Foto: Mathilde Ambrosius Boysen

Chimi: “Vi vil gerne give noget tilbage ved at dele ud af kulturen og maden fra vores eget land”

Ejerne bag Chimi vil med den nye argentiske restaurant i Mejlgade dele deres kultur og ophav med danskerne. 

I restaurant Chimi står Gyldendals Dansk/Spanske ordbog i vindueskarmen. Ovenover hænger en guirlande med små hæklede flag, der skiftevis viser Dannebrog og det stribede argentinske flag med en sol i midten. På reolen til højre for vindueskarmen er der fyldt op med argentinske specialiteter, der giver en stemning af, at nu er du kommet til Argentina.  

Gennem baren i restauranten kan du se ud i køkkenet, hvor ejerne, det argentinske par Florencia Roldan og Nahuel Bardelli, trisser rundt, mens de forbereder sig til dagens aftenservering. Den danske hygge er i den grad at finde i det lille køkken, hvor det hjertevarme par ikke har for travlt til at dele en kop traditionel argentinsk te, mate, med hinanden. 

Ejerne står med åbne arme klar til at tage imod gæster, som er friske på at smage empanadas og alfajores, der begge er specialiteter fra deres hjemland. Men selvom parret er glade for Argentina, så har de dog også forelsket sig i Danmark. 

”Vi vil gerne give noget tilbage til Danmark ved at dele ud af kulturen og maden fra vores eget land. Maden er derfor også lavet med ingredienser fra Argentina,” fortæller Florencia Roldan.  

Restaurant Chimi kunne for en måned siden slå dørene op i det lille lokale, der ligger skjult i en sidegade til den befolkede Mejlgade. Drømmen om restauranten ligger dog flere år tilbage og tog sin begyndelse på Ingerslev Boulevard. 

”Der ligger mange års planlægning bag den her forretning og drøm, så det føles så fedt, at det endelig er en realitet,” lyder det fra Nahuel Bardelli.

Det argentinske køkken

Ideen om at servere argentinske specialiteter startede som en hobby tilbage i 2019. Parret havde taget et bord med til markedet på Ingerslev Boulevard, hvor de solgte deres hjemmelavede empanadas. 

”Det gik rigtig godt. Folk kunne lide det, og derfor besluttede vi os for at lægge mere energi og tid i konceptet. Vi nåede at være på markedet tre gange, men så kom coronapandemien og satte en midlertidig stopper for det,” fortæller Florencia Roldan. 

Derfor brugte de i stedet tiden på at undersøge, hvad der allerede var af muligheder for argentinsk mad i Danmark. Til deres overraskelse fandt de ud af, at der endnu ikke var nogle steder i Aarhus og valgte derfor at kaste sig over opgaven.  

”En af de helt store grunde til, at vi startede, er selvfølgelig, at vi elsker at lave mad, og især argentinsk mad og empanadas. Det er noget at det, vi savner meget fra vores land,” siger Florencia Roldan.

Hele pakken 

Du kan være sikker på, at det er den fulde oplevelse, du får, hvis du besøger Mejlgade 46b, for de argentinske traditioner holder parret nemlig fast i. Imens de ihærdigt fortæller om, hvordan de endte i Danmark, går en karakteristisk kop, med noget der ligner et fancy sugerør, på skift mellem dem.

Det er den koffeinrige, telignende latinamerikanske drik, mate, der er i koppen, og parret fortæller, at det er Argentinas erstatning for kaffe, og det er noget, som de fleste drikker. Det er derfor også den betrukne læderkop med guldkant, der sammen med bombillaen – det sjove sugerør med det pibelignende mundstykke og flade hullede ende – pynter rundt på bordene og fungerer som servietholder. 

”Vi har alle de produkter, der skal bruges for at lave mate. Så kan folk købe det, hvis de har lyst til at prøve det. Vi oplever også, at der kommer mange argentinske kunder herind, fordi vi har nogle produkter, som ikke kan købes andre steder,” siger Florencia Roldan. 

”Vi vil gerne give folk den fulde oplevelse. Den anden dag var der en dansk mand, der sagde, at du kunne mærke Argentina herinde, og det synes vi er fedt at høre, for det betyder jo, at det virker,” tilføjer Nahuel Bardelli. 

