Foto: Kim Vadsk, pressefoto.

Morten Østergaard: Min succes i køkkenet peaker, når jeg kan få børnene til at spise fisk, der ikke er paneret

MINE MADVANER: For medlem af Folketinget og politisk leder for Radikale Venstre Morten Østergaard er det vigtigt at lave mad, som hans børn gider at spise – men han vil også gerne rykke grænserne for, hvad de tør sætte tænderne i. 

Jeg er ikke nervøst anlagt – sådan én, der ikke tør prøve noget nyt, fordi jeg skal lave mad til andre. I virkeligheden kan jeg godt lide at lokke hjemme-gourmeter hjem til mig, så vi sammen kan lave mad, der er lidt ekstraordinært.

Detaljerede opskrifter er jeg stærk tilhænger af. Har jeg sådan en i hånden, stoler jeg blindt på den, om det så er Glæsels Grilltips eller Jamie Oliver Goes to Italy. Så kan det godt være, at det er første gang, jeg prøver at lave frisk pasta, men hvis Jamie har beskrevet arbejdsprocessen detaljeret, så er jeg ikke bange for at hoppe ud i det. Også selvom vi skal have gæster.

Tilfredsstillelsen ved at lave god mad er helt sikkert noget, jeg kan genkende. Det vigtigste for mig, når jeg går i køkkenet, er, at jeg laver mad, som mine børn guffer i sig – men det er også vigtigt for mig at rykke grænserne for, hvad de tør spise.

Man kan jo altid bare lave en pasta bolognese til dem, men hvorfor ikke udfordre børneretterne lidt? Min succes i køkkenet peaker, når jeg kan få børnene til at spise fisk fra fiskehandleren, der ikke er paneret.

Når jeg er på farten, er jeg ikke altid selv herre over mine måltider. Frokosten kan være alt fra en fin anretning som en del af et eller andet møde til “det nåede man heller ikke lige i dag”. Mine måltider afhænger af dagens program, og ofte er det lidt tilfældigt, hvad det bliver.

I dag fik jeg for eksempel en falafel-oplevelse ud over det sædvanlige til frokost i Gellerup. Det var virkelig godt, og jeg vil sige, at man godt kan tage derud bare for at smage det.

Ofte er det dog transportmad, jeg ender med at spise. Heldigvis har 7Eleven efterhånden fundet ud af at lave noget, som er sundt, for det er lidt det muliges kunst at finde et godt måltid at tage med på farten.

En McFeast-menu fra McDonald’s sætter jeg da også pris på, så jeg er på ingen måde en sundhedsapostel. Men hvis jeg nu valgte McFeast hver gang, ville det jo vise sig – på den kedelige måde.

Jeg spiser ikke så tit på Snapsetinget (frokostkantinen på Christiansborg, red.), selvom det virkelig er lækkert. Det er Meyers Køkken, der står bag. Af praktiske grunde bliver det oftere en omgang lavt belagt smørrebrød fra Christiansborgs smørrebrødscafé, Brydesens – det kan du tage med dig ind til et møde. Hvis altså ikke Joakim B. Olsen lige har været inde og tømme udvalget.

Det mærkeligste måltid, jeg har været udsat for i forbindelse med mit arbejde, var, da jeg var valgobservatør i Serbien. Vi havde en ung mekanikerlærling med som chauffør, og han kendte et godt sted, vi kunne spise frokost.

Efter at have kørt rundt i bjergene i et stykke tid, ender vi et sted, hvor vi sætter os til rette under et halvtag. Her bliver der serveret et kæmpe fad med lammekød – og det var det! Ikke forstyrret af noget on the side. Det var fantastisk!

Min hofret er nok lammekød – derfor var oplevelsen i Serbien også helt fantastisk. Jeg elsker lammekød, og skal det være rigtigt fint, bruger jeg en opskrift på intervalstegt lammekrone med akaciehonning fra Den Skaldede Kok (dansk tv-kok Carsten Olsen, red.). Det lyder meget avanceret, men det er det egentligt ikke.

En af mine bedste restaurantoplevelser var i Albanien, hvor jeg var valgobservatør. Her spiste vi på en restaurant, som jeg faktisk ikke ved, hvad hedder – men det var helt specielt. Det var en oplevelse, der ikke kan sættes i bås.

Maden var lavet efter gamle osmanniske opskrifter, og den blev serveret på nogle store fade, som vi skovlede retterne over på vores tallerken fra. Det var en fantastisk sanseoplevelse – som om, man trådte ind i en lille, magisk verden. Helt særpræget, det var det.

Morten Østergaard:

  • 41 år. Født i Aarhus.
  • Bor på Amager med sin kone og parrets to børn.
  • Politisk leder for Radikale Venstre.
  • Medlem af Folketinget siden 2005.