Fem tips til at få den bedste smag frem i din kaffe

Dette er sponsoreret indhold

Nogle drikker mest kaffe for koffeinens skyld, mens andre oprigtigt elsker smagen, duften og hele oplevelsen af en god kop kaffe. Er du en ægte kaffeelsker, har du garanteret allerede din stamcafé et sted i byen, hvor du kender baristaerne, og hvor du ved, at du får kvalitet for alle pengene. Men hvis du også vil højne kvaliteten af din hjemmebryggede kaffe, er der en håndfuld gode råd at hente her.

1) Brug hele kaffebønner

Det første råd er ganske enkelt at bruge hele kaffebønner frem for malede. Du finder hele bønner i specialbutikker og almindelige supermarkeder. Det kræver naturligvis, at du har en kaffekværn derhjemme, der kan male bønnerne for dig. Ønsker du fx kaffemaskiner med indbygget kaffekværn eller bare en normal espressomaskine, kan du med fordel se Katonis store udvalg af espressomaskiner.

Fordelen ved at bruge hele kaffebønner, som du selv kværner, er, at du får en så frisk og rund smag som muligt. Derudover frigives en fantastisk duft, når bønnerne bliver kværnet. Denne duft er med til at understøtte den samlede oplevelse af en god kop kaffe. Når du selv kværner bønnerne, tager du dig desuden også ekstra god tid til din kaffe. Denne umage kan være en vigtig del af ritualet – så kaffen bliver mere end blot et hurtigt koffeinfix.

2) Ram den optimale temperatur

Sørg også for at bruge vand med den rette temperatur. Den optimale kop kaffe siges at blive brygget med 91-96 grader varmt vand. Det vil sige, vandet skal altså ikke være 100 grader, som når det lige koger. Er vandet kogende, vil bønnerne nemlig afgive en smag, der er lidt for bitter. Ligeledes er det naturligvis også vigtigt, at vandet heller ikke er under 90 grader. Bruger du mælk i kaffen, er det også en stor fordel, hvis du sørger for at opvarme mælken, inden du hælder den i, så du ikke nedkøler kaffen urimeligt meget ved at bruge mælk direkte fra køleskabet.

3) Find din bryggemetode: filter eller stempel?

Det er bestemt ikke ligegyldigt, hvilken bryggemetode du har tænkt dig at bruge. Bruger du hele kaffebønner, bør du først og fremmest indtænke, hvor fint/groft du kværner bønnerne i forhold til bryggemetoden. De fleste kaffekværne har forskellige indstillinger, som gør det nemt for dig.

Til stempelkaffe skal kaffebønnerne være grovere malet end til filterkaffe, men typen af kaffeblend kan godt være den samme. Til espresso kan du i princippet også bruge den samme type kaffe, men fordi espresso er kraftigere, foretrækker nogle at bruge en mørkere og kraftigere kaffeblend. Det kan du opnå ved at vælge kaffe, der ikke består af 100 % Arabica, men som i stedet er en blanding af Arabica og Robusta, hvor sidstnævnte har en dybere, stærkere og skarpere smag.

Ellers kan du altid overveje at købe en espresso maskine, som ofte får det meste ud af ens kaffebønner. Der skal bønnerne dog være meget finmalet og det er ikke alle kværne der kan det. Tjek denne guide til de bedste espressomaskiner for ethvert budget.

4) Doser kaffen præcist

Som hovedregel foretrækker de fleste en kaffe, hvor blandingsforholdet er 7 gram kaffe pr. kop (150 ml vand). Er du til særlig stærk eller mild kaffe, skal du naturligvis gøre, som du selv foretrækker det. Men hvis du går efter de magiske 7 gram, så brug gerne en køkkenvægt, når du doserer – på den måde er du sikker på at ramme præcist.

5) Opbevar din kaffe korrekt

Når først du har åbnet kaffeposen, skal du hurtigst muligt flytte kaffen over i en lufttæt beholder. Faktisk mister kaffe hurtigt smag selv i en lufttæt beholder. Derfor bør du under alle omstændigheder kun købe så meget kaffe, du regner med at kunne drikke i løbet af de næste par uger. Ud over lufttæt bør kaffe også opbevares mørkt og køligt. Bruger du hele kaffebønner, er det også en stor fordel, hvis du nøjes med at kværne de bønner, du skal bruge her og nu – og først kværner nye, når du igen skal brygge en kop kaffe. Så får du også mest muligt ud af den fantastiske runde aroma, hver gang du brygger kaffe.