Loppefrøskaller som kosttilskud og ingrediens i brød og kager

Danskerne er rigtig gode til at spise kage og bagværk. De fleste har nok prøvet at arbejde på en arbejdsplads, hvor der enten var kageordning, så der var en fast rotation af kagebidragere. Eller man har prøvet at være ansat et sted, eller hvor der bare hele tiden var søde sager på køkkenbordet, fordi der var en fødselsdag eller et jubilæum, der skulle fejres, eller bare fordi bageren havde lyst til at forkæle sine kolleger.

Rigtig meget bagværk indeholder mel, og almindeligt mel indeholder proteinstoffet gluten. Sidder man i den ærgerlige situation, at man er allergisk over for gluten, betyder som oftest, at man bliver nødt til at springe de søde sager over, medmindre de er lavet med glutenfri ingredienser – hvilket de i langt i de fleste tilfælde ikke er. Heldigvis er vi i den vestlige verden så privilegerede, at vi har mulighed for at finde glutenfri alternativer til mel og som oftest til rigtig gode priser, hvor alle kan være med.

Loppefrøskaller er som sendt fra himlen
Blandt glutenallergikere er loppefrøskaller et vældigt populært alternativ til mel. Hvis man laver bagværk af glutenfrit mel, løber man den risiko, at ens brød eller kage bliver tørt og tungt. Men tilføjer man loppefrøskaller til bagværket, hjælper de med at forbedre bagværkets struktur og tekstur, fordi de binder fugten. Dermed falder kagen eller brødet ikke fra hinanden, hvilket de spisende nok vil sætte pris på.

Doc24 beskriver to måder, hvorpå man kan tilsætte skallerne. Den første metode er, at man opløser skallerne i noget væske. Efter man blander skaller og væske, lader man blandingen stå i fred i omtrent 5-10 minutter. I løbet af denne korte periode forvandler blandingen sig til gelé, og efterfølgende kan den mikses sammen med melet.
Den anden metode går ud på, at man blander loppefrøskallerne sammen med de tørre ingredienser først. Når de er mikset godt sammen, tilsætter man de våde ingredienser.

Loppefrøskaller duer også til andet end bagværk
Skallerne er ikke kun rigtig gode i bagværk, hvis man er allergisk over for gluten eller bare undgår proteinet. Loppefrøskaller er også godt for dit generelle helbred, så alle kan faktisk have gavn af at inddrage dem i deres kost.

Skallernes magi ligger i deres evne til at opsuge væske, så når man spiser dem, kan de udvide tarmindholdet. Resultatet af dette er, at man får en større fornemmelse af mæthed. Skallerne er derfor gode, hvis man ønsker at tabe sig, da man opnår en mæthedsfornemmelse, som gør, at man ikke får lyst til at spise mere end nødvendigt. Skallernes sugeevne kan også hjælpe mennesker, der lider diarré ved at fjerne den helt i tarmen.

I USA undersøger man stadig skallernes sundhedsmæssige fordele, og derovre er loppefrøskaller godkendt som middel mod kredsløbssygdomme. Det er endnu ikke dokumenteret, hvorvidt skallerne rent faktisk kan mindske kolesterol i blod, men undersøgelser indikerer, at skallerne kan hjælpe med udskille galdesyre og kolersterol fra leveren.