Hvad kræver det at åbne en madvogn?

Sponsoreret indhold

De fleste går med en lille drøm i maven, måske endda et par stykker. Men det bliver sjældent til noget, hvis ikke fordi de er alt for store og urealistiske, så bare fordi det kræver mod at tage springet ud i noget ukendt.

Hvis din passion er at lave mad til andre, og hvis du desuden ønsker dig at leve et friere liv udendørs, hvor der er mennesker og energi, så er din drøm måske at åbne en madvogn (også kaldet food truck). Forestil dig det: At stå i din helt egen transportable bod og sælge mad, som du selv har lavet, til sultne forbipasserende.

Men hvad kræver det egentlig at sælge mad på gaden? I denne korte artikel får du de vigtigste pointer.

Økonomi

For at starte med det mest håndgribelige skal du selvfølgelig have noget opstartskapital. Det skal bruges på de helt praktiske nødvendigheder, nemlig selve madvognen og alt, hvad dertil hører af madlavningsudstyr til lige præcis det, du gerne vil tilberede og sælge. Oven i hatten kommer salgstilladelsen (se nedenfor), branding og reklame.

Hvis det ikke er lysten og viljen, men pengene der holder dig tilbage fra at udleve din drøm, så kan du altid meget nemt tage et sms lån. Linket her tager dig til Guloggratis, hvor du finder en dejligt enkel oversigt over de mange udbydere af lån via sms. Du kan se, hvor meget du kan låne, hvor lang løbetiden er og meget mere, så du med det samme kan se, hvilken udbyder er den rigtige for dig og dit projekt.

Du behøver ikke lade dig stoppe af et snævert budget. Få hjælp til det økonomiske, så din drøm kan blive til virkelighed.

Tilladelse

Al handel på gaden kræver en officiel tilladelse. Om du så er madsælger, gadeartist eller noget tredje, skal de relevante myndigheder sige god for, at du må udøve din virksomhed i det offentlige rum. Tilladelsen søges hos kommunen og koster en månedlig afgift, der afhænger af bodens størrelse, men mindst 500 kr.

Som køretøj skal din madvogn selvfølgelig også registreres og i øvrigt holde lovligt parkeret.

Gå ind på Aarhus Kommunes hjemmeside, hvor du kan læse mere om tilladelse til mobilt gadesalg og også sende din ansøgning.

Hygiejne

Sidst men ikke mindst er det vigtigt, at det sundhedsmæssige er i orden. Det er trods alt mad, du arbejder med, som rigtige mennesker skal putte i deres maver. Fødevarestyrelsen skal tjekke, at din madvogn overholder fødevareloven.

Din madvogn skal f.eks. have en håndvask med varmt og koldt vand, og du skal have adgang til toilet. Der er for mange deltajer at opremse på dette område, så læs Fødevarestyrelsens information grundigt.

Held og lykke!