Er du en af de mange Aarhusianske studerende? Planlæg dit madbudget

At være studerende og samtidig få en økonomi til at hænge sammen kan være en rigtig sjov udfordring. For at være helt ærlig: det kan være utrolig svært. I den her artikel har vi fokus på madbudgettet og kigger på hvordan man bedst kan spare penge på penne konto, som studerende. Det antages som udgangspunkt, at du studerer på en videregående uddannelse og er udeboende.

Planlægning af dit budget

Som studerende kan det være svært at få økonomien til at hænge sammen. Ofte er udgifterne flere og større end indtægterne. Hvis det er noget du kæmper med, så skal du naturligvis vide, at du ikke er alene om det. Der er mange, der oplever problemer med dette, da det – som sagt – kan være svært at skabe sammenhæng.

Det bliver dog markant nemmere, hvis du lægger et budget, som dy kan holde dig til. Mange studerende kan nemlig sagtens få pengene til at række længere, hvis blot de planlægger sig ud af det. I og med, at der er tale om et budget for studerende, så er det typisk også en nødvendighed at vende hver en krone, når det laves.

Der er mange ting der skal tages højde for i sit budget og de vigtigste ting er selvfølgelig de helt basale. Man skal kunne betale sin husleje, hvis man er udeboende. Mad, vand og elregninger er også noget af det helt essentielle. Man må til tider ofre nogle ting og leve mere primitivt end man måske er vand til hjemme hos mor og far. Der kan heller ikke altid komme en dejlig varm ret på bordet til aftensmaden, og man må til tider nøjes med en god rugbrødsmad sidt på måneden.

 

Gå på tilbudsjagt og spar penge

Ved at lave et madbudget kan man til tider også spare en del penge. Man ved hvad der skal handles i god tid og kan derfor gå på rov efter de gode tilbud i løbet af ugen. Hvis man allerede fredag ved, at man skal have en god pasta med kødsovs om torsdagen er der rigeligt tid til at finde noget nedsat oksekød, som man jo altid kan smide på frys.

Det kan være nødvendigt at planlægge det til punkt og prikke. Samtidig er det også ensbetydende med, at du er nødt til at allokere en vis mængde tid til det, såfremt du ønsker et oprigtigt og retvisende budget, du reelt set kan bruge til noget i din dagligdag. Ens madbudget er typisk også en stor del af budgettet. Mad er nemlig en stor post i ethvert budget, derfor er det også noget, du skal sørge for at give plads til. Det er vigtigt det gøres klar, så det kan holdes på minimum.

Planlæg indkøbene, så det er muligt at få mest muligt ud af dine penge, når du er ude at købe ind. Det kan være svært at finde overskud til det, men det er en vigtig post, for man kan ikke løbe igennem hverdagen uden olie på maskinen, og det er for dyrt at leve af maden i kantinen og tanken på hjørnet. Sig ja til tilbudsaviserne der kommer i postkassen og sæt et par timer af om evt. søndagen og planlæg ugen eller nogle uger frem. Det giver også mindre stress, når der er faste rammer for, hvad menuen står på.

Tag eventuelt et kig i Rema1000 tilbudsavis, der er en af danskernes foretrukne discountbutikker. Det er en af de danske kæder der går ind for at stoppe madspild, hvilket giver nogle af de rigtig gode tilbud. Rema100 har et stort varesortiment, til gode lave priser, som passer perfekt til den studerende. Spar tilbudsavis er også en af favoritterne, da de blandt andet kører med jævnlige specialtilbud, som er værd at holde øje med.

 

Har du alligevel andre prioriteter, så overvej dette

Hvis du er en af de mere hårdt arbejdende studerende, som egentlig bare ønsker maden skal være så nem som muligt, skal man også være villig til at sætte flere penge af til mad i sit budget. Bruger du meget tid på dir studie, vennerne og fritidsarbejdet og derfor slet ikke har overskud til at tænke på aftensmaden i hverdagen, kan man vælge at få måltidskasser leveret til døren. Med måltidskasser er man også sikret sunde madvaner, så man ikke er fristet til at tage ind på en fastfoodkæde i stedet. Der er ikke tale og færdiglavet mad, men alle råvarer bliver leveret til døren i de rigtige mængder, så på den måde er der heller ikke noget madspild. Der findes mange forskellige leverandører, så det handler om at finde en der kan opfylde sine behov og krav.

Kasserne er blevet utrolig populære, særligt iblandt de travle familier, som synes indkøbene fylder for meget i hverdagen. En af de nemmeste og mest effektive måder at komme tidsproblemet til livs på er ved at lave en madplan for en uge ad gangen. På den måde slipper du for at skulle bruge tid og energi på at brainstorme og planlægge aftensmaden og indkøbene hver eneste dag. Man kan eventuelt dele udgifterne med sin roomie, så kan i begge nyde godt at retten der bliver lavet, så sparer man alligevel lidt, da retterne ofte er til mere end en person alligevel.