Smag på naturen og den friske luft – det er godt for helbredet

Der er god udsigt til, at vi som danskere lever længere og længere, hvilket betyder, at vores seniorer kommer til at gavne samfundet. Der er mange måder for seniorer at holde sig sunde og raske på, hvor det særligt handler om at holde sig aktivt beskæftiget. Frisk luft og motion er i høj grad bedre en medicin, specielt når der er tale om forebyggelse af dem der kommer med alderen.

 

Danske seniorer er sunde seniorer

Danske beskæftigede vurderer selv, at du har et rigtig godt helbred, og det gælder også for den ældste aldersgruppe. Vores ældre er sunde og lever i gennemsnit længere og længere. 9 ud af 10 beskæftigede danskere har et fremragende, vældigt godt, eller godt selvvurderet helbred. Næsten samme andel af de 55-64-årige i beskæftigelse vurderer også, at deres helbred er fremragende, vældig godt eller godt.

Aktive seniorer får et længere liv uden sygdom. Ugentligt motion kan holde aldersrelaterede sygdomme og skavanker på afstand. Lidt bevægelse er bedre end ingenting, og mere, endnu bedre. En gåtur, et spil krocket, havearbejde eller en omgang støvsugning er sundere end man tror, når man kommer op i alderen. Det tæller alt sammen i det samlede regnestykke, når du som ældre vil holde dig i gang, det har en lang række fordele.

Læs eventuelt mere så senio.dk, om forskellige guides, hobbyer, bolig og meget mere. Fysisk aktivitet kan gøre, at du undgår aldersrelateret reduktion i fysisk funktion og sundhed, som kan øge risikoen for smerter, dårligt helbred, kraftigt tab af muskelmasse, fald, knoglefrakturer, kredsløbssygdom, hjertekarsygdom, diabetes og for tidlig død.

 

Aarhus og deres aktivitetstilbud

Der er en del hjælp at hente i kommunen, hvis man går under betegnelsen ”de ældre”. Blandt andet er der en række aktivitetscentre, hvor man kan opleve samvær og fællesskab. Det er langt sjovere at holde sig i gang, hvis man har nogle andre at gøre det med.

Det er ikke sjovt for alle at blive pensionist, men se hellere på det som om, at man nu har en frihed tilbage, man havde da man var ung. Motion og gymnastik er godt for krop og sind, kreative værksteder holder hjernen i gang og andre områder som undervisning eller foredrag, der kan udvide ens horisont. Kontakt eventuelt AGF Senior Sport, som er en idrætsforening, som både står til rådighed for både sportslige og kulturelle aktiviteter.

Frisk luft er den bedste kur på det meste. Skaf en motivation til at komme uden døre, om det så enten er morgensmøgen eller du skal ud og finde dig en hund, som skal luftes. Undgå at efterlade cigaretaffald foran din forening eller ejendom, ved at få udendørs askebægre fra Skiltex. Det er selvfølgelig ikke en opfordring, men nærmere en løsning, som passer bedre på den natur, vi alle skal have glæde af i mange år.

 

Der ligger en masse skove og skønne naturområder

Der er en masse flotte og spændende naturområder at finde i området omkring Aarhus. Der er både og finde store åbne sletter, med gravhøje eller mere tætte skove. Tag på en gå- eller måske løbetur i de mange pæne omgivelser og lær dit område og kende.

Når man først er kommet i gang med motionen, kan det både være god underholdning og man kan blive helt bidt at adrenalinen. Fysiske aktiviteter hjælper ikke kun på den fysiske form og sundhed, men også den mentale. Du får en bedre søvn, du bliver bedre til at løse opgaver, det virker forbyggende på sygdomme og man bliver langt mere selvhjulpen i hverdagen.

Det er aldrig for sent at tage en nat under stjernerne og gøre de små ting, man altid har ville prøve. Denne årstid giver til tider den flotteste klare og kulden behøves ikke og være din forhindring. At sove i telt om vinteren er intet problem, det handler bare om det rigtige udstyr. Der er mere ilt til hjernen, når man befinder sig i naturen, så hvorfor ikke tage nogle overnatninger også. Tage eventuelt børnebørnene eller partneren med, om få en god oplevelse ud af det.