På Trøjborg er der græsk kærlighed på menuen

Sevags Grækeren slog i begyndelsen af januar dørene op i Chez Tonys gamle lokaler på Tordenskjoldsgade. Her er både familien, gæsterne og passionen for græsk mad og Grækenland i centrum.

Artiklen har tidligere været bragt i Mærk Aarhus

Det er bestemt ikke kedeligt at træde ind ad døren hos den græske restaurant Sevags Grækeren, der den 3. januar åbnede på Tordenskjoldsgade 25 på Trøjborg. Der er den genkendelige klang af græsk musik, Grækenlands hvide og blå farver går igen på vægge, borde og stole, og ejeren bag, 50-årige Sevag Aharounian, tager imod med et stort smil og en udtalt passion for det at drive græsk restaurant i Smilets by.

“Der åbner nye restauranter næsten hver eneste dag, så for os er det vigtigt at være ikke bare en restaurant, men en institution. Vi repræsenterer Grækenland, og vi er stolte af det. Derfor vil vi give vores gæster en helhedsoplevelse. Når du kommer her, skal du tænke ”wow.” Her er ouzo, græsk mad, blå og hvide farver og en græker, der råber ”opa!” Her kan du slippe hverdagens bekymringer. Det er vigtigt, at maden er fantastisk, men der skal også være stemning, passion, kærlighed og god service,” siger Sevag Aharounian.

De græske rødder har – selvfølgelig – også sat sit aftryk på det, der serveres i restauranten. Menukortet bugner af fristelser som tzatziki, stegt blæksprutte, græsk bøf, gyros, moussaka og lammekølle.

“Græsk mad er passion. Galskab. Det er en eksplosion af farver, krydderier og smage,” forklarer Sevag Aharounian.

“Da jeg kom til Danmark og så, hvordan I lavede bøffer, sagde jeg: ”Hvad sker der?!” Der var ingen krydderier, bare kød. Men det er jo en bøf! Den skal have salt, peber, oregano, paprika, en masse krydderier. En bøf her i restauranten er ikke bare en bøf. Det er en græsk bøf!”

Et familieforetagende

Sammen med sin 22-årige søn, Garo Aharounian, driver Sevag Aharounian både Sevags Grækeren på Trøjborg samt søsterrestauranten i Egå, der åbnede i 2012. Datteren Nannor Aharounian er ansvarlig for restaurantens tjenere. Sevags Grækeren er nemlig et familieforetagende, og adressen Tordenskjoldsgade 25 har stor betydning for familien Aharounian.

Lokalerne husede tidligere den græske restaurant Chez Tony, som Sevag Aharounians storebror, Tony Aharounian, åbnede i 1982, da han flyttede til byen med sin danske kæreste. Syv år senere kom også Sevag Aharounian til Danmark, hvor han frem til 2012 var med til at drive Chez Tony.

“Min bror og jeg kom til Danmark med ingeting, og Trøjborg er det sted, hvor det hele startede for os begge. Vores børn har løbet ind og ud af køkkenet og hjulpet til, hvor de kunne. Det kræver mange timer og hårdt arbejde at have en restaurant, så ligesom på de græske tavernaer har vi hele tiden haft familien med,” fortæller Sevag Aharounian og understreger:

“Men jeg har altid sagt til mine børn, at jeg ikke forventer, de skal fortsætte i branchen. Det at drive en restaurant kræver kærlighed, passion og at du giver alt, hvad du har, så lysten er nødt til at være der.”

Jo mere ansvar, jo større interesse

Glæden ved restaurationslivet har dog smittet af på både Garo og Nannor Aharounian, der begge brænder for at føre familietraditionen videre.

“Jeg startede som opvasker på restauranten i Egå og har arbejdet mig videre derfra. For jeg kunne hurtigt mærke, at jo mere ansvar jeg fik, jo mere voksede min interesse for faget. Jeg elsker, når der er fuldt hus, og alle gæster er glade. Det gør, at arbejdet op til har været det hele værd,” siger Garo Aharounian.

Sevag Aharounian tilføjer:

“Allerede fra en helt ung alder viste Garo stor interesse for madlavning og restaurationsbranchen. Men det har været vigtigt for mig, at han arbejdede sig op, så han ved, hvordan en restaurant fungerer hele vejen rundt. Har opvaskeren brug for hjælp, så hjælper du, selvom du er bestyrer.”

Garo Aharounian nikker.

“Jeg har primært arbejdet på restauranten i Egå indtil nu, men Trøjborg-restauranten har altid været i familien, og derfor er det en ære for mig at drive den i dag sammen med Sevag. Det betyder rigtig meget for mig, at det kommer til at gå godt.”

Stuen fyldt med gæster

For Nannor Aharounian har lokalerne på Trøjborg altid været et samlingspunkt for familien.

“Det var her, vi var sammen, og jo ældre jeg blev og jo mere, jeg lærte arbejdet at kende, jo federe syntes jeg, restaurationslivet var. Det har bekræftet mig i, at det er det rigtige sted for mig at være,” fortæller hun.  

Når du kaster et blik på væggene hos Sevags Grækeren, opdager du da også hurtigt, at familien er i centrum. På væggene hænger familiebilleder, og Sevag Aharounian kan knytte en personlig historie til alle motiverne.

“Restauranten er vores stue. Det er her, vi bruger alle vores timer. Da Garo var lille, sagde han til mig, at det føltes, som om vi havde gæster på besøg hele tiden, og det har vi på en måde også. Dem, der kommer i restauranten, er vores gæster, og de skal føle sig velkomne og have det godt, mens de er her,” siger Sevag Aharounian.

For ham er det vigtigt, at alle forlader restauranten med en god historie.

“Der kommer nogle gange et par fåmælte gæster ind ad døren, men når de går ud igen et par timer senere, får jeg ofte et stort knus. Jeg viser interesse for mine gæster, og jeg bliver glad, når folk hygger sig, spiser noget fantastisk mad og får lyst til at rejse til Grækenland på ferie. Jeg havde ikke klaret mig så mange år i branchen, hvis ikke jeg personligt var til stede i mine restauranter,” forklarer han.

Det er Garo Aharounian enig i.

“I sidste ende er det allervigtigste for mig, at gæsterne er glade. At de føler sig hjemme, og at de glemmer hverdagen for en stund og oplever et stykke af Grækenland her på Trøjborg.

Verdenskøkkener

Se alle