Bakery Brown Background Bread Baked Baguette

Sådan lever du sundt og billigt

Du behøver ikke leve som kejser for at få lækker mad. Det er faktisk muligt at lave lækker mad for ret små penge.

God mad behøver ikke koste en formue – det handler bare om at udnytte de råvarer, du har til rådighed. Sådan lyder den simple opskrift på at leve billigere uden samtidig at gå ned på sundhedsfronten.

Sundhed handler om ressourcer, lyder det ofte fra eksperter. Men en artikel bragt på TV2 hævder faktisk, at det er muligt at leve for mindre end 20 kroner om dagen, hvis man vel at mærke går strategisk til værks og udarbejder en fornuftig plan.

Gå efter årstidens råvarer
Det handler for det første om at gå bevidst efter årstidens råvarer og grøntsager. I den periode hvor landmændene hiver rødder op fra de danske marker, skal du huske at købe netop disse sæsonvarer.

Årstidens grøntsager er typisk billigere end andre grøntsager, lyder et af rådene. Så husk at udnytte det. Du kan ende med at spare rigtig mange penge ved at undersøge, hvilke grøntsager der er i sæson – og dermed billigere.

Salat, agurker og tomater vil typisk være billigere om sommeren, mens rødder vil være billigere om efteråret, hvor de bliver modne. Der er flere kendte som har valgt at gå hele vejen og lever som vegetarer. Det glæder blandt andet for det succesfulde Team PokerStars medlem – Daniel Negreanu.

Tænk i pasta og brød
Udover at tænke over hvilke grøntsager, der er friske på de danske marker, så kan det også give god mening at tænke i pasta og brød, da disse fødevarer altid er billige. Du kan oven i købet få de grove varianter til stort set samme pris som de mindre sunde og – mættende blege varianter.

Et andet godt råd er at tænke over at bruge de samme råvarer henover flere dage, så du ikke ender med at smide mad ud, der sagtens kunne være blevet brugt på andre lækre retter. Hvis familien for eksempel spiser en hel kylling en dag, så kan du gemme kyllingeskroget, som der kan koges of laves kyllingesuppe af dagen efter.

Køb stort ind
Det kan også give god mening at handle stort ind, også selvom du lever alene, fordi råvarer ofte bliver billigere jo større mængder, de købes i. Det er også en god idé at bruge din fryser, hvis du ikke kan nå at spise de store mængder med det samme. Kød er blandt andet velegnet til nedfrysning.

Det kræver lidt disciplin at organisere sin hverdag og planlægge sine måltider en uge ud i fremtiden, men til gengæld kan du ende med at spare en masse penge.

Et andet fif er kigge på kiloprisen på de varer, du overvejer at købe ind. Det er faktisk ret lærerigt, når man finder ud af, hvad kiloprisen på den mad, man typisk køber, er. Kiloprisen giver nemlig et hurtigt billede af, hvilke råvarer der giver mening at købe til hverdag, men også hvilke fødevarer, der simpelthen er så dyre, at de kun bør indgå i festmåltider.

Og husk tilbud!
Sidst, men ikke mindst, bør tilbud nævnes. Måske er du ikke vant til at gå efter tilbudsvarer, men du kan spare rigtig mange penge, hvis du begynder at navigere efter de gule tilbudsskilte. Hvis du ikke gider at bruge så mange ressourcer på selv at opsøge tilbuddene, så findes der rigtig mange gode apps, der hjælper dig i gang med at spotte de rigtige gode tilbud.

ANNONCØRINDHOLD
Denne artikel er skrevet og indrykket af en Smag Aarhus Brand Partner og kan indeholde affiliate links. Smag Aarhus har intet med produktionen af artiklen at gøre.