De bedste og dårligste fødevarer for dine tænder

Dette er sponsoreret indhold

Passer du godt på dine tænder? God tandsundhed sikres blandt andet ved jævnlige ture til tandlægen og viden om, hvordan forskellige fødevarer påvirker tænderne.

Når du spiser, er det ikke kun dig selv, du nærer. Du nærer også bakterierne i din mund. En smule bakterier gør ikke noget, og det er helt naturligt at have bakterier i munden. Men når bakterierne hober sig op, dannes der plak, som i sidste ende kan give caries. Der er heldigvis meget, vi kan gøre for at forebygge caries og få sundere tænder. Mange tandlæger giver gratis råd med på vejen mod bedre tandhygiejne. Det gælder også Lindberg Tandlægeklinik i Aarhus, der har hjulpet med dette indlæg, og som blandt andet arbejder for bedre tandsundhed gennem forebyggelse og gode vaner.

Undgå store mængder sukker og syre

Først og fremmest handler det om at undgå store mængder sukker, fordi sukkeret bliver omdannet til syre af mundens bakterier. Herfra er der ikke langt til plak og dermed caries. Det betyder ikke, at du får huller i tænderne af at indtage lidt sukker en gang imellem. Spyttet i munden kan nemt skylle små mængder af syre væk, så der ikke sker skade på tænderne. Problemet opstår, når du indtager store mængder sukker – for eksempel hvis du ofte spiser slik eller drikker sukkerholdig sodavand.

Noget af det værste slik, du kan spise for dine tænder, er den type slik, der befinder sig i munden i lang tid. Det kan for eksempel være karameller eller andet klistret slik, der sidder fast mellem tænderne, og som du derfor kan gå rundt med længe efter, du egentlig er færdig med at spise det. Det gælder også bolsjer, som du går og sutter på i længere tid ad gangen. Af drikkevarer er det særligt sukkerholdig cola, der er skadeligt for dine tænder. Det skyldes, at sukkerholdig cola både indeholder en masse sukker og syre, der tilsammen er en farlig cocktail mod din emalje. Også andre typer af sukkerholdig sodavand er dog bedst at undgå, hvis du vil have sunde tænder. Det gælder desuden også sukkerholdig juice og andre drikkevarer med tilsat sukker og/eller syre.

Få sundere tænder gennem den rette kost

I stedet kan du med fordel spise fødevarer, der er fattige på sukker. Her kan du blandt andet tænke på fødevarestyrelsens 10 kostråd, som overordnet set skaber et fint grundlag for sundere tænder. Her gælder det om at spise mange fuldkornsprodukter og grove grøntsager. Når du tygger disse grove fødevarer, renser du naturligt tænderne gennem den mekaniske tyggebevægelse. Spis også gerne frisk frugt, selvom de naturligvis indeholder frugtsukker. Det er ikke denne type sukker, der er synderen. Tværtimod er det vigtigt at få vitaminerne fra frisk frugt og grønt, da det er med til at styrke dit generelle immunforsvaret, hvilket også vil have en gavnlig effekt på sundheden i din mund.

Generelt vil du gennem sund og sukkerfattig kost give dig selv færre muligheder for at spise slik og drikke sodavand. Sørg derfor også for at have sunde snacks klar til mellemmåltiderne, da det ofte er her, vi ofte ryger i sukkerfælden.

Forebyg caries uden at leve helt sukkerfrit

Det handler ikke om at skære alt sukker væk fra sin kost. Det er naturligvis okay at spise slik og drikke sodavand en gang imellem, selvom det ikke er det sundeste valg. Det handler i stedet om at skære ned på sukkeret og om at vide, hvordan du skal spise det.

Når du spiser sukkerholdig mad, kan du med fordel sørge for at gøre det sammen med andre fødevarer og et glas vand. På den måde mindsker du tiden, hvor sukkeret sidder i munden. Du kan også skylle munden i vand, efter du har spist slik, eller efter du har drukket sodavand. Hvis du drikker sodavand, er det også bedst, at du hurtigt får drukket det færdigt, så du ikke går og nipper til det hele dagen og dermed udsætter dine tænder for konstant sukker og syre over mange timer. Har du spist karamel eller andet klistret slik, kan du også sørge for at fjerne det, der sidder tilbage mellem tænderne, hurtigst muligt.

Derudover anbefales det at børste tænder to gange om dagen og bruge tandtråd mindst én gang om dagen. Du bør også gå regelmæssigt til tandlæge. Tandlægen kan nemlig rense dine tænder i dybden og få bugt med plakken – ligesom tandlægen kan opdage, hvis der er noget, du skal stramme op på eller have hjælp til, så du kan få nogle gode vaner og stærkere tænder.