Foto: Pixabay.

5 alternativer til julesnapsen

Bliver du dårlig ved synet af snaps? Bare rolig – vi giver dig fem snapsealternativer til julebordet.

Snapsesæsonen er utvivlsomt over os, og for dig, der ikke kan fordrage den krydrede akvavit, betyder det afvisende gestusser, hver gang snapsen bliver sendt bordet rundt. Trættende!

Men sådan behøver det ikke at være: Du kan nemlig sagtens finde alternativer til snapsen, så du også kan være med i festlighederne. Det mener salgsassistent hos vinbutikken Vinoble og udlært tjener Lars Ravn Hansen.

”Vi drikker snaps for at rense ganen og blive klar til den næste ret. Derfor er det vigtigt at tænke i syre eller alkohol, når du skal finde alternativer til snaps. Syren får munden til at producere mere mundvand, som altså renser munden. Ellers skal du gå efter en spiritus med en høj alkoholprocent, som også virker rensende,” fortæller Lars Ravn Nielsen.

Her får du Lars Ravn Hansens fem alternativer til snaps:

Grappa
Grappa er en italiensk spiritus, der er lavet på druekvas – det vil sige det, der er tilbage af druerne, når mosten til for eksempel cognac er blevet presset ud. Den er lidt spids i smagen, men kan også have en meget frugtig aroma.

Ifølge Lars Ravn Hansen er det næsten synd at drikke den til et julebord, fordi den er så fin i smagen. Men den er et godt alternativ til dig, der gerne vil have en spiritus, der er lidt mildere i smagen, mener han.

Smagsforstærket vodka
Ifølge Lars Ravn Hansen kan du også prøve kræfter med en vodka, der er smagsforstærket, altså har taget smag efter andre ingredienser.

Det er nemt selv at krydre en vodka, så den passer til maden, ligesom du kan smage den til med ingredienser, du godt kan lide. Vil du prøve kræfter med at lave din egen vodka-variant, kan du læse mere her.

Koncentreret most
Et glimrende bud på et alternativ til snaps er ifølge Lars Ravn Hansen en alkoholfri koncentreret most fra frugter eller bær. Du kan for eksempel bruge stikkelsbær, rabarber eller grape – noget, med en god syre i.

Det er nemt at lave selv: Du skal bare koge saften fra bærerne eller frugten ind, så du har en meget koncentreret most tilbage.

Du kan også prøve at lave granité af æblemost. Her fryser du æblemosten ned og skraber så æblemost-is ned i et glas, når mosten er frossen. En lidt anderledes og sjov ganerenser, mener Lars Ravn Nielsen.

Gin
Du kan efterhånden få gin i alverdens smagsvariationer, og det giver dig mulighed for at lege med at finde den helt rigtige gin til din mad, fortæller Lars Ravn Hansen.

En almindelig gin har toner af enebær og gran, men der findes også ginner, der smager af for eksempel rosmarin og timian. Det kan du sagtens bruge mellem en mellemret eller hovedret, hvis det skal være lidt mindre julet.

(Kvalitets)vodka
Kvalitetsvodka er perfekt til dig, der gerne vil have en ganerenser i sin reneste form. Her er der ikke alle mulige smagsforstærkere, der spiller ind. I stedet bliver det en mere smagsneutral oplevelse, hvor det er alkoholens rensende effekt, der får lov til at virke.

Du skal dog ikke gå ned i Fakta og købe den til 60 kroner, advarer Lars Ravn Hansen. Skal det give mening at drikke vodka rent, skal den være af kvalitet.

Har du (alligevel) fået mod på snapsen? Så er det faktisk ok simpelt at lave den selv – læs med her.