Foto: Pixabay.

GUIDE: Mortensaften nærmer sig – men orker du at stå for anden selv? Vi giver dig seks bud på restauranter, der byder på mundvandsfremkaldende Mortensaften-menuer. 

Hjemlig hygge på Randersvej 
Brormands Madstue, Randersvej 19, 8200 Aarhus N

Randersvej er ikke umiddelbart den mest hyggelige placering for en lille restaurant. Alligevel formår brødrene bag Brormands Madstue at skabe et spisested, der føles afskåret fra alt, hvad der hedder bilos og larm fra bylivet. Her bliver der serveret klassisk dansk mad, og derfor er Mortensaften-menuen naturligvis også lavet på traditionel vis. Restauranten beskriver hovedretten som “Mortens-and med det hele,” mens du til forret får “Mors krustader med fyld.” Desserten består af intet mindre end trefarvet is med syltede frugter. Du får alle tre retter for bare 219 kroner, og restauranten skriver i en Facebook-begivenhed for aftenen, at du skal reservere dit bord inden mandag den 6. november, da der er begrænsede pladser. Du kan reservere dit bord her.

And a la fransk gourmet 
Restaurant ET, Åboulevarden 7, 8000 Aarhus C

Skal Mortensaften fejres på fransk manér, er Restaurant ET en overvejelse værd. Her serveres fransk-dansk gastronomi i stedets hyggelige brasserie-rammer, og til Mortensaften har restauranten forberedt en fire-retters menu, som du kan få fingrene i for 450 kroner. Menuen består af en forret med koldrøget færøsk laks krydret med peberrod og citron, mens mellemretten er en terrine af “velfærdsgris” med blandt andet linser, hjertesalat og “mormordressing.” Hovedretten er klassisk andesteg med brunede kartofler, rødkål, skysauce og hjemmelavede kartoffelchips, og sidst, men ikke mindst, skal du sætte tænderne i en dessert med blandt andet syltede abrikoser, hindbærsorbet og marengs. Er du blevet fristet, kan du læse mere om menuen her.

Tag maden med dig hjem 
Restaurant Fedet, Nordre Strandvej 35, 8240 Risskov

Vil du egentligt helst bare nyde Mortensaften hjemme i stuen, er der heldigvis også mulighed for det! Restaurant Fedet i Risskov har nemlig lavet en fabelagtig tre-retters Mortensaften-menu, som du kan tage med dig hjem. Her får du håndpillede rejer med asparges, ørredrogn og hjemmebagt brød til forret, mens hovedretten er langtidsstegt and med appelsinsalat, æble med ribsgelé, hjemmelavet rødkål, både brunede og hvide kartofler samt naturligvis andesauce. Desserten? Ja, det er gammeldags æblekage! Det koster 238 kroner per kuvert at tage det med hjem, og du skal bestille senest mandag den 6. november. Vil du gerne spise på restauranten, skal du af med 328 kroner. Du kan læse mere om Fedets Mortensaften-menu her.

Mortensaften i historiske teater-rammer
Café Hack, Teatergaden 1, 8000 Aarhus C

Når du træder ind på Café Hack, træder du ikke bare ind i en restaurant: Du træder ind i rammerne for det kendte radioprogram af samme navn. Her finder du billeder af gamle radiooptagelser på væggene og flotte anretninger på tallerkenerne. Café Hack bevæger sig væk fra den traditionelle Mortensaften-menu med en hovedret, der byder på confiteret andelår med selleripuré, råsyltet rødkål, appelsin og jordskokkechips. Lækkert! Forretten består af rimmet lyssej-filet med blandt andet æble-jordskokkesmør, nordisk bresaula og tørrede æggeblommer, og desserten er inspireret af en Irish Coffee. Du får alle tre retter til 325 kroner, og du kan reservere bord her.

Idyl i skoven
Restaurant Thors Mølle, Thors Møllevej, 8000 Århus C

Midt i Marselisskoven ligger Restaurant Thors Mølle, og kunne du tænke dig at fejre Mortensaften tæt på naturen, er det her er godt bud! Det kræver blot en frisk cykeltur, og så befinder du dig på et idyllisk helle langt væk fra midtbyens jag. Menuen hos Restaurant Thors Mølle står på gravad laks med fennikelsalat, dilddressing og surdejsboller til forret, hovedretten er gammeldags andesteg med alt, hvad der måtte høre til, og desserten er æbletrifli med makroner, portvin og hvid chokolade. Du kan få den tre-retters menu for 350 kroner, og vil du have en matchende vinmenu til, skal du af med 525 kroner i alt. Du kan læse mere om, hvad du kan forvente dig af en Mortensaften i skoven her.

Den moderne version 
Kähler Spisesalon, M. P. Bruuns Gade 33, 8000 Aarhus

Vil du hellere vente med at få den traditionelle andesteg til juleaften, er menuen hos Kählers Spisesalon på M. P. Bruuns Gade helt sikkert noget for dig! Her kan du få en tre-retters menu for 349 kroner, hvor forretten er laks, sennep, brun farin og håndpillede rejer, mens hovedretten består af rosastegt andebryst og confiteret andelår med jordskokker, smørstegt rosenkål, en andesauce der er smagt til med trøffel, knuste kartofler med timian og Vesterhavsosten fra This Mejeri ved siden af. Desserten er Kählers egen version af ris a la mande. Skal den have hele armen, kan du vælge at pifte Mortensaften op med et glas bobler til at starte på, en vinmenu til maden og til sidst en kop kaffe med lidt sødt til – det koster 598 kroner per person. Hvis du er blevet nysgerrig på Kähler Spisesalons bud på en Mortensaften, kan du læse mere her.

Derfor spiser vi and Mortensaften: For mere end 1700 år siden skulle munken Morten Bisp udnævnes til biskop – hvad han absolut ikke ville! Derfor gemte han sig i en gåsesti. Da han satte sig blandt dyrene, skræppede de dog op og afslørede hans gemmested. Morten Bisp blev derfor biskop, men som hævn over gæssene spiste han siden da gås én gang om året. I dag er det anden, der er havnet på tallerkenen – men traditionen lever stadig!

Amalie Maindal Nielsen
Skribent på Smag Aarhus. Kan bedst lide at lave tøm køleskabet-mad og er lidt for god til at finde lejligheder til hverdagsvin. Hvis jeg kun måtte bruge mine penge på én ting, ville det være restaurantoplevelser. Kommunikationsstuderende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.