Årets Øko Kok kommer fra Aarhus

Søndag blev årets Øko Kok fundet til konkurrencen på Brandbygegaard i Odder, og han kommer fra én af Aarhus’ bedste restauranter.

Hvert år kåres årets Øko Kok, og i søndags blev konkurrencen så afholdt på Brandbygegaard i Odder. Med konkurrencen hyldes de restauranter, der er gået foran i branchen og har opnået Det Økologiske Spisemærke i Guld og Sølv.

Reglerne for konkurrencen er ret simple. Alle gårdens råvarer er til rådighed, men kokkene ved ikke, før de møder op, hvilke de har til rådighed. Kokkene skal frembringe tre retter – en forret, en hovedret og en dessert ud fra de råvarer, de selv kan finde og høste på Brandbygegaard.

Læs også: Bottleshop inviterer til hotdogs og fadøl

Foruden gårdens råvarer vil der være mejeriprodukter fra Naturmælk samt de mest gængse basisvarer til rådighed.

Det var et yderst kompetent dommerpanel, som i søndags skulle bedømme de lækre retter. Dommerpanelet var madskribent Anders Halskov-Jensen, køkkenchef fra michelin-restauranten Ti Trin Ned i Fredericia, Mette Hvarre Gassner og køkkenchef Nicolaj Møller fra Treetop i Vejle.

Århusiansk vinder

Det blev en kok fra en af Aarhus’ bedste restauranter, Rune Lund Sørensen fra Restaurant Hærværk, der vandt konkurrencen. Han havde lavet en lækker tre-retters menu bestående af ”makrel i tomat” med syltet makrel i en klar tomatsuppe, artiskokker på to måder og oste på Naturmælk serveret på tre forskellige måder.

Restaurant Hærværk har guld i Det Økologiske Spisemærke, som er det ypperste, man kan have som restaurant. Det betyder, at man skal indkøbe mellem 90 og 100 procent økologiske føde- og drikkevarer. Det kræver dokumentation af de økologiske råvareindkøb samt udarbejdelse af en råvarepolitik. I den indgår der også en nødplan, som beskriver, hvad man gør, hvis de føde- og drikkevarer, der bruges i køkkenet, indimellem ikke kan skaffes økologisk.

Restauranterne, der deltog, var Sønder Bjert Kro, Alimentum fra Aalborg, Térra fra København samt Léstragon og Hærværk fra Aarhus.