Sund madlavning med saltalternativer

Mange af os laver mad mere end normalt i øjeblikket. Urter og krydderier kan bringe liv til din mad og tilføje variation og er bedre for dit hjertes sundhed end salt.

Salt kan virke som en nem måde at tilføje smag på, men over tid kan det føre til forhøjet blodtryk og øget risiko for hjerte- og kredsløbssygdomme.

Brugen af urter og krydderier er en fantastisk måde at gøre brug af dit butiksskab (og din have, hvis du dyrker dine egne urter). Hvis du ikke er i stand til at shoppe så meget som sædvanligt, kan forskellige urter og krydderier hjælpe med at erstatte lignende ingredienser i en helt ny retning på forskellige måltider.

Snart mestrer du smagene fra Middelhavet, Nordafrika, Indien og videre.

1. Mint

Mint: En lys og forfriskende urt, der fungerer i søde og velsmagende retter.

Forberedelse: Brug friske blade, hvis du kan. Mynte er let at dyrke i vindueskarmen eller i haven (opbevares i en gryde, da den spreder sig).

Anvendelser: Fantastisk i salater, på pasta eller i couscous. Det er velsmagende med gulerødder, ærter eller brede bønner.

2. Rosmarin

Rosmarin: En aromatisk urt med en fyrlignende duft. Brug sparsomt; det kan overvinde andre smag.

Forberedelse: Steg hele kviste med rodgrøntsager (gulerod, pastinak, søde kartofler). Hvis du bruger tørret rosmarin, knus det først.

Anvendelser: Føj til stegt eller grillet kød, brød, hjemmelavet pizza, tomatsauce, bønner, kartofler eller æggefad. Overvej at dyrke noget rosmarin; det er en hårdfør plante og klarer sig godt udenfor.

3. Muskatnød

Muskatsmag: Sød og skarp smag. Fungerer godt i bagt mad med kanel og nelliker.

Forberedelse: Frisk revet muskatnød har en meget bedre smag end jorden.

Anvendelser: Tilføj muskatnød med sort peber til hjemmelavede hvide og ostesauce. Det tilføjer også varme og smag til hjemmelavet kartoffel, kål og blomkålsuppe.

4. Basilikum

Basilikum: Sød og pebret.

Tilberedning: Frisk basilikum bevarer mere smag og aroma end tørret. Basilikumsplanter vokser normalt godt i vindueskarmen. Når du tager bladene, vil der vokse mere.

Anvendelser: Perfekt til pesto, marinader, forbindinger, saucer, sandwich, supper og salater. Basilikum bruges traditionelt til madlavning i Middelhavet, i tomat baserede pasta sauce, pizzaer og bolognese. Brug citron, thailandske og hellige basilikum i sydasiatiske og thailandske retter.

5. CBD-olie

Start med bare en lille mængde CBD-olie, når du først begynder at bruge det i din madlavning. Det fungerer bedst i opskrifter med en slags fedt i dem. (olie, smør… osv.) Du kan tilføje et par dråber til dine salatdressinger, smoothies, kokosnøddeolie eller smør eller bagning og på mange andre måder! Du kan få den reneste form for CBD-olie hos Cibdol.

6. Kardemomme

Kardemomme: Et varmt, aromatisk krydderi.

Forberedelse: Føj hele kardemommebælter til dine tallerkener, eller brug frøene inde, enten hele eller jorden.

Anvendelser: Ofte tilføjet til asiatiske krydderiblandinger og karrypasta. Kardemomme fungerer også godt i bagværk og søde brød, med nelliker og kanel, for en smag af Skandinavien.

7. Chili / Cayenne

Chilli smag:varierer ret meget i styrke, så tilføj lidt til at begynde med og smag din skål. Cayenne er en bestemt type chili.

Tilberedning: Chili kan købes hele (friske eller tørrede), som tørrede flager, pulver eller som varm sauce. Chili sauce kan være høj i salt (eller sukker i tilfælde af sød chili sauce), så hold dig fast i pulver, flager eller hele chili.

Anvendelser: Det fungerer godt i de fleste retter, herunder gryderetter med grøntsager eller skaldyr eller grøntsagssuppe. Tilsæt en knivspids chili med lidt sennep for at krydre en ostesauce, så du kan bruge mindre ost. Kombiner med spidskommen, korianderfrø og gurkemeje for at give fødevarer en indisk twist.

8. Kanel

Kanel smag: bruges mest i søde desserter som kage og æbletærte, men fungerer også i smagfulde retter.

Tilberedning: Solgt som kanelstænger (rist eller tilsæt hele til retter som curry eller gryderetter) eller malet.

Anvendelser: Kanel er et vigtigt krydderi i tyrkisk og mellemøstlig madlavning, hvor den bruges til at smage kylling- og lammeretter. Brug den til at uddybe smagen af cottage pie, karry, tagines, gryde roller, stege grøntsager, bolognese sauce eller stuvet frugt.