Sådan får du succes til jobsamtalen

Har du en jobsamtale lige rundt om hjørnet, kan der godt være meget at tænke over og mange ting du skal huske inden samtalen. Der er mange aspekter med til at afgøre om du får en god jobsamtale, her er der et par punkter, som kan være med til at give dig en fantastisk jobsamtale.

Vær forberedt

Dette punkt står først fordi det uden tvivl er det vigtigste. Når du skal til jobsamtale er det altafgørende, at du har forberedt dig godt. Når du skal forberede dig godt, handler det om at undersøge firmaet og den stilling ud har søgt. Sørg for at du har styr på hvad der står i jobannoncen, så du er klar til at fortælle, hvorfor de skal vælge lige præcis dig, frem for de andre ansøgere.

Du kan også forberede dig selv ved at tænke over, hvad du tror de vil spørge dig om, det kan fx være spørgsmål som om du fungerer godt under pres eller hvorfor du egentlig gerne vil have det her job.

 

Brug dit kropssprog

Du kan vinde meget til jobsamtalen, hvis du husker at bruge dit kropssprog. Kig din måske kommende chef i øjnene når du kommer, og giv et godt håndtryk. Hvis du kigger den anden vej og giver et slapt håndtryk, får de hurtigt et knap så godt førstehåndsindtryk. Og som du sikkert har hørt før er førstehåndsindtrykket utrolig vigtigt.

Din kropsholdning betyder faktisk også meget. En dårlig kropsholdning får dig hurtigt til at se træt ud og du virker generelt mere engageret, hvis du ranker ryggen. Det er derfor en god idé at tænke over at have en god kropsholdning, du kan overveje at købe en rygstøtte, som kan hjælpe med at opholde en god kropsholdning.

 

Medbring de vigtigste papirer

Når du skal til samtale er det enormt vigtigt, at du har styr på de papirer du skal have med. Det er blandt andet dit CV og den ansøgning du har sendt, som det er vigtigt du har 100 % styr på, hvad der står i. Det er også en god idé at have din ansøgning og dit CV med. Samtidig kan du også medbringe en lille notesblok med et par noter, til hvad du gerne vil sige og et par spørgsmål. Hvis du har et par spørgsmål til jobbet, viser det at du virkelig har tænkt over jobbet, og gør derfor at du fremstår mere engageret.

Samtidig skal du også tænke over, at du ikke skal have for mange papirer med. Det virker ikke tjekket at have alle mulige papirer med, som du alligevel ikke skal bruge.

Skal du til samtale om en topstilling, hvor du evt. kan komme til at hæfte personligt, skal du tænke over at have papirer som en ægtepagt med.

 

Hav den rigtig indstilling

Et andet vigtigt punkt, er at have en god indstilling, når du skal til jobsamtale. Vær positiv og glad og lade være med at tænke ting som fx ”de vælger sikkert ikke mig, så det kan være lige meget”. Hvis du tænker sådan, kan det godt komme til at skinne igennem, og du kommer til at virke negativ.

Det gælder om at være så positiv som muligt og vise at du tror på, at du er den rette til det her job.

For at kunne være positiv og vise dem at du er den rigtige, skal du selvfølgelig også tro på det selv, ellers kan det godt blive svært at virke overbevisende. Hvis der er nogle ting, ved dig selv, som du er meget utilfreds med, kan du derfor overveje at få gjort noget ved dem inden samtalen – det vil også gavne dig på andre punkter end jobsamtalen.

Hvis der er noget på din krop, som du er utilfreds med, kan du fx overveje en laserbehandling der blandt andet kan fjerne strækmærker, rynker og arvæv. Hvis du bliver mere tilfreds med dig selv, bliver det meget nemmere at virke overbevisende overfor den person, du er til samtale med.

 

Hvis du tænker over de råd, der er givet her, er du lidt tættere på at få succes til din næste jobsamtale, og dermed også tættere på drømmejobbet.