Foto: Privat.

Jazz-kongen Jens Klüver: Lyd betyder meget, når jeg er ude at spise

10 SKARPE: Musik og mad bliver ofte blandet sammen for Aarhus’ grand old jazz-man Jens Klüver. Han deler vinhandler med Steffen Brandt og har serveret 15 slags sild for en af verdens største jazz-vokalister – men han undgår helst baggrundsmusik, når han spiser ude.

Hvor har du senest spist ude i Aarhus?
Vi har ofte spist på Vesterlauget – senest fik jeg vist en lækker nudelsalat med kalkun og asiatisk grønt. Det er et sjovt sted at komme med et blandet publikum, dog med en lille overvægt af hippe, unge mennesker. De sælger én dagens ret hver dag til en god pris, der er lækker mad, og man bliver dejligt mæt af den! Og at de så har en gammel plakat med Miles Davis hængende skader jo slet ikke. Det er virkelig et sted, jeg vil anbefale!

Hvilke spisesteder i Aarhus er dine favoritter?
Vesterlauget er min favorit! Men da min søn var lille, spiste vi ofte på Italia på Åboulevarden, for de havde gode pastaretter og var et fint sted til familier. Både dengang som i dag var farmand, ejeren, på gulvet, og det gav en god stemning. Jeg tror endda, at vi ved et par lejligheder har hevet instrumenterne frem efter middagen og bidraget til stemningen.

Jeg har tidligere spist på Substans, og der ville jeg nok invitere min kone hen, hvis vi skulle noget helt særligt. Både maden med de mange små retter og vinmenuen er en helt speciel oplevelse.

Hvor tager du gæster med ud at spise?
Jeg har spillet med en masse store udenlandske musikere gennem årene og har blandt andet taget dem med på Sct. Oluf i Mejlgade, som de har været ret vilde med. Det skyldes enkeltheden og hyggen, og så synes de, at det er sjovt, at stedet bare tilbyder en enkelt ret eller to. Og så er de glade for, at der ikke bliver spillet musik, mens vi spiser! Det er faktisk noget, vi musikere sætter pris på.

Teater Bodega har også været et hit, og her får man byens bedste roastbeef med kartoffelsalat. Jeg har flere gange spist på CANblau med jazz-saxofonisten Jesper Thilo, og han er kæmpe fan. Men faktisk inviterer jeg lige så ofte mine internationale kolleger hjem i privaten på Sjællandsgade.

Hvor køber du ind, når du skal have gæster?
Min ven fra Chicago, Kurt Elling, som er en af verdens bedste jazz-sangere, elsker sild! Så engang tilberedte jeg 15 slags sild til ham, blandt andet caribiske sild med chili. Stor succes! Jeg køber mine sild hos Clausens Fiskehandel på havnen – her er de store og lækre. Mine italienske delikatesser køber jeg hos Il Mercatino i Mejlgade, hvor vi også henter pizzaer.

Hvor køber du din vin?
Jeg er så heldig at bo meget tæt på vinhandlen Den Blå Port i Sjællandsgade, hvor Steen Fiil sælger en masse spændende vine – også fairtrade-vine. Det er et kvarter med mange musikere, så her deler jeg vinhandler med Steffen Brandt og Allan Olsen. Jeg havde engang besøg af guitaristen John Scofield og hans trommeslager Bill Stewart, og her lykkedes det Bill at finde en helt særlig vin, som kun kunne fås i Paris, Brooklyn – og Aarhus!

Hvad med den gode kop kaffe?
Vi har købt al vores kaffe hos Altura Kaffe i Graven, siden Jason Leach åbnede butikken i 1996. Det er fantastisk kaffe, og vi slæber den med overalt, også i sommerhuset.

Hvad er dit bedste indkøbssted i hverdagen?
Jeg køber ind i SuperBrugsen på Vesterbro Torv. De er rigtig gode til specialøl, og her får jeg også min yndlingschokolade fra Chokolade Compagniet. Udvalget af frugt og grønt er også rigtig godt, og det er særligt relevant efter, at min søn er blevet vegetar. Jeg prøver at tænke sundt med hensyn til kost og motion. Jeg begyndte at gå i fitnesscenter for en del år siden, og faktisk har jeg været Danmarksmester i bænkpres – i min aldersklasse, vel at mærke.

Hvor fodrer du din søde tand?
Til daglig er det den mørke chokolade fra Brugsen, men når det skal være ekstra lækkert, går vi i Summerbird i Volden. Og så har jeg en svaghed for rustne søm. Jeg bevilger mig selv ét, når vi skal i sommerhus.

Hvad er vigtigst for dig, når du er ude at spise?
Jeg går meget efter den gode stemning – det hyggelige og uformelle. Og at man kan få god kvalitet til en ordentlig pris. Men faktisk betyder lyden også rigtig meget for mig, nok fordi jeg er musiker. Der er mange steder, der har en dårlig akustik, og hvor man ikke kan høre hinanden, når man taler sammen.

Hvordan oplever du Aarhus’ madscene i dag?
Der er simpelthen sket så meget på madfronten, siden jeg kom til byen omkring 1970. Dengang var det bøf, bagt kartoffel og salat og måske en enkelt pizza hist og her. I dag kan du virkelig fornemme hele verden i Aarhus, både på grund af indvandringen og den generelle udvikling. Jeg køber oksekød hos min Halal-slagter på Vesterbro Torv til min skipperlabskovs, vi kan få mad fra alle mulige køkkener i Aarhus Central Food Market på Skt. Knuds Torv, og byen rummer både små, enkle steder og det mere “fine.” Det kan jeg godt lide.

Jens Klüver

  • Født 1948.
  • Uddannet klarinettist, men bedst kendt som jazz-saxofonist og orkesterleder for Aarhus Jazz Orchestra.
  • Etablerede Aarhus Jazz Orchestra – dengang Klüvers Big Band – i 1977 og kan den 17. juli fejre sit 40-års jubilæum med en koncert på Bispetorvet i forbindelse med Aarhus Jazz Festival.
  • Har i sin karriere optrådt med et utal af store jazz- og big band-navne fra Danmark og udlandet.

I 10 Skarpe stiller vi kendte personer 10 spørgsmål om den aarhusianske madscene. Har du et forslag til én, du gerne vil læse om, så tip os endelig på info@smagaarhus.dk 🙂