6 fortrinlige vinhandlere i Aarhus

GUIDE: Sommeren er over os, og det betyder god vin på bordet, når maden og solen skal nydes. Glem supermarkedets hylder for en stund, og smut i stedet forbi en af Aarhus’ mange vinhandlere – vi giver dig her seks bud på byens bedste af slagsen.

Vinhandel som i gamle dage
Vinoble, Guldsmedegade 20, 8000 Aarhus C

Leder du efter en autentisk oplevelse, når du skal finde din favoritvin eller spiritus, så er vinhandleren Vinoble i Latinerkvarteret værd at lægge turen forbi: Et ægte eventyrland for vinelskere! I lækre, levende lokaler, bliver du trukket ind i en verden af vin, og om du er ekspert i druesorter eller kun kender forskel på rød og hvid, er du i gode hænder her. De både venlige og veluddannede vinhandlere i brune læderforklæder står klar til at guide dig gennem det voluminøse udvalg af gode flasker fra hele verden. For eksempel kan du forkæle smagsløgene med en flaske Riesling fra Hubert Beck i franske Alsace til 99 kroner – en fremragende vin med friskhed og fylde, der vil løfte enhver fiskeret og udmærker sig til en omgang ceviche i solen. Hvis du vil dele den gode oplevelse med andre, har butikken også et prangende udvalg af vinrelateret tilbehør og andre lækkerier til at lave den perfekte vingave.

Aarhus’ egen vingård
Bichel Vine, Mejlbyvej 501, 8530 Hjortshøj

Bichel Vine er nærmere en institution end en vinbutik. Gården Hjortshøjlund nord for Aarhus huser både den store gårdbutik, egne vinmarker og produktion af husets egen mousserende vin. Udover at købe en god flaske vin kan du også blive uddannet i vinsmagning og pleje din passion ved at lære om alle typer vin på Bichels egen vinskole. Der er ægte dansk landstemning på gården, som holder et bredt udvalg af kvalitetsvine fra små topproducenter. Giv det et skud, og lad proppen flyve med en tør og let frugtig mousserende Cuvée Classique fra franske Jean-Louis Denois til 100 kroner. Perfekt til laks grillet med citron eller som aperitif inden maden. Fokus hos Bichel Vine ligger på personlighed og nærhed, ikke mindst når det kommer til det lækre udvalg af spiselige luksusspecialiteter, som du også møder i butikken. I weekenderne kan du endda smage en hjemmelavet lækkerbisken, mens du shopper og nyder et lille glas.

Vinhandel med mere ved Frederiksbjerg
SmagFørst, Jægergårdsgade 32, 8000 Aarhus C

På bare to år gik vinhandlen SmagFørst fra et opstartsprojekt i et baggårdslokale til at være en kendt instans blandt byens vinelskere. Siden 2011 har hovedforretningen ligget lunt midt i det gastronomiske minefelt på Jægergårdsgade, og konceptet er helt klart: Smag på vinen, inden du køber, så du kan finde frem til den vin, der passer bedst til dine præferencer. Prøv eksempelvis en økologisk Mesta Rosé fra spanske Bodegas Fontana til 89 kroner: Med et blidt, floralt udtryk er vinen som skabt til at drikke iskold uden andet tilbehør end solnedgangen. Hvis du har brug for mere end bare smagen, står SmagFørst’ kompetente og muntre personale klar til at fortælle dig alt, der er værd at vide om vinen – næsten ned til farven på tøjet, vinbonden havde på, da druerne blev plukket. I weekenden bliver butikken til en af byens hyggeligste vinbarer, hvor du kan nyde et glas med vennerne.

Kongelig kvalitet ved Østbanetorvet
Kjær & Sommerfeldt, Skovvejen 2A, 8000 Aarhus C

Logoet taler for sig selv: “Kjær Sommerfeldt – Kgl. hofleverandør.” Der er styr på tingene, og det har der været siden den spæde start i København 1875. Siden har den prestigefyldte virksomhed spredt vingerne og er senest landet i Aarhus. Her ligger butikken i store, lyse lokaler ved vandet, og den bugner af et alsidigt udvalg af vine fra hele verden. Her er kvalitetsvine og formidabel service fra butikkens uddannede vineksperter førsteprioritet, men der bliver også afholdt vinrelaterede arrangementer for dig, som vil lære mere om eller bare smage på de gyldne dråber. Selvom butikken leverer til både adelige og toprestauranter, er det ingen sag at finde en dejlig flaske uden at skulle tømme sparegrisen. Afslut for eksempel din sommeraften med en flaske Chilensk La Playa Late Harvest til bare 79 kroner. En yderst elegant dessertvin, der gør sig glimrende til for eksempel grillet ananas med flødeskum og rom. Mums!

Spansk dedikation på Rosensgade
Grapeland, Rosensgade 30, 8000 Aarhus C

Seneste skud på stammen i gourmetgaden Rosensgade er den gennemført spanske vinhandel Grapeland. Den familiedrevne forretning åbnede på Rosensgade i slutningen af 2016 og har et utal af sjove påfund, der bør opleves på første hånd. Alle vinene er fra mindre vinproducenter, som familien selv har besøgt i Spaninen, så hver en vin er godkendt på forhånd. Nyd eksempelvis den bløde og frugtige rødvin Ercavio Joven fra den moderne producent Más Que Vinos. En ung og mild sag, der gør sig særdeles godt til grillede svinekoteletter med en frisk salat. Velbekomme, siger vi bare! Du kan desuden roligt tage børnene med, når vinindkøbene skal klares – her i butikken må de små poder nemlig tegne frit med farvekridt på gulvet. Butikken afholder også gratis temasmagninger, ligesom du kan booke en kombineret smagning og sightseeingtur over Aarhus i vandflyver, hvis du lyster.

Gourmet på Strøget
Salling Super, Søndergade 27, 8000 Aarhus C

I kælderen under byens centrale varehus finder du et sandt mekka for vin- og madentusiaster. Inden du udvælger aftenens vin, kan du slippe din indre gourmand løs og lade dig friste af specialiteter som trøfler, snegle, sort hvidløg og alt, hvad ganen ellers måtte begære. Når du har fået skåret et passende stort stykke lammefilet i slagterafdelingen, kan du på vejen ud sikre dig en flaske elegant og smagfuld Ventisquero Syrah Reserva fra Chile til 89 kroner, der balancerer perfekt med det delikate, aromatiske kød. Velbekomme! Selvom vinafdelingen må dele plads med alle de andre delikatesser i forretningen, er sortimentet i en kaliber, som enhver vinhandler ville være stolt over, og du får uddannet hjælp fra Sallings egne vinhandlere, der kender produkterne på hylderne ud og ind. Du er altså på sikker grund, uanset om du skal have vin til det store middagsselskab eller bare en god flaske til en romantisk aften.