Find fonduegryden eller racletten frem til nytår

Nytårsaften har på mange områder lige så mange traditioner som julen. Vi ser de samme ting i TV, vi mødes måske med de samme mennesker og vi spiser måske den samme mad.
For mange mennesker er det den kogte torsk som er på den årlige nytårsmenu, men der er sikkert mindst lige så mange som spiser noget andet.

Fordelen ved nytårsmiddagen er at man har god tid. Man skal ikke skynde sig at danse om et træ, fordi børnene er utålmodige og der sker først rigtig noget kl.12. Derfor er det måske lidt synd ’bare’ at spise kogt torsk når man har mulighed for at sidde og hygge længe ved bordet. Derfor kan det være en god ide at grave en af de gamle klassikere frem og f.eks. servere fondue eller måske raclette. Det er rart at sidde længe og hygge, mens man venter på at den næste godbid bliver færdig.

Racletten og oliefondue

Der er ingen der siger at man skal servere det helt traditionelle kød og tilbehør. En asiatisk raclette er ganske fortrinlig. Stykker af en fast fisk, små krydrede bøffer med sesam, lækre dips og dressinger med soja og goma. Samme menu kan også gå til fonduen, hvor man også har mulighed for at lave beignetdej og på den måde få friturestegte grøntsager. Små svampe eller stykker af asparges egner sig super godt til indbagning.

Rødvinsfondue

Er man ikke meget for den fede oliefondue, så er Rødvinsfondue et super godt alternativ. En masse rødvin krydret med laurbær, løg og en koncentreret fond giver en fantastisk ’suppe’ til at koge sit kød og grøntsager i. Mange rynker på næsen, fordi man jo ikke rigtigt steger kødet, men den gode kraftige rødvinssmag gør, at man overhovedet ikke savner stegesmagen. Skært oksekød er dog ikke er det bedste til formålet. Brug i stedet kød som er mere løst i strukturen, som f.eks. fjerkræ. Det ’suger’ en masse skøn smag til sig og bliver dejligt mørt. Server en god blandet salat til og masser af brød til at ’suge’ safte op fra tallerkenen.

Hvidvinsfondue

Hvidvinsfondue er bestemt også skønt. Igen krydres hvidvinen med laurbær og en gerne en kraftig grøntsags eller hønsefond. Fisk og stykker af hamburgerryg egner sig rigtig godt til hvidvinsfondue.

Hertil kan du servere en god tæt tomatkompot, svampe og stykker af peberfrugt som man også selv dypper i gryden.

Find inspiration og opskrifter på andre lækre nytårsretter her.