6 tæskelækre træstammer i Aarhus

GUIDE: Er du på jagt efter en lækker træstamme, så går du ikke galt i Aarhus. Vi guider dig til 6 træstammer, der får tænderne til at løbe i vand.

Globetrotteren
Lagkagehuset, M.P. Bruuns Gade 34, Immervad 2-8, Langenæs Allé 14, Thorvaldsensgade 26A, 8000 Aarhus C & Nordre Strandvej 45, 8240 Risskov & Rosenvangs Allé 187, 8270 Højbjerg.

Bagerkæden slog første gang dørene op i København i 1991, og Lagkagehuset har siden åbnet adskillige forretninger i hele landet og taget turen til London med succes. I Aarhus er Lagkagehuset med sine centrale placeringer en fast del af byens trummerum og egner sig perfekt til en frokost eller kort kaffepause. Bageren har et stort udvalg af spændende kager og godt bagværk, og der er selvfølgelig også en træstamme på menukortet. Kagen fremstår utroligt appetitvækkende med sin gennemførte cylinderform, marzipanovertræk samt de sirligt chokoladedyppede ender, og den velkendte trøffelsmag sidder lige i skabet. Træstammen koster 18 kroner, og en enkelt er stor nok til at stille din lækkersult. Skal du have noget at skylle ned med, sælger Lagkagehuset også rigtig god kaffe, som du kan nyde hos bageren eller tage med på farten. Er din træstamme mere tænkt som en dessert til aftenkaffen, så kan du også spise dig igennem bagerens udvalg af årstidens salater eller friske, sprøde sandwich.

Den ægte aarhusianer
Schweizerbageriet, M.P. Bruuns Gade 56, 8000 Aarhus C

En af de helt tunge drenge i Aarhus er Schweizerbageriet, der har haft adresse på hjørnet mellem M.P. Bruuns Gade og Brammersgade siden 1950’erne. I dag er Tine Lajer Petersen i chefsædet for den ikoniske bager, der i tidens løb har høstet flere priser, heriblandt ’Aarhus’ Bedste Trøfler’ i 2018. Schweizerbageriets kvalitetssans er ikke til at tage fejl af, og det gælder også bagerens forrygende træstammer, der er lavet på den populære trøffelmasse. Bageren opnår den velkendte smag ved at blande smørbagt wienerbrød, kakao, rom og hindbærmarmelade og herefter indhylle massen i marzipan med den perfekte tykkelse. Til sidst bliver enderne dyppet i ægte, belgisk chokolade, og resultatet er en træstamme, du ikke vil gå glip af. Den koster 19 kroner stykket, og du kan få 3 med for 50 kroner, hvis du er ekstra lækkersulten. Bagefter kan du smutte op til Sankt Pauls Kirken, finde en bænk og betragte hverdagen på Frederiksbjerg.

Træstammer på Trøjborg
Fru. Nielsens Bageri, Tordenskjoldsgade 18, 8200 Aarhus N.

Er du på udkig efter det klassiske bageri, så gør du klogt i at søge mod nord. I centrum af Trøjborg ligger Fru. Nielsens Bageri, der med sit store vinduesparti lokker gæster til med lækkert konditori og godt bagværk. Vover du dig inden for med din lækkersult i bagagen, bliver du ikke snydt, da det lille bageri bugner med alskens kager, der tæller klassikere som kajkager, studenterbrød og træstammer. For 16,50 kroner kan du mæske dig i en stor træstamme, som med sit skrå snit ikke bare smager godt, men også er flot at kigge på. Føler du dig i det eksotiske hjørne, kan du også blande en såkaldt tapas bestående af 10 mindre kager til 90 kroner, som også inkluderer en mere mundret størrelse af træstammen. Så bliver du helt sikkert populær blandt dine venner! Er du på jagt efter en god frokost, så tilbyder Fru. Nielsens Bageri forskellige, lækre sandwich til 42 kroner, som du kan tage med dig og måske nyde under åben himmel i Riis Skov.

