BRYGGERI Honningvinen mjød er ikke kun for rollespillere og vikinge-wannabe’s, og nu vil et nyt Aarhus-bryggeri få danskernes øjne op for den gamle drik.
Af Karen Westberg
Vikingernes drik mjød brygges på honning og kan dateres mere end 4.000 år tilbage i historien. Nu vil det nye bryggeri Malling Mjød syd for Aarhus få danskernes øjne op for den gamle drik, der har mere til fælles med vin end øl.
”Gennem de sidste 3-4 år er mjød, eller mead som det hedder på engelsk, blevet mere og mere populært i USA. Her brygges de gyldne dråber mest på hobbyplan, men deciderede bryggerier skyder op overalt, og vi forventer, at drikken for alvor at indtage Danmark i løbet af de næste par år,” siger ejer Michael Jørgensen.
Læs også: 5 fremragende ølbarer i Aarhus
Sammen med Torben Mølgaard-Andersen står han bag bryggeriet, der producerer årgangsmjød af dansk honning og lokale bær og urter fra Østjylland. Udgangspunktet er tørre mjødtyper, der kan drikkes på lige fod med hvidvine, men har mere dybde og smag.
Kan drikkes til det meste
Ifølge de to stiftere kan mjød drikkes til det meste mad og er med til at forstærke retterne, hvilket blandt andet byens nye gourmettempel Restaurant Domestic på Mejlgade har fået øjnene op for.
Læs også: 5 sublime vinbarer i Aarhus
”Vinen retter sig næsten ind efter, hvad man har på tallerkenen, og mad og mjød forstærker hinanden. Det er faktisk magisk. På Restaurant Domestic laver de en speciel mjødsmørsauce af vores mjød, der i øvrigt også står rigtig godt til ost,” siger Michael Jørgensen.
I Aarhus forhandles Malling Mjød hos Arla Unika-butikken på Klostergade og hos Smagsgiveriet på Marselis Boulevard, ligesom det er muligt at købe den på bryggeriets website. Som det eneste mjødbryggeri i Danmark lagrer Malling Mjød vinen mindst et år, før den hældes på flasker.