På Instagram og Facebook deler Cake Fairy aka Sandra Tkáčová billeder af og sælger, hvad hun selv kalder kunst i form af kage. At bage er en måde, hvorpå jeg kan skabe noget fantastisk, forklarer hun.
Artiklen om Cake Fairy har tidligere været bragt i Mærk Aarhus
Sandra Tkáčová bor i en lille lejlighed i Risskov. Her er hvide vægge, røde tulipaner i vaser og enkle møbler i lyst træ. På reolen spreder en aroma diffuser fine støvskyer ud i luften. Det dufter af blomster på en parfumeret, men behagelig måde. Ellers er der sparsomt med nips. En bog her, en plante der. Enkelt. Minimalistisk. Indbydende.
Det samme gør sig gældende for Sandra Tkáčovás kager, som hun bager i sit eget køkken og siden januar har delt billeder af og solgt på Instagram og Facebook under navnet Cake Fairy, altså kagefe.
“Alle konditorer gør det på deres egen måde, og jeg kreerer kager, der er minimalistiske. Jeg er ikke til overpyntede kager, kager formet som enhjørninge og den slags. Min stil er abstrakt og moderne,” forklarer Sandra Tkáčová.
Bagning kan noget fantastisk
Hun er 21 år, autodidakt konditor og oprindeligt fra Slovakiet. Taler ikke dansk, men flydende engelsk. For et par år siden flyttede hun og hendes kæreste fra hjemlandet til Danmark for at studere, og til sommer afslutter Sandra Tkacova sin uddannelse i Marketing Management på Via University College i Horsens.
Men når Sandra Tkáčová står med eksamensbeviset i hånden, skal hun ikke arbejde med marketing. Hun skal bage kager på fuld tid i egen virksomhed. Det er hendes drøm. Hendes passion. Hendes version af et kunstværk.
“For mig er det at bage en måde, hvorpå jeg kan skabe noget fantastisk. Det er ikke ‘bare’ at bage en kage. Det er en timelang proces, og resultatet opstår ikke ud af det blå. Når jeg for eksempel arbejder med rispapir som udsmykning på en fødselsdagskage, kaster jeg jo ikke bare noget sammen. Jeg bruger enormt lang tid på at lege med forskellige pensler og nuancer og tænke over, hvilken koncentration af farve der skal være lige præcis hvor. Jeg ser bagning som en måde at skabe kunst på,” siger Sandra Tkáčová.
Lejlighedskager og kageæsker
På Instagram og Facebook sælger Sandra Tkáčová to forskellige former for kager. Det ene er lejlighedskager til særlige begivenheder som fødselsdage, bryllupper og barnedåbe. Det andet er såkaldte kageæsker, der indeholder cupcakes og stykker af andre kager, for eksempel cheesecake.
“Jeg er ikke selv stødt på andre, der laver de her æsker med blandede kager, så da jeg startede min virksomhed, besluttede jeg mig for, at det skulle være min ting,” fortæller Sandra Tkáčová.
Tanken er at udbyde æsker med forskelligt indhold to gange om måneden, og når det er muligt, vil æskerne have et bestemt tema. Indtil videre har Sandra Tkáčovás følgere på de sociale medier kunne bestille kageæsker, der tager udgangspunkt i valentinsdag, fastelavn og senest påske.
Her byder udvalget i æsken på pavlova med vaniljecreme, passionsfrugt og ananaskirsebær, red velvet-cupcake med cream cheese-frosting, gulerodscupcake med cream cheese-frosting, Oreo-cheesecake, peanutbutter-cheesecake og vanilje-cheesecake med jordbær.
‘One hell of a cake’
Fælles for de kager, Sandra Tkáčová bager er, at hun forsøger at finde den helt rette balance mellem sødt og surt. Og så har hun et par andre ”regler.”
“Jeg bruger aldrig smør. Smør er, i min optik, meget tungt i en kage. Har jeg smurt en kage op med smørcreme, bliver den helt hård efter noget tid i køleskabet, og så er den jo ikke rar at spise,” forklarer hun.
“Derudover bruger jeg udelukkende naturlige ingredienser, og når jeg skal bage med chokolade, vælger jeg højkvalitetsprodukter fra Belgien. Og så vil jeg allerhelst bruge frisk frugt inden i kagerne.”
Sandra Tkáčová prøver desuden altid at finde den ekstra detalje, der gør lige præcis det ekstra for smagsoplevelsen.
“Generelt forsøger jeg at skabe ‘one hell of a cake’,” griner hun.
Inspiration fra mor
Sandra Tkacovas kageeventyr begyndte i 2017 i Slovakiet. En god ven havde fødselsdag, og Sandra Tkáčová havde glemt at købe en gave.
“Okay, tænkte jeg, så bager jeg en kage til hende i stedet. Og den blev så dårlig. Formen var helt forkert, og den smagte bittert. Men af en eller anden årsag elskede min vens mor kagen. Jeg forstod det overhovedet ikke, men det gav mig et skub i den rigtige retning, for jeg besluttede mig for at bevise over for mig selv, at jeg kunne gøre det langt bedre end dét.”
Det næste lange stykke tid bagte Sandra Tkáčová kager til familie og venner. Hun tog ingen kurser eller uddannelser, men øvede sig. Og øvede sig. Og øvede sig. Med en smule hjælp fra sin mor.
