GUIDE Bydelen Frederiksbjerg er et af byens gastronomiske kraftcentre, og her er seks skarpe restauranter, du skal besøge.

Der sker ting og sager på det hippe Frederiksbjerg, hvor nye spisesteder popper op på stribe. Inden for kort tid har kultbryggeriet Mikkeller åbnet en ølbar i bydelen bag ved banegården, den københavnske burgerkæde Tommi’s Burger Joint har åbnet en filial, og spisestedet Sårt har gjort sin entré for enden af Jægergårdsgade. Med andre ord er det oplagt at spise sig gennem bydelen, hvis du er blot det mindste gastronomisk interesseret. Her er vores bud på seks restauranter, du tager en Tour de Frederiksbjerg. Velbekomme!

Funky stemning på Frederiks Allé
Restaurant Hærværk, Frederiks Allé 105, 8000 Aarhus C 

Siden Restaurant Hærværk åbnede på Frederiks Allé forrige år, har den to gange fået anerkendelsen Bib Gourmand i den prestigefyldte Michelinguide og indkasseret masser af ros i Børsen, Jyllands-Posten, Gastro og Politiken, der i en anmeldelse kastede fire hjerter til Aarhus og beskrev spisestedet som en “neo-bistro” i stil med de hippe, københavnske restauranter Gorilla og Pluto. De unge ejere Michael Christensen og Rune Lund Sørensen, der blandt andet har gourmettemplet Frederikshøj på CV’et, går kompromisløst til værks og satser benhårdt på ultralokale råvarer fra mindre producenter, naturvin og en ny menu fra dag til dag. Kødet hænger i et stort modningsskab for enden af rummet, og prisen er 450 kroner for fem retter, take it or leave it. Til gengæld får du med garanti noget af den mest funky gastronomi i Aarhus lige nu, fremragende betjening og masser af høj rock’n’roll i højtalerne.

Spisesalon med smuk keramik
Kähler Spisesalon, M.P. Bruuns Gade 33, 8000 Aarhus C

Hos Kähler Spisesalon er maden lige så lækker som indretningen. Ejer Frantz Longi står nemlig også bag keramikbrandet Kähler, og derfor er du omgivet af keramik, hvis du vil indtage et måltid på spisestedet på Frederiksbjerg. Og det vil du! Inspirationen til indretningen kommer angiveligt fra tidligere tiders parisersaloner, der var samlingsstedet for kunstinteresserede, og på keramiktallerknerne kan du opleve pariserstemningen på egen krop i form af både morgenmad, brunch, frokost, eftermiddagskaffe og aftensmad. Folkene i det åbne køkken er lige skarpe, uanset om de tilbereder delikate smørrebrødsanretninger, elegante kager til kaffen eller den velsmagende aftensmenu, der varierer efter sæsonens råvarer. Tre retter fås for rørende 298 kroner, så du har også råd til også at nappe en vinmenu med tre glas for 229 kroner. Enkel, veltillavet mad for gode penge.

Feel good-stemning på bistroen
Klassisk 65, Jægergårdsgade 65, 8000 Aarhus C

På bistroen Klassisk 65 er hyggen og den gode mad i centrum. Med ejer Søren Andreasen ved roret får du god stemning, vellavet mad og personlig service på stedet, der i mange år har tiltrukket alle lige fra studerende på date til kendisser fra Aarhus Teater. Menukortet består primært af klassiske franske retter, der fås a la carte til SU-venlige priser, og masser af lækre vine, som er placeret på reoler rundt om i restauranten. Snup for eksempel escargots i form af snegle med hvidløg og persille eller en terrine af foie gras til forret, bistroens berømte flamberede peberbøf eller tatar med salat og fritter til hovedret og en creme bruleé eller crêpes suzette til dessert. Voila! Som en fancy detalje flamberes både peberbøf og crepe suzette ved bordet, hvilket altid sætter liv i stemningen. Klassisk 65 vandt sidste år prisen for årets feel good-oplevelse i spiseguiden White Guide og har i øvrigt en en søsterrestaurant i form af Klassisk Fisk på Nørregade.

Michelin-fortolkninger på Bruunsgade
Nordisk Spisehus, M.P. Bruuns Gade 31

”Idérig, velsmagende og godt sammensat med en servering, der var nærværende, kompetent og begavet”, skrev Jyllands-Posten i en anmeldelse af Frederiksbjergs gastronomiske spydspids Nordisk Spisehus, og avisen står ikke alene. De gode anmeldelser har stået i kø, siden restauranten åbnede for år tilbage, og stedet er et must, hvis du vil spise dig igennem bydelen. Trods ”nordisk” i navnet har restauranten de seneste år kørt et aftenkoncept, hvor retter fra Michelin-restauranter verden over fortolkes af køkkencheferne Jacob Freitag og Kasper Pelle Christensen, og serveringerne sidder lige i skabet. Dertil kommer, at indretningen er lige så behagelig, som servicen er professionel. Alt afhængig af sult og økonomisk formåen kan du investere i en 3 eller 5 retters menu til henholdsvis 499 og 699 kroner eller en tastingmenu med 9 serveringer for 899 kroner. Stedet byder også på frokost, og menuen er lige nu blandt andet inspireret af restauranten Mirazur i Sydfrankrig.

Lindring på apoteket
St. Pauls Apothek, Jægergårdsgade 76, 8000 Aarhus C 

I den ældgamle apotekerbygning på Jægergårdsgade huserer cocktailrestauranten St. Pauls Apothek, som byder på en lindrende blanding af knivskarp gastronomi og velkomponerede cocktails i de renoverende lokaler. Køkkenchef Krestian Nilson med en fortid på restauranten De To Have i Skagen svinger grydeskeen i køkkenet og sikrer kvalitet og velsvag på tallerkenerne, mens bartenderne med ejer Hasse Bank Johansen i spidsen tryller bag baren. Passionen for spiritus er stor på stedet, og kendskabet til cocktails og historierne om de forskellige typer drinks kan gøre enhver til spiritusentusiast. Skal du være sikker på at få det hele med, anbefaler vi menuen Apothekeren med en champagnecocktail og tre retter med tilhørende cocktails for 645 kroner. Hasse Bank Johansen har vundet eller været finalist i cocktailmesterskaber i Stockholm, Berlin, London, Singapore og Paris.

Hjemmelavede delikatesser på Jægergårdsgade
Sårt, Jægergårdsgade 6, 8000 Aarhus C

”