Foto: Gartnergården Aarhus

GUIDE: Turen behøver ikke altid gå forbi supermarkedet, når der skal købes grøntsager, kød og vin til aftensmaden. Her er seks lækre gårdbutikker omkring Aarhus.

Grøntsager og blomster
Rishøjgård Farmshop, Mejlbyvej 136, 8250 Egå

Sprøde asparges, røde jordbær og friskopgravede kartofler. Det er blot nogle af lækkerierne på hylderne hos den lille gårdbutik Rishøjgård Farmshop, der i en årrække har ligget mellem Egå og Hjortshøj nord for Aarhus. Sortimentet skifter løbende i løbet af sæsonen, og udover friske grøntsager har stedet masser af velduftende krydderurter og farvestrålende blomster, hvis vindueskarmen trænger til et frisk pust. Butikken har desuden et mindre udvalg af økologiske kolonialvarer som slik, chokolade, øl, vin, saft, juice, te og kaffe, ligesom man kan købe æg fra fritgående høns. Er børnene med på indkøbsturen, kan de sige hej til gårdens mange dyr, mens de voksne handler. Bonusinfo: Før jul fik Rishøjgård Farmshop en lille takeaway-bod indrettet i en rød campingvogn på parkeringspladsen, hvor der tirsdag til fredag langes simreretter, supper og friskbagt brød over disken til rimelige priser under mottoet ”dåsemad med kant”.

Østjyllands største?
Gartnergården Aarhus, Skovlundvej 15, 8541 Skødstrup

Er det Østjyllands største gårdbutik? Det må i hvert fald være tæt på for den enorme Gartnergården Aarhus mellem Aarhus og Skødstrup, der både rummer en stor frugt- og grøntafdeling, en interiørbutik på 500 kvadratmeter, en takeaway-bod og en café. Bag butikken står det entreprenante ægtepar Pil og Mattias La Cour Jonasson, som henter mange af råvarerne hos lokale producenter. Parret og deres ansatte bag disken er gode til at fortælle historien om de forskellige produkter, og bliver man forpustet af det store udvalg, kan man tage en hvilepause på stedets café. Her lyder menuen på salater, smørrebrød, sandwiches og madpandekager, og kommer man før kl. 13, kan man sætte tænderne i en omfattende brunch med alt fra græsk yoghurt til oksepølser på tallerkenen. Er der ikke appetit til den store aftensmad efter dén omgang, kan man snuppe et par tapasanretninger med hjem til spisebordet.

Økologi for alle pengene
Topkærgaard, Topkærvej 3, 8200 Aarhus N

Der er økologi for alle pengene hos gårdbutikken Topkærgaard, der for et par år siden slog dørene op på en gård af samme navn i landsbyen Kasted ved Skejby. Den store selvbetjeningsbutik har udelukkende økologiske produkter på hylderne, og sortimentet rummer alt fra frisk frugt og grønt, kød og æg til tørvarer som chokolade, mel og gryn. Gården drives af to familier, der efter eget udsagn har startet stedet for at vise, at det kan lade sig gøre at tænke og leve bæredygtigt. Der er både kaniner, høns, får, geder og ponyer på marken, og er børnene med, er de velkomne til at besøge dyrene, mens de voksne shopper økovarer. Vil man vide mere om tankerne bag projektet, kan man booke en rundvisning, hvor de to familier fortæller om deres syn på økologi, bæredygtighed og dyrehold. Bonusinfo: Topkærgaard har et græsområde på 46 hektar, hvor gårdens høns går frit omkring og bor i flytbare huse.

Årgangsvin og delikatesser
Bichel Vine, Mejlbyvej 501, 8350 Hjortshøj

Eksklusive årgangsvine og franske delikatesser i en gårdbutik? Yes, det er tilfældet hos den velbesøgte Bichel Vine, der har til huse på gården Hjortshøjlund ved Hjortshøj nord for Aarhus. Udvalget af vine og delikatesser i den flotte butik vil uden tvivl tilfredsstille selv den mest kræsne foodie, og et sikkert hit i indkøbskurven er den lagrede Iberico-skinke, den politisk ukorrekte fois gras-terrine og den såkaldte Champagne-dræber, som dækker over en prisbillig mousserede vin fra det franske hus Denois. Eller hvad med en halv ryg fra et vestjysk lam af den urgamle Spelsau-race, som også serveres på den verdenskendte Michelin-restaurant Noma i København? Hver fredag kan man komme i weekendhumør i butikken fra kl. 15 til 18, hvor vinentusiasterne bag disken byder på hjemmelavede hapsere kombineret med et glas vin. Er man mere til lørdagshygge, er der hapsere på ugens næstsidste dag fra kl. 11 til 14.

Velsmagende fjerkræ
Gothenborg, Gothenborgvej 3, 8653 Them

Indrømmet, den ligger en god køretur fra Aarhus. Men ikke desto mindre er gårdbutikken Gothenborg ved den østjyske by Them et besøg værd, hvis der skal landlige lækkerier på bordet. Butikken er især kendt for sit økologiske fjerkræ, som i dén grad er værd at sætte tænderne i. Prøv for eksempel den såkaldt sorte skovkylling, hvis opvækst i skovbunden har givet kødet en fastere struktur og langt mere smag end en traditionel kylling fra køledisken. Gothenborg sælger også frisk frugt og grønt, ligesom butikken har økologiske krydderier og friskkværnet mel fra den nordjyske producent Aurion på hylderne. Kommer man forbi søndag formiddag, kan man bestille plads til den populære brunchbuffet, som består af et sandt overflødighedshorn af retter lige fra fjerkrædeller til cheesecake. Gothenborg drives af ildsjælen Lone Hedegaard, der købte stedet sammen med sin mand Lars tilbage i 1992.

Bagværk på menuen
Fru Møllers Mølleri, Bjeragervej 35, 8300 Odder

Skal der lækkert bagværk på menuen? Så skal GPS’en indstilles på gårdbutikken Fru Møllers Mølleri syd for Odder, hvor sortimentet lyder på alt fra grove brød til fine dessertkager. Butikken har sit eget bageri i baglokalet, og kvaliteten på brødhylderne ligger langt over, hvad man ellers oplever hos landsdelens bagere. Eksempelvis maler stifter Bodil Møller og hendes medarbejdere selv melet, hvilket giver brød og kager en særlig konsistens og krumme. Gårdbutikken har også en række andre håndlavedeprodukter lige fra müsli til marmelade, og vil man gøre Bodil og Co. bagekunsten efter, kan alle meltyper købes i løs vægt. Et ekstra plus: Lige overfor butikken har gården en lille slagter, der blandt andet byder på håndlavede pølser, krogmodnet oksekød og kød fra lam opdrættet på stedet. For at det ikke skal være løgn, har gården også sit eget ismejeri med hjemmerørt is serveret i nybagte vafler.

Mikkel T. Krogh
Mangeårigt madøre og wannabe-kok. Bruger alt for meget tid på at researche restauranter før selv den mindste rejse. Journalist og cand.mag.