Foto: Langhoff & Juul.

GUIDE: Julen er hjerternes og ikke mindst mavernes fest! Vi giver dig seks bud på skønne julemenuer i det julefunklende Aarhus.

Jul på spansk
Morena Mia, Nørre Allé 98, 8000 Aarhus C

Hvis du tror, at spansk jul er noget med en billig afbudsrejse den 23. december, grisefest med nissehue og ”Feliz Navidad” på repeat, så kan du godt tro om igen. På Morena Mia kan du nemlig indtage noget, som nok kan betegnes som byens mest nytænkende julemenu. De to spanske madkunstnere Hector og Vicente er et par gastronomiske legebørn, og tidligere på året kunne du blandt andet smage en forrygende reje-ceviche, svævende over en tallerken med en mini-haj, svømmende i blåt vand. Så er stilen ligesom lagt! Her op til jul har de to herrer håndplukket et par elementer fra det traditionelle danske julekøkken og transformeret dem til destinationer på en global tapas-rejse. Hvad tænker du for eksempel om æbleskiver med sortfods-svin, tun-tatar med brunede kartofler eller kammuslinger med blodpølse? Si, Señor og Eviva España, siger vi bare! En kort rejse med fem retter koster 375 kroner, men du kan også komme på en længere tur med ni retter for 585 kroner.

Julemad, så du logrer med (Ko-)halen
Restaurant Kohalen, Jægergårdsgade 152-154, 8000 Aarhus C

Drømmer du om at indtage julemad, der er (næsten) en konge værdig? Så skal du en tur på Kohalen – den mere end 100 år gamle beværtning, der ligger ved det tidligere kvægslagteri på Aarhus havn, lige ved siden af Kulbroen. Rygterne vil vide, at det var her, HKH Kronprinsen indtog sin julefrokost i sine glade Aarhus-år. Om maden er, som vor Dronning lavede den, vides ikke, men her kan du gå all in på traditionel julemad. Vælg for eksempel en juleanretning til minimum to personer med blandt andet islandsk sild, tartelet med høns og ribbenssteg, eller spræng bukseknappen med en julefrokost til minimum fire personer, hvor du kan vælte dig i stegt sild i tomatlage, rejer med mayo, mørbradbøf og meget mere. Hvis du ikke er til pakkeløsninger, kan du plukke blandt alle jule-elementerne på a la carte-kortet, heriblandt ribbenssteg, sylte og julesild. Mmm! Husk at bestille bord og eventuelt mad i god tid.

Moderne jul med Mormor Jytte
Vestergade 51, Vestergade 51, 8000 Aarhus C

Kender du Jytte? Hos Smag Aarhus venter vi stadig på, at hun kommer forbi med en rundtenom eller to – men måske har hun for travlt med at fylde tarteletter med plukket and, svampe og tyttebær eller duppe æggeblommecreme på kryddersild på Vestergade 51. Jytte er angiveligt mormor til og inspiration for køkkenchefen, som lige nu disker op med superspændende moderne fortolkninger af den danske julemad. Her bliver du blandt andet budt på et lille frokostjulebord til 279 kroner, hvor der udover andetarteletter og kryddersild venter lune sennepssild, Jyttes kalvepostej med stegt flæsk og camembert frite lavet på skimmelosten Den hvide dame. Du kan også vælge den store omgang til 399 kroner, hvor du blandt andet får hjemmegravad laks med rygeost og en nyfortolket flæskesteg med grønlangkål oven i hatten. Skulle menuen vække en lille tørst, er der fadøl og sodavand ad libitum for 179 kroner. Jytte – vi tror nok, vi elsker dig.

En grøn Juul
Langhoff & Juul, Guldsmedgade 30, 8000 Aarhus C

Er du ved at gå til bunds i shopping-lister, julebling og læssevis af dybfrost-æbleskiver? Så er det måske nu, at du skal købe dig til et politisk korrekt frikvarter – der endda smager forrygende – og besøge øko-katedralen Langhoff og Juul, hvor der er dømt rustik råhygge ved langbordene. Her er du sikret blingfri zone og kan læne dig tilbage i de rå designer-træstole, drage et dybt suk og forkæle dig selv med en julemenu med fuldt knald på nordiske smage og bæredygtige råvarer. Mon ikke hummerbisquen med vintertorsk, det sprængte svin med julesovs på honning og kål og kirsebærrene med ris og vaniljesne for en stund kan få dig til at glemme, at fidget spinners var udsolgt, og at moster Karen er blevet veganer? Menuen koster 358 kroner – og 598 kroner, hvis du skal have vinmenu oveni. Du kan også holde fast i julestemningen med en Ørbæk Juleøl og en hyggelig honningsnaps.

Julecocktails hos apotekeren
St. Pauls Apothek, Jægergårdsgade 76, 8000 Aarhus C

Vi tror ikke, at der indgår nisseøl eller julesnaps i de cocktails, som ledsager menuen på St. Pauls Apothek på Jægergårdsgade. Men lur os, om julestemningen ikke indfinder sig alligevel? Apotheket er the place to go, hvis du vil nyde velkomponerede cocktails til din middag – og mon ikke bartenderne har fundet de helt rigtige væsker, der kan ledsage den aktuelle menu med hellefisk og æbler, and, rødebede og spidskål samt krydderkage med kirsebær og ris til finale? Hele herligheden får du for 645 kroner inklusiv cocktails, og hvis du fortjener en lille ekstra-julegave, kan du forkæle dig selv med boblende skønne champagnecocktails før maden og eventuelt runde af med kaffe og avec. Husk lige at lade kanen stå efterfølgende! Bonus-info: St. Pauls Apothek har flere små ”chambre separées,” hvor du og dine venner kan have rummet for jer selv, hvis I er mange nok – for eksempel har den superhyggelige Jagtstue plads til 12 gæster.

Julesild med egen vin
Restaurant Olive, Kaløgade 1, 8000 Aarhus C

Det er cirka 20 år siden, at de første aarhusianere opdagede det geniale i at gå på Olive og få serveret laber fransk-tunesisk-inspireret mad til rimelige penge – og endda få lov til at tage sin egen vin med. På trods af det mediterrane islæt tilbyder kokken lige nu en ”sandwich” med restaurantens egen julesild, og vi anbefaler, at du lader silden svømme i Olives julesnaps frem for din medbragte Amarone. Hvis du ikke er til sild, så prøv røget dyrekølle med rygeost, rodfrugtsuppe eller muslinger. Hovedretten kan stå på sennepsglaseret svin med to slags grønkål, sprængt oksebryst med brændt porre eller – oh jubel – confit de canard med bærsauce. De sidste dråber af din yndlingsvin kan glide ned med fløderanden med kirsebær og mandler. Priserne afhænger af publikum og tidspunkt: Tre retter fås til 250 kroner i hverdagene – 220 for studerende eller pensionister. I weekenden giver du 300 kroner for det samme. Skål og velbekomme.

Nana Balle
Læste Raymond Oliviers 800 siders "Kogekunstens Teknik og Finesser" som 10-årig og har været et madøre siden. Bliver mobbet for at kunne huske detaljer fra restaurantbesøg 25 år tilbage (for eksempel Terrine de campagne og Canard au miel, Sud-Ouest, Paris 1996) og mener, at Sauce Béarnaise snildt kan være en hovedret. Cand.Scient.Pol., journalist og kommunikationsrådgiver.