Foto: Frida Kok.

Blogger Emma Martiny: Mad er det eneste, jeg aldrig bliver træt af

MINE MADVANER: For blogger, kogebogsforfatter og madskribent Emma Martiny er det at lave mad både arbejde og et kreativt frirum – og hun bliver nok aldrig træt af at stå i køkkenet.

For mig er mad noget socialt, men samtidig er det også et kreativt frirum, hvor jeg kan koble af. Mad kan både være, når jeg selv står i køkkenet og bare slår hovedet fra, men det kan også være, når jeg laver mad til andre, og vi spiser sammen.

I min familie har vi altid lavet meget mad. Jeg har to søstre, og da vi var mindre, skændtes vi altid om, hvem der kunne få lov til at lave aftensmad. Inden min maddag ville jeg låne bøger på biblioteket, så jeg kunne gå og planlægge, hvad jeg skulle lave.

Mad er mit arbejde, men det er også noget, jeg faktisk synes om, og det er den eneste ting, jeg ikke bliver træt af. Jeg kan bruge en hel dag i fotostudiet, hvor jeg laver mad, og så kommer jeg hjem og tænker, at nu skal jeg heller ikke lave mere mad. Ved aftensmadstid tænker jeg så alligevel, at det kunne være hyggeligt lige at lave et eller andet.

Spiser jeg ude, betyder stemningen og service meget. Jeg skal også gerne have en følelse af, at de mennesker, der serverer for mig, er passionerede omkring det. Det skal ikke føles som om, det bare er samlebåndsarbejde for dem.

Jeg kan også godt lide, når menuen på restauranter skifter løbende og efter sæson, så de ikke kører med den samme menu hele tiden. Så undgår man nemlig at tænke, at når man har været der én gang, så behøver man ikke komme tilbage.

Et favoritsted i Aarhus har jeg ikke, fordi jeg simpelthen synes, det er svært at vælge. Min kæreste og jeg havde faktisk planlagt et besøg hos Restaurant Pondus ved Åen i sidste uge, men så blev han syg. Det har været lækkert, hver gang vi har været der, og det er tit et sted, vi besøger, når vi skal fejre noget.

Jeg har heller ikke en stamkaffebar, for jeg skifter hele tiden. Det kommer i perioder, hvor jeg bruger meget tid på en kaffebar, og så bytter jeg rundt. Her på det seneste har jeg været meget på Altura i Graven, som jeg godt kan lide, fordi det har en lidt mere old school Aarhus-vibe end mange andre steder. Leder man efter et hyggeligt sted, er Altura god.

Fordi jeg arbejder med mad, er jeg ofte tvunget til at spise hjemme for at teste opskrifter. Jeg elsker at gå ud at spise og blive inspireret, så det ville jeg egentlig gerne kunne gøre mere, end jeg gør lige nu. Men vender man den om, kan jeg bedst lide at spise hjemme i godt selskab.

En fantastisk madoplevelse havde jeg i Prag, da jeg var af sted med to veninder. Jeg kan ikke huske navnet på stedet, men i Prag koster maden ingenting, så vi havde virkelig lave forventninger til det – og så blev vi bare overrasket med det vildeste gourmetmad og 12 retter. Det var en kæmpe oplevelse.

For tiden bruger jeg rigtig meget tahin, også kaldet sesampasta. Generelt er mellemøstligt mad bare en af mine favoritter, og lige nu er jeg meget inspireret af det.

Min inspiration til mad finder jeg, når jeg er ude at spise, på nettet og i madmagasiner. Jeg køber i dyre domme udenlandske madmagasiner hjem til Danmark, fordi de bare kan noget i udlandet, som vi ikke er helt så dygtige til herhjemme. Jeg er specielt glad for australske magasiner. Det, Donna Hay (australsk madmagasin, red.) laver nu, laver alle andre om et år.

Jeg synes, det er skægt at udfordre sig selv med mad. At prøve noget, man aldrig har smagt før, og ikke selv kan lave i køkkenet. Når jeg spiser ude, vil jeg helst ikke tænke, at jeg kunne lave det derhjemme. Jeg vil i stedet gerne tænke: ”Wow, hvordan har de lavet det?”

Ost er jeg lidt for slem til at proppe i mine opskrifter. Nogle gange tænker jeg, at jeg hellere må skrue lidt ned for osten, men en salat er bare bedre med lidt feta. Put noget mozzarella på, og så er vi kørende.

Et typisk hverdagsmåltid for mig er en masse grøntsager, som ristes på en bradepande i ovnen. Vi bruger bare hvad der lige er i køleskabet, og ved siden af laver vi gerne en dip. Det er ikke så meget en ret, men mere en “vi tømmer lige køleskabet”-salatskål.

Får jeg gæster, kan jeg godt lide at lave nogle forskellige salater og mange små, forskellige retter. Jeg elsker nemlig mad, som man kan dele og spise over lang tid. Jeg vil sjældent servere en ret, men derimod forsøge at gøre det mere tapas-agtigt.

En af mine mest populære retter er en lakseroulade, som folk altid snakker om. Hvis jeg skal være helt ærlig, så er det flere år siden, jeg selv har lavet den. Det ville næsten være for kliché, hvis jeg selv serverede ”Emmas lakseroulade”, som bare er gået på omgang hos bekendte.

Vi spiser sjældent kød i hverdagen, men det er ikke noget bevidst valg. Det sker bare ret naturligt, for når vi spiser kød, kan jeg godt lide at købe noget, der er ordentligt – enten fra slagteren eller noget økologisk. Og så kommer det lidt af sig selv, at vi spiser mindre af det.

Jeg tror tit, at der er nogen, der føler et pres over, at jeg kommer og spiser hos dem. Men jeg er overhovedet ikke kræsen, og det er slet ikke fordi, jeg sidder og dømmer folks madlavning.

Emma Martiny

Mine Madvaner er et nyt interview-format på Smag Aarhus, hvor vi spørger kendte Aarhus-personer om deres forhold til mad. Har du et forslag til én, du gerne vil læse om, så tip os endelig på info@smagaarhus.dk 🙂