og spelt til højre og venstre er det betryggende, at nogle retter forbliver favoritter på trods af kalorietallet. Vi giver dig seks bud på gode spisesteder med stegt flæsk med persillesovs.

Teaterflæsk i historiske rammer
Teater Bodega, Skolegade 7, 8000 Aarhus C

Mad af høj kvalitet, Madam Blå og atmosfære. Teater Bodega ved godt selv, hvad den står for, og spisestedet lover med store bogstaver, at førnævnte ting ikke findes bedre noget andet sted. Og bodegaen i Skolegade har noget at have det i. Lokalerne er lige så gamle som Aarhus Teater, og billederne på væggen tæller da også plakater fra tidligere forestillinger samt signerede fotos fra nogle af dansk teaters største navne siden 1900. Det i sig selv er et besøg værd. Det samme er dog menukortet, der rummer klassiker på klassiker: Fra rejecocktail over røget ål til citronfromage og ikke mindst den stegte flæsk! Her burde vi afrunde med et amen, for det skorter ikke på lovprisningerne fra tidligere besøgende, når det kommer til det salte kød. Udover en formidabel sovs suppleres de sprøde stykker af hjemmelavet agurkesalat, og det er alt sammen flot anrettet på musselmalet stel. Derfor: Har du tendens til sentimentalitet, skal du måske medbringe et lommetørklæde.

Onsdagsflæsk på kroen
Den Lille Kro, Nørre Allé 55, 8000 Aarhus C

Selv ikke gamle Fru Fernando Møhge fra tv-serien Matador kunne have en finger at sætte på indretningen hos Den Lille Kro: Blondegardiner, nystrøgede duge og vægbroderier, som farmor lærte at lave dem. Alt sammen er det med til at give et sansemættende indtryk, som næsten får dig til at glemme, hvorfor du kom. Det er dog kun, indtil duften rammer dine næsebor: Det er nemlig onsdag og dermed grisefest på Den Lille Kro som i de gode gamle Spies charterrejser-dage. For 125 kroner får du de sprødeste stykker gris, den tykkeste sovs samt kartofler, der aldrig har set skræl. Og så er det vel at mærke efter konceptet ad libitum. Godt råd: Medbring rigelig appetit og fleksible bukser! For selv anden portion smager af mere. Som den gode Møhge ville påpege, er flæsk dog ikke rigtigt flæsk uden en lille skarp eller skummende øl til: Her anbefaler vi Krofatteren, som er brygget specielt til Den Lille Kro af bryggeriet Syndikatet.

Flæsk på fad i Havnegade
Europa Mad & Vinbar, Havnegade 28, 8000 Aarhus C

Skåle med flæsk, persille, kartofler og rødbeder er kunstfærdigt anrettet på de sølvfade, som bæres ind i Europa Mad & Vinbars hyggelige lokaler. Ved første øjekast er maden lidt af en uoverkommelig mundfuld, men sværen er så sprød og kartoflerne med så tilpas bid, at inden du får set dig om, er det hele væk. Som en anmelder på anmeldersitet Tripadvisor bemærker: ”Kun et minus: Appetitten til en dessert forsvandt.” Vi kan kun være enige! Det gamle Restaurant Europa har måske nok ændret navn, men ejerne er stadig de samme, og Sofus og Karins karisma og køkkenevner er med til at gøre Europa til mange aarhusianeres foretrukne spisested, når menuen står på dansk mad. Folk kommer da også gerne langvejs fra, og særligt om onsdagen er der fest omkring bordene: Dagstilbuddet er nemlig stegt flæsk med hele pibetøjet og en genstand til den nette sum af 165 kroner. Sådan en omgang afrundes perfekt med Europas hjemmelavede kryddersnaps. Velbekomme.

Sprøde svær på Pinden
Restaurant Pinden, Skolegade 29, 8000 Aarhus C

Restaurant Pinden har en historie så lang som antal flæskesvær i en svinestald, og der er sket meget fra det tidligere Pinds Cafe til nu, hvor lokalerne har til huse i Skolegade nummer 29. De sprøde svær er dog fortsat de samme, og det er også grunden til, at du i de tidlige aftentimer møder mange stamkunder på Restaurant Pinden. De kommer særligt for én ting: De salte, svære hapsere indsmurt i sovs, der på grund af megen persille næsten giver indtryk af at være sunde. Men bare rolig – sådan smager de ikke. Faktisk er smagen helt i skabet, og hvis du lytter til kenderne, så serverer ”Pinden” Aarhus’ bedste stegte flæsk med hjemmesyltede rødbeder. Ja, nogle anmeldere svinger sig endda op til at mene, at det også er Danmarks bedste. Seks styks flæsk med kartofler, sovs og de føromtalte rødbeder fås til 135 kroner. Men hvorfor ikke kaste en 20’er mere efter måltidet og gøre det ad libitum?

Gammel mad i moderne omgivelser
LAVA Aarhus, Åboulevarden 22, 8000 Aarhus C

Torsdag rimer på snarlig weekend på samme måde, som stegt flæsk rimer på alt det gode. Heriblandt sovs og kartofler. Og begge dele skal der til, ved de hos restaurant LAVA ved åen. Her byder stedet nemlig på et fremragende torsdagstilbud: Stegt flæsk med persillesovs til 100 kroner. Til forskel fra mange andre Aarhus-beværtninger med flæsk på menuen, er indretningen her moderne, og sådan en torsdag aften kan du – afhængigt af, hvor længe du bliver hængende – sagtens støde på feststemte mennesker langs åen. Det har LAVA taget højde for, og derfor kører stedet med tilbud på to ens cocktails for 80 kroner efter klokken 21. Alle ved jo, at stegt flæsk bedst skylles ned med en klassisk mojito, en cosmopolitan eller en af LAVAs selvopfundne drinks som eksempelvis crush 43 eller en LAVA special, der skifter hver måned. Hvilken bedre måde at kickstarte weekenden på end med en gedigen Lille Fredags-fejring?

To go med det hele
Havnens Perle, Dagmar Petersens Gade 10, 8000 Aarhus C

Havnens Perle – eller Pearl Harbour, som den i tidernes morgen oprindeligt blev døbt (ja, det er en sød lille historie, som du bør google) – er en kulturinstitution i Aarhus. Med rødder tilbage til 1960’erne var stedet det første i Jylland, der serverede bøfsandwich, så du kan jo ikke andet end at nære dybe følelser for denne blanding af en diner og en grillbar. Menukortet ligger i kategorien traditionelt, dansk og relativt bastant, og selvom det er bøfsandwichen, som Havnens Perle har vundet priser for, så smager den stegte flæsk også ”som vor mor lavede den”. Det inkluderer, at sovsen kan hænge ved kartoflerne, hvis du skulle være i tvivl. Indretningen er desuden uformel og anderledes og bestemt et besøg værd. En portion stegt flæsk koster 89 kroner – og fås ad libitum til 129 kr. Hjemmelavede retter serveres til klokken 21, selvom Havnens Perle lukker allerede en time senere. Vil du hellere smovse i gris og sovs derhjemme, kan du dog også bestille fra menukortet på madleveringssitet Just Eat!

Ann Følbæk
Artiskokker er smukke/Radiser er rå/Figner er søde/Og hindbær ligeså. Jeg er uddannet journalist og pt. i gang med en kandidat i kultur og formidling. Min fritid går med at udforske byens madscene, ligesom jeg også hyppigt tester egne og andres kundskaber i et køkken - mine gymnasiepiger og jeg har nemlig en formidabel madklub, som Michelin-guiden har overset.