Læs også: 5 steder i Aarhus med forfriskende iskaffe

Chimichurri 

Navnet på restaurant Chimi stammer fra en traditionel argentinsk sovs, der hedder chimichurri. 

Chimichurri er et miks af forskellige krydderurter, og det bruges både som ingrediens i madlavning og som bordkrydderi til grillet kød. 

”Når du får kød, er det næsten altid med chimichurri. Vi har lavet en supergod opskrift på den traditionelle sovs, og derfor synes vi, at det var passende til navnet. Chimichurri er dog lidt langt, og derfor blev det i stedet til Chimi. Det ligger også godt i munden,” siger Nahuel Bardelli. 

Men den lækre krydderurtesovs går også godt til udvalget af de hjemmelavede empanadas, som du kan bestille hos Chimi. 

”Vi laver alt maden selv. Vi forbereder empanadas om morgenen, og så bager vi dem, når vi sælger dem, så de er helt friske,” siger Nahuel Bardelli.

På menukortet er der syv forskellige empanadas, hvoraf tre af dem er vegetariske og en enkelt er vegansk.

”Den bedste empanada, synes jeg, er den med bøf, og det er også den, de fleste vælger,” fortsætter han. 

”Og den med spinat”, lyder det fra Florencia Bardelli, der slutter sig til vegetarerne. 

En sjov detalje på de sprøde empanadas er, at der langs kanten er indgraveret to bogstaver, der indikerer, hvilket fyld der er inden i.

Foto: Chimi

Højt humør 

Med vinduerne på klem kan du fra den lille restaurant høre lyden af vibrationer fra elektrisk guitarspil, der intensiveres gennem en forstærker. 

”Det er vores søde naboer, der spiller. De har øvelokale lige herinde, og det er simpelthen så hyggeligt. Sidste dag stod vi alle og fik en snak over en øl i solen, da de var færdige med at øve,” siger Florencia Roldan.

Der er altid højt humør i det lille køkken, hvor det gæstfrie par omhyggeligt hjælper hinanden igennem dagens gøremål. 

”Vi griner altid meget. Der sker en masse uventede ting, når du har dit eget sted, men vi tager det med et smil. For eksempel troede vi, at vi var i god tid i dag, inden du skulle komme. Og det var vi egentligt også, men så kom leveringen af alle råvarer og den nye fryser pludselig samtidig, og så fik vi travlt. Når du lige tror, at der er styr på alt, så sker der altid et eller andet,” siger Nahuel Bardelli.  

Hygge hele vejen

Men selvom parret vægter samarbejde i høj grad, er der alligevel en rollefordeling, som især Nahuel er glad for. 

”Småkagerne er mit projekt, men alligevel er det lidt os begge, for Nahuel skal jo smage på det hele,” siger Florencia Roldan og smiler til sin mand. 

De lækre kager, som Nahuel Bardelli får lov til at testsmage, er den argentinske sandwichcookie, alfajores. 

”Kagen består af to småkager med karamel imellem, og så er den dækket med chokolade. Vi har fire forskellige slags, hvor det varierer lidt. En er for eksempel med kokos, og en anden er med hvid chokolade,” fortsætter hun. 

De to udlandsdanskere har dog også allerede adopteret et klassisk dansk ord.

”It is nice and ‘hygge’. Så står Florencia og bager kagerne, imens jeg laver empanadas, og så deler vi vores mate imens,” siger Nahuel Bardelli, der har forstået, at danskere er gode til at hygge. 

Foto: Chimi

“Stedet valgte os”

Den argentinske restaurant er naturligvis også placeret i det hyggelige Latinerkvarter, som passer præcis til parrets ånd. 

”Stedet valgte os. Vi var på udkig efter lokaler i to måneder og var rundt at se på nogle forskellige steder, uden der var noget, der rigtigt fangede vores interesse. Men så fandt vi stedet her, som er rigtig hyggeligt. Godt nok ligger det ned ad en sidegade, så det kræver, at vi gør folk opmærksomme på, at vi er her, og det kan godt blive en udfordring,” lyder det fra Nahuel Bardelli. 

Men med god opbakning fra familie og venner er det ikke en opgave, der skræmmer parret. 

