Foto: Politikens Forlag.

Krimiforfatter Elsebeth Egholm: Jeg går gerne efter en god burger

10 skarpe: Det er ikke det fine og formelle, krimiforfatter Elsebeth Egholm går efter på den aarhusianske madscene. I stedet kan hun godt lide at sætte tænderne i en saftig burger eller en sprød pizza.

Hvilken restaurant har du senest spist på i Aarhus?
Casablanca er den seneste restaurant, jeg har været på. Jeg var inviteret på frokost, og vi fik dagens ret, en kalvefilet – virkelig lækkert! Jeg kan generelt godt lide den der klassiske, afslappede Aarhus-stemning, som der er på mange af de gamle caféer som Casablanca og Englen.

Hvad er den bedste gastronomiske oplevelse, du har haft i byen?
Den bedste gastronomiske oplevelse, jeg har haft, var på Gl. Åbyhøj, dengang den eksisterede. Det er mange år siden – vi skal 30 år tilbage. Det var faktisk en gourmetrestaurant i en stor patriciervilla, som var virkelig fin. Den fik ikke for lidt: Maden var virkelig lækker, og betjeningen og det hele var bare i top. Det var en hel, fuldendt oplevelse.

Hvad lægger du vægt på, når du er ude at spise?
Det er lidt en blanding. Maden skal selvfølgelig smage godt, men jeg behøver ikke at få fin mad – jeg går næsten lige så gerne efter en god burger eller en god pizza. Udover velsmagende mad går jeg efter en god atmosfære, at der er noget hyggeligt og noget rart ved at være der. Det er meget stemningen, det handler om for mig. Det er også vigtigt med en venlig og ikke mindst opmærksom betjening – det er ikke sjovt ikke at kunne komme i kontakt med tjeneren.

Hvad er dine yndlingsspisesteder?
Af sådan lidt bedre mad kan jeg rigtig godt lide CanBlau. Det er fantastisk mad, og så kan jeg godt lide konceptet med forskellige retter, som man kan sidde og dele. Priserne er også virkelig rimelige – god mad til en god pris. Jeg er også virkelig glad for Aarhus Street Food ved Rutebilstationen. Der er rigtig meget at se på og mange forskellige dufte og tilbud – det er lidt som en markedsplads. Jeg kan godt lide det uformelle ved at slå sig ned et sted, hvor der lige er plads og måske falde i snak med dem ved siden af. Det er rigtig hyggeligt. Generelt går jeg efter det farverige og det folkelige.

Hvad synes du er det mest oversete spisested i Aarhus?
Casa Mia på Tordenskjoldsgade er ikke overset som sådan, men den ser ikke ud af så meget. Det er et sted, hvor vi altid får noget god mad. Her kan man lige tage en pizza eller en pasta, for eksempel før man skal i biffen. Det er meget et takeaway-sted, og det ser ikke ud af noget særligt, men det er faktisk virkelig hyggeligt at side derinde og spise og nyde et glas vin til. Det er nogle rigtig gode pizzaer, synes jeg.

Hvis du skal have drinks, øl eller vin, hvor går du så hen?
Generelt går jeg gerne på en café – det kunne være Café Stiften – og det er sjældent, jeg går efter de meget fine steder. Hvis man skal et formelt sted hen, skal man også sætte sig lidt op til det. Jeg kan bare godt lide at smutte på Café Englen, Stiften, en café ved åen eller Casablanca – jeg hænger nok lidt fast i de der gamle, afslappede caféer fra firserne.

Hvor handler du, hvis du skal handle ekstra lækkert ind?
Jeg kommer tit på torvet i Risskov. Der er både bager, slagter og grønthandler. Jeg kan lide det, fordi jeg støtter de lokale og fordi, de har nogle rigtig gode varer. Ellers kommer jeg meget i Ostejyden, som er en ostehandler inde i Vericenteret. Jeg kan godt lide at købe mager ost, som smager af meget, og det kan man få der.

Er der noget, du synes mangler i Aarhus?
Jeg savner flere indiske restauranter. Lidt mere at vælge imellem inden for den genre kunne være godt. Jeg kan rigtig godt lide eksotisk mad, og indisk er utrolig velsmagende – og så kan jeg også rigtig godt lide karry.

Du er jo især kendt for Dicte-bøgerne – hvor kan Dicte lide at komme?
Avisens kontor ligger i Frederiksgade, så det er nemt for hende at gå ned og spise en frokost ved åen. Hun og Bo (Dictes kæreste, red.) spiser også på et tidspunkt middag på Lecoq i Graven, som en overgang var et sted, jeg selv kom rigtigt meget. Det passer til Dicte at komme steder, hvor der er afslappet og god, rustik mad.

Hvilket spisested skal du besøge næste gang?
Jeg skal snart med min kæreste på Globen Flakket til det, der hedder ”All Inclusive”. Der er fri vin, som passer til maden, og så har stedet sammensat menuen, så vi ikke skal tænke over at skulle træffe alle mulige valg. Vi skal bare dukke op, og så kan vi slappe af. Det har vi gjort en enkelt gang før, og jeg syntes, det var rigtig godt.

Elsebeth Egholm

  • Født 1960. Opvokset i Aarhus og bor stadig i byen.
  • Uddannet journalist og debuterede som forfatter i 1999 med “De frie kvinders klub.”
  • Har blandt andet skrevet krimiserien “Dicte,” hvoraf det seneste bind “Dødvægt” udkom i 2015.