Det økologiske alternativ
Emmerys, M.P. Bruuns Gade 49, Guldsmedgade 24-26, Bruuns Galleri, 8000 Aarhus C & Silkeborgvej 226, 8230 Åbyhøj & Nordre Strandvej 24, 8240 Risskov

Emmerys’ rødder i Aarhus kan spores helt tilbage til 1918, hvor konditoren Jens Emmery for første gang slog dørene op til bageriet ”Emmery” i Volmerhus på Guldsmedgade 24-26. I dag er forretningen vokset til en kæde, der tæller 30 filialer i Danmark og nu går under navnet Emmerys. Kædens butikker er holdt i et stilrent, nordisk design med træmøbler i lyst træ og elegante sorte borde. Bageriet er 100 procent økologisk og har et bredt udvalg til eftermiddagskaffen, hvor træstammen er et oplagt valg. Den klassiske kage koster 20 kroner og ligner med sit skrå snit ikke en helt almindelig træstamme, men smagen er ikke til at tage fejl af. Er du tidligt på den, kan du snuppe et æg og en skive af Emmerys’ fremragende rugbrød med smør for 30 kroner eller nyde en chiagrød lavet på rismælk med en lækker havtornkompot til 34 kroner. Emmerys er svært at komme udenom, og du kan nyde de lækre træstammer hele 5 steder i Aarhus.

Et hurtigt pitstop
Salling Bageren, Søndergade 27, 8000 Aarhus C

I hjertet af Aarhus ligger Salling – et stormagasin med stolte traditioner, som tusinde af aarhusianere hver dag strømmer gennem. Måske er du bare lækkersulten, og så kan Salling også klare det. Bagerafdelingen er med sin placering centralt i stormagasinet det perfekte pitstop, hvis du er gået sukkerkold og hungrer efter en træstamme. Tørkagen består hos Salling Bageren af en trøffelmasse lavet på kage fra dagen før, som bliver rørt op med kakao, romessens og hindbærmarmelade. Herefter bliver kagen smurt med smørcreme for at sikre, at den hvide marcipan på ydersiden og trøffelmassen hænger sammen, men selvfølgelig også for smagens skyld. Til sidst bliver enderne prydet med mørk chokolade, og træstammen, der koster dig 18 kroner, er komplet. Er du afsted med vennerne, kan I købe 4 træstammer til 58 kroner og bagefter suse op på Salling Rooftop for at nyde udsigten over altid smukke Aarhus.

Strandvejens stolthed
KonditorBager – Strandvejens Bageri, Nordre Strandvej 11A, 8240 Risskov

Der mangler ikke bagere på Nordre Strandvej – faktisk finder du hele tre bagere inden for 500 meter, og her kan du ikke komme udenom Strandvejens Bageri, der er vejens ældste. Bageriet er en del af kæden KonditorBager og er et klassisk bageri med godt håndværk i højsædet. Godt håndværk finder du også på hylderne, hvor bageriet har et stort udvalg af rundstykker, rugbrød, wienerbrød, konditorkager og selvfølgelig tørkager. Blandt tørkagerne gemmer træstammen sig, der med en pris på 15 kroner stykket er guidens billigste og derfor kan spises med god samvittighed. Tillader budgettet og samvittigheden lidt mere, så har bageriet også sprøde hindbærsnitter til 15 kroner og studenterbrød til kun 10 kroner, der sammen med træstammen vil være perfekt til aftenkaffen. Er du på farten og trænger du i stedet til lidt frokost, så har Strandvejens Bageri også lækre sandwich i lyst eller groft brød til 45 kroner.

Vidste du, at

SchweizerBageriet i M.P. Bruuns Gade er Aarhus’ ældste bageri? I 1898 åbnede Bagemester Jørgen P. Jørgensen sit bageri og konditori med indgang fra hjørnet af Brammersgade. Stedet fik sit nuværende navn i 1955.