Foto: Restaurant Varna

Guide: Er humøret til en brunch med stort B? Så drop den traditionelle cafeudgave og invester i en luksusbrunch på en af byens gode restauranter.

Skønne omgivelser
Sjette Frederiks Kro, Salonvejen 1, 8240 Risskov

Med en pris på 300 kroner per næse er weekendbrunchen på Sjette Frederiks Kro i Risskov ikke just blandt byens billigste. Til gengæld er velsmagen i top på restauranten, der ligger i skønne omgivelser ved badeanstalten Den Permanente. Den omfangsrige brunch består af en perlerække af lækkerier, der med garanti mætter selv den mest sultne. Vi nævner i flæng: Hjemmerøget laks, lun kalvepostej, blødkogte æg, masser af charcuteri, økologisk skyr med bær, chokoladepålæg, marmelader, pesto, syltet grønt og frisk frugt. Dertil kommer et fortrinligt udvalg af brød og kager, der kommer fra det lille bageri Mor Anna i Mejlgade. Så er det vist på sin plads med en svømmetur efter måltidet, ikke? Brunchen fås med start klokken 11 eller klokken 13.15, og kan man komme tidligt ud af fjerene, kører stedet en brunch klokken 8.30 til en rabatpris på 250 kroner Stedet drives af Jørgen Danielsen, som også ejer Café Casablanca i Mejlgade.

Cava ad libitum
Klassisk 65, Jægergårdsgade 65, 8000 Aarhus C.

En god brunch kræver bobler, ikke? I hjertet af Frederiksbjerg serverer den populære bistro Klassisk 65 hver søndag et overflødighedshorn af en brunch, der udmærker sig ved at inkludere spansk cava ad libitum til tørstige gæster. Boblerne passer perfekt til menuen, der lyder på hjemmebagt kage, pølser, skinker, ymer, hjemmelavet Nutella og alle de pandekager, du kan sætte til livs. Der er naturligvis også kaffe og te på kanden, ligesom tørsten kan slukkes med friskpresset juice. Prisen for en velsmagende brunch på en af byens mest stemningsfyldte restauranter er 235 kroner for voksne og det halve for børn op til 10 år. Man skal komme klokken 10, 10.30, 12.15 eller 12.30, og det er god idé at reservere bord på forhånd. Hvis man er et større selskab, er det muligt at få sit eget lokale for en mindre merpris. Ejer Søren Andresen driver også fiskerestauranten Klassisk Fisk på Nørre Allé og Strandvejens Bistro & Vinbar i Risskov.

Delikat delebrunch
Kähler Spisesalon, M.P. Bruuns Gade 33, 8000 Aarhus C

Delemad er tidens trend, og på restauranten Kähler Spisesalon på M.P. Bruuns Gade har man overført det populære serveringskoncept til stedets brunch. Hver weekend byder spisesalonen således på en såkaldt delebrunch, hvor de enkelte retter serveres til deling ved bordet. Menuen lyder på æg med hollandaisesauce, kulmule med urtemayonnaise, bulgur med brunchpølser og oste fra Danmark og Italien. De delikate deleretter kan skylles ned med stempelkaffe ad libitum og afsluttes med en syrlig citrontærte. Brunchen fås lørdag fra klokken 9-12 og søndag fra kl. 10-13, og prisen er 199 kr. inklusive kaffe og te. Er humøret til det, er det muligt at tilkøbe et glas boblende cava. Bag restauranten står den entreprenante forretningsmand Frantz Kähler, der også driver Aarhus-restauranterne Nordisk Spisehus og Kähler Villa Dining samt madmarkedet Aarhus Central Food Market på Strøget.

Prisvinder på planke
Mefisto, Volden 28, 8000 Aarhus C

Aarhus’ bedste brunch. Sådan lød læsernes dom over restauranten Mefisto, da læserprisen Smagprisen før sommerferien blev uddelt af Smag Aarhus i samarbejde med JP Aarhus. Der er da heller ingen tvivl om de gastronomiske kvaliteter på den lille restaurant i Latinerkvarteret, der drives på femtende år af kokken og kogebogsforfatteren Lars Kyllesbech. Den prisvindende brunch består af syv skiftende retter, som på Instagram-venlig vis serveres på en lang planke i flotte støbejernsgryder. Lige nu kan du sætte tænderne i blandt andet pocheret æg med bacon og purløg, hummerpølse i selleri, tunmousse med tomat og en dessert med blommer og likør. Prisen er 198 kroner eller 248 kroner, hvis du vil have stempelkaffe, te og fynsk æblemost med i købet. Man kan gå planken ud fra klokken 10, og det er ikke et problem, hvis det blev sent aftenen før – brunchen serveres helt indtil klokken 16.

Havudsigt i skoven
Varna, Ørneredevej 3, 8000 Aarhus C

Det aarhusianske kokkeikon Palle Enevoldsen byder hver søndag indenfor til luksusbrunch på Restaurant Varna, der ligger i en smuk palævilla i udkanten af Marselisborgskoven. Prisen er habile 365 kroner, men så får du også både havudsigt og en enorm buffet af vellavede retter, der med garanti mætter resten af dagen. Hvornår har du eksempelvis sidst fået en brunch med glaserede spoleben, fransk ratatouille, confiteret and eller marokkanskinspireret couscous-salat? Eller havregrød serveret med brunet smør, for den sags skyld? Udover varme anretninger består buffeten af en stribe søde sager, hvor ikke mindst de svampede brownies og krydderkage med nødder tager kegler. Et godt tip er at tage cyklen ud til villaen, så de mange lækkerier kan indtages med god samvittighed. Prisen inkluderer kaffe, te, juice og et omfattende udvalg af hjemmebagt brød, og løjerne starter klokken 10.30. Det er absolut påkrævet at bestille bord i god tid.

Idyl ved møllen
Skovmøllen, Skovmøllevej 51, 8270 Højbjerg

Med en placering ved en idyllisk vandmølle midt i Marselisborgskoven fejler omgivelserne ikke noget på restauranten Skovmøllen, hvis historie går tilbage til 1800-talllet. Men der er absolut heller ikke noget i vejen med maden i det gamle bindingsværkshus, der hver lørdag og søndag serverer brunch til gæster fra nær og fjern. Brunchen består af tre anretninger, der lige nu dækker over Eggs Benedict med pocheret æg og sauce, glaseret svinebryst med surkål og amerikanske pandekager med blåbær. Prisen er 222 kroner inklusive hjemmebagt brød og et udvalg af oste fra Arlas eksklusive Unika-serie. Råvarerne hentes i høj grad lokalt – eksempelvis kommer æggene fra Skanderborg – og det fortrinlige rugbrød er bagt med øl fra Aarhus Bryghus. I spidsen for restauranten står den tjeneruddannede Rune Aaby, der tidligere har drevet gourmetrestauranten Aaby & Udengaard på Vestergade sammen med kokken Anders Udengaard.

Mikkel T. Krogh
Stifter og direktør af SMAG Medier. Mangeårigt madøre og wannabe-kok. Bruger alt for meget tid på at researche restauranter før selv den mindste rejse. Glad for at streetfood-bølgen endelig har ramt Aarhus. Journalist og cand.mag.