“Det lyder som en kliché, men jeg har altid, siden jeg var helt lille, brugt tid i køkkenet med min mor og lært hendes små tips og tricks. Hun er min største rollemodel. Hun er så god til at improvisere, når hun laver mad, og ligegyldigt hvad hun gør, bliver det altid lækkert. Så hun har virkelig inspireret mig til at eksperimentere mere og udvikle mine egne opskrifter frem for bare at følge en bog,” fortæller Sandra Tkáčová.
Fantasi og kreativitet
Når Sandra Tkáčová skaber sine kager, er det derfor delvist ud fra eksperimenter og delvist ud fra opskrifter, ofte fra hendes egen familie.
“Jeg tilføjer eller fjerner dog altid noget fra en opskrift, så kagen i sidste ende bliver min helt egen,” uddyber hun.
Kagernes udseende er inspireret af alt muligt, som Sandra Tkáčová støder på, men er også et resultat af hendes egne tanker og idéer.
“Jeg finder naturligvis masser af inspiration på nettet, jeg følger med i kagetrends og hos andre konditorer, men det er i sidste ende min fantasi og kreativitet, der gør udslaget. Jeg forsøger altid at tænke anderledes og i nye baner, så mine kager får et look, du ikke ser andre steder,” forklarer hun.
“Snart skal jeg lave en Star Wars-inspireret kage, og den bliver kunstfærdig frem for klassisk Star Wars. Lige nu har jeg en idé om at lade mig inspirere af vandets farver og bevægelser, men nu må vi se.”
Vil finde sin egen vej
Efter at have brugt familie og venner i Slovakiet som smagsdommere i længere tid, startede Sandra Tkáčová en lille virksomhed, hvor hun solgte kager på hobbyplan. Men da hun og hendes kæreste flyttede til Danmark for at studere i 2020, måtte virksomheden lukke.
“Da vi kom hertil, anede jeg intet om det danske sprog eller den danske kultur og slet ikke, hvordan man starter en ny virksomhed. Så jeg parkerede hurtigt idéen om at starte noget op her,” siger hun.
I stedet koncentrerede hun sig om sine studier, men kunne alligevel ikke helt slippe idéen om at arbejde professionelt med kager. Derfor tog hun et kursus i kagedesign. Som hun aldrig afsluttede.
“Jeg fandt ret hurtigt ud af, at jeg ikke ‘bare’ kan lære fra andre på den måde. Jeg vil hellere finde min egen vej, når det kommer til kage.”
Magi i køkkenet
Den vej begyndte at tage form i begyndelsen af 2022. Her følte Sandra Tkáčová sig så sikker i det danske system, at hun undersøgte, hvad det krævede at åbne en virksomhed i Danmark – og hun fandt ud af, at det var forholdsvist nemt. Og at hun endda, når hun overholdt specifikke retningslinjer fra Fødevarestyrelsen, kunne bruge sit eget køkken i lejligheden i Risskov til at bage sine kager.
“Det var faktisk en ret overvældende tid, for det gik så stærkt. Jeg troede ikke, jeg kunne få mit eget her i Danmark, og tre dage senere havde jeg startet Cake Fairy,” siger Sandra Tkáčová og forklarer, at navnet blev valgt lidt tilfældigt, men faktisk giver rigtig god mening.
“Det illustrerer ret godt, det jeg gør. Jeg skaber magi i mit køkken.”
Drømmen om et sted i midtbyen
Efter at have besluttet sig for, at Cake Fairy skulle specialisere sig i kageæsker og lejlighedskager, oprettede Sandra Tkáčová en Instagram- og Facebookprofil og delte nyheden om sin første æske, valentinsæsken, i en Facebookgruppe for det internationale Aarhus.
Og så gik det pludselig stærkt.
“På bare én dag fik jeg langt flere ordrer, end jeg havde turde håbe på. Det var en vildt fed følelse,” siger hun.
Det samme skete for fastelavnsæsken, og lejlighedskagerne begyndte der også at være efterspørgsel på. Her relativt kort efter opstarten tør Sandra Tkáčová derfor godt begynde at drømme om at rykke Cake Fairy ud af lejligheden og ind i et produktionskøkken, allerhelst i midtbyen.
“Jeg vil rigtig gerne åbne et fysisk sted i Aarhus, hvor gæsterne kan komme forbi, slå sig ned ved et bord, hygge sig og smage på sagerne. Og hvor jeg kan arbejde i et stort køkken. Lige nu har jeg et meget lille af slagsen og kun én ovn, så jeg kan kun bage en ting ad gangen. Det kræver virkelig, at jeg skemalægger arbejdet bedst muligt, og det tager mig en dag eller to, før jeg står med en færdig kageæske.”
Vildt spændende at bage
Sandra Tkáčová håber derfor, at hun inden for den nærmeste fremtid kan realisere sin drøm.
“Jeg vil gerne stå op hver morgen og vide, at jeg kan bruge hele dagen på at bage mine kager,” fortæller hun.
“Det er helt klart det endelige resultat – at stå med en smuk og lækker kage – der gør, at jeg elsker det her arbejde. Men hele processen frem til er jo en del af det og virkelig interessant. Det er vildt spændende at bage. Der er så mange detaljer, du skal have styr på for at nå frem til et godt resultat. For det er jo total ligegyldigt, at kagen er smuk, hvis den smager dårligt. Det hele skal se ekstremt godt ud og smage ekstremt godt på samme tid.”