6 skønne gårdbutikker i Aarhus-området

6 skønne gårdbutikker i Aarhus-området

af -
Foto: Gartnergården Aarhus

Gårdbutikkerne har slået dørene op for foråret og giver køledisken i supermarkedet baghjul med masser af lækre råvarer. Her er seks skønne gårdbutikker i og omkring Aarhus.

Lokale råvarer i Skødstrup
Gartnergården Aarhus, Skovlundvej 15, 8541 Skødstrup

“Fra jord til bord” er mottoet hos den store gårdbutik Gartnergården, der er fyldt til randen med mundvandsdrivende produkter og råvarer. Bag det velbesøgte sted i Skødstrup nord for Aarhus står parret Pil og Mattias La Cour Jonasson, der får mange af råvarerne fra egen avl eller fra lokale producenter. Salaten er for eksempel fra Lykkegården i Auning, frugten fra avleren Bent Olsen ved Odder, og æggene fra fritgående høns fra producenten Landsby Æg i Gettrup. Også det økologiske oksekød er fra egen avl af skotsk højlandskvæg, ligesom den friskpressede most kommer fra gårdens eget mosteri. De søde folk bag disken er gode til at give produkterne en historie med på vejen, og trænger man til en lille pause under indkøbene, kan man passende besøge Gartnergårdens nyåbnede café. Her byder menukortet blandt andet på økologiske madpandekager, hjemmebagte boller og læskende drikkevarer.

Friske grøntsager i Egå
Rishøjgård Farmshop, Mejlbyvej 136, 8250 Egå

Hvad med en smuttur til Egå? Et kvarters kørsel nord for stenbroen i Aarhus C finder man Rishøjgård Farmshop, der lokker med et rigt udvalg af friske grøntsager til rimelige priser. Skal der spares tid på aftenens madlavning, kan man for eksempel købe skrabede kartofler til blot 18 kroner kiloet. Gårdbutikken har også æg fra fritgående høns, specialøl fra mikrobryggerierne Hancock og Thisted Bryghus, en række helseprodukter og forskellig brugskunst. Man kan selv blande foder til høns og kaniner, ligesom Rishøjgård Farmshop sælger hø og halm, mejsekugler og vildtfuglefoder til dyrevenner. Vi anbefaler at lade børnene besøge gårdens levende dyr, mens indkøbene klares, og husk at købe en frisk buket blomster, hvis du vil give vindueskarmen derhjemme et skud forårsstemning. Til sommer kan man endda selv plukke blomsterne på marken og betale efter vægt. Vær opmærksom på, at butikken har lukket om mandagen.

Landidyl midt i byen
Landmad, Studsgade 6, 8000 Aarhus C

Man behøver ikke tage ud af byen for at finde en gårdbutik. Sidste år åbnede Landmad på Studsgade i Latinerkvarteret, og missionen er klar: Den landlige butik vil tilbyde kvalitetsvarer direkte fra stalddøren midt i byen. Butikken med ildsjælen Birgitte Bager i front er en del af en landsdækkende kæde, og sortimentet består af friske råvarer og forarbejdede produkter fra danske nicheproducenter. Skal det være nemt, anbefaler vi at prøve en af de velsmagende pizzaer fra kultproducenten Oles Gård i Hammel, der kan varmes direkte hjemme i oven. En anden mulighed er en af de færdigpakkede fredagsposer, der fås i en lille version med øl og godter til 99 kroner og en stor version til 199 kroner. Så er aftenshyggen med garanti sikret. Landmad har planer om at åbne sin egen café i lokalerne, men kan du ikke kan vente, har butikken en lille filial på madmarkedet Aarhus Central Food Market med frisksmurte sandwiches.

Supermarked ved Skejby
Topkærgaard, Topkærvej 3, 8200 Aarhus N

Ved åbningen tidligere i år fik gårdbutikken Topkærgaard prædikatet ”økologisk supermarked”, og der er noget om snakken. Den store butik i byen Kasted ikke langt fra møbelhuset Ikea fører over 1.200 varenumre og har alt fra kød og mejeriprodukter til kolonialvarer, frugt, grøntsager og gluten- og laktosefri produkter på hylderne. Alle varer er økologiske, og bag stedet står den mangeårige hobbylandmand Kim Qvist, der driver virksomheden sammen med sin kone, datter og svigersøn. Vil man selv have fingrene ned i mulden, har Topkærgaard en økologisk have på 1,5 hektar, hvor man kan leje sit eget jordstykke og i fællesskab med andre haveelskere dyrke sine egne økologiske grøntsager. God arbejdslyst, siger vi bare! Topkærgaard er en socialøkonomisk virksomhed, der hjælper udsatte borgere tilbage på arbejdsmarkedet gennem tilknytning til butikken og på gården.

Økologi i Skanderborg
Johannesminde, Boesvej 11, 8660 Skanderborg

Den ligger teknisk set uden for Aarhus Kommune, men ikke desto mindre er den økologiske gårdbutik Johannesminde 25 minutters kørsel syd for Aarhus C et besøg værd. Gårdbutikken byder på et imponerende udvalg af kødudskæringer og pålæg, der laves af ungdyrkvæg og frilandsgrise fra butikkens eget landbrug. Skal der lam eller fjerkræ på menuen, kan butikken også hjælpe, og er man osteglad, byder Johannesminde på en række økologiske oste fra både danske og udenlandske mejerier. Butikken fører desuden et udvalg af årstidens grøntsager, hvis man har brug for et skud vitaminer. Johannesminde har åbent tirsdag til lørdag, og som en fin detalje kan man abonnere på en såkaldt convenience-pakke, hvor man får en måneds kød og tilhørende madplan levereret direkte til døren. Så er det bare om at komme i køkkenet! Gårdbutikken har også et lille udvalg af vin, hvis der skal indkøbes våde varer til aftensmaden.

Masser af vin i Hjortshøj
Bichel Vine, Mejlbyvej 501, 8350 Hjortshøj

En gårdbutik uden grøntsager? Yes, det er tilfældet i butikken på gården Hjortshøjlund nord for Aarhus. Her mødes øjet i stedet af en imponerende samling vin, når man træder ind i det store lokale. Bichel Vine er en vinforretning med fokus på vine fra små producenter, og gården har egne vinmarker, hvorfra der laves dansk mousserende vin efter champagnemetoden. Butikken har også et fortrinligt udvalg af hjemmeimporterede delikatesser, der uden tvivl kan tilfredsstille selv den mest kræsne foodie. Vi nævner i flæng ansjoser fra den spanske topleverandør Lolin, hasselnødder fra italienske Piemonte og fjerkræ fra Gothenborg i den midtjyske by Them. Hver fredag kan man komme i weekendhumør i butikken fra kl. 15 til 18, hvor vinentusiasterne bag disken byder på hjemmelavede hapsere kombineret med et glas vin. Er man mere til lørdagshygge, er der foie gras og vin på programmet hver uge fra kl. 11 til 14. Skål!

Louise Højmark
Chefredaktør. Elsker mad og journalistik og stræber efter at forene de to på bedst mulig vis. Uddannet cand.public. i analytisk journalistik og har en svaghed for god kaffe, croissanter og flæskesteg med det hele.