”Vi er sikre på, at det nok skal lykkedes. Vi er med i en masse argentinske fællesskaber, som hjælper os med at sprede budskabet, og så har vi også familie her i Danmark, der deler det med deres omgangskreds,” siger Florencia Roldan. 

Det lille lokale i baggården i Mejlgade har tidligere huset restaurant Just Bistro og restaurant Sylt. 

”Fordelen ved at stedet er lille er, at du kan rykke rundt på bordene, så det passer til de gæster, der er her, og på den måde gøre det hyggeligt. Hvis der for eksempel er to par herinde, så kan du sætte bordene sammen, og så kan alle spise sammen, hvis de selvfølgelig har lyst,” siger Nahuel Bardelli. 

Som en søster

Parrets danske familie er dog ikke familie gennem slægt, men bygger i stedet på et meget tæt venskab. 

”Da jeg stadig boede i Argentina, fik jeg en dansk veninde, der var i landet som udvekslingsstuderende. Vi boede sammen i et år, og hun blev næsten som en søster for mig. Vi lovede derfor hinanden, at vi også skulle prøve at bo sammen i Danmark et år. Da jeg var færdig på universitetet, besluttede jeg mig derfor for at rejse hertil og prøve livet her,” siger Florencia Roldan. 

Men ligesom i køkkenet går alt ikke altid som planlagt. I sidste øjeblik dukkede der nemlig en vigtig person op i Florencias liv, som sneg sig med på flyet til Danmark. 

”Vi mødte hinanden på en byggeplads to måneder før, at Florencia havde planlagt sin rejse til Danmark. Jeg arbejdede som arkitekt, og Florencia arbejdede som revisor. På to måneder forelskede jeg mig, og så sagde hun: ‘Okay, hvis du tror, at det er ægte kærlighed, så tag med,’” siger Nahuel Bardelli. 

Læs også: LETZ SUSHI åbner ny restaurant på Århus Ø

Med i bagagen

De faglige baggrunde som arkitekt og revisor er også noget, Nahuel Bardelli og Florencia Roldan kan drage fordel af i deres arbejde i restaurationsbranchen. 

”Selvom vores uddannelser ikke direkte har noget af gøre med restaurationsbranchen, så er der alligevel dele af dem, som vi kan bruge i driften af restauranten. Jeg holder styr på regnskabet, og Nahuel står for indretningen,” siger Florencia Roldan. 

I de første år i Danmark arbejdede parret begge hos Salling Group, hvor de fik tilegnet sig en masse viden. 

”Vi var begge to vildt glade for at arbejde der, og vi havde nogle megasøde kollegaer, så det var helt sørgmodigt at skulle sige farvel. Da vi fortalte dem, at vi havde tænkt os at stoppe og starte vores eget lille sted, så spurgte de også, om vi ikke godt kunne blive lidt længere. Så det endte faktisk med, at vi fortsatte med at arbejde der et par gange om ugen,” siger Florencia Roldan.

Heldigvis har parret oplevet stor opbakning fra de tidligere kollegaer, der også allerede har været på besøg i restaurant Chimi. 

Forskellige traditioner

Selvom det optimistiske par er fan af Danmark, er der én ting, de ikke er helt tilfredse med. 

”Vejret. Vinteren her er superhård. I vores hjemby er det omkring 35 grader det meste af sommeren, og det kan man ikke ligefrem sige, at det er her i Danmark, så det savner vi lidt,” siger Florencia Roldan.

Florencia Roldan og Nahuel Bardelli har dog også planer om, at de skal et smut ned til de varme himmelstrøg, når den danske vinter melder sin ankomst. 

”Under pandemien kunne vi ikke rejse tilbage til Argentina, da vinteren kom til Danmark. Så derfor prøvede vi at fejre jul og nytår her i Danmark. Normalt er det jo sommer i Argentina, når vi fejrer det, så det var meget anderledes. Du spiser blot julemad, og så går du i seng. Begge traditioner er gode på hver sin måde, men vi savner også at fejre jul og nytår i sommervejr,” fortsætter hun. 

Men inden julen står for døren glæder parret sig til, at de for nu skal tage imod en masse glade kunder i deres længe ventede restaurant.  

Verdenskøkkener

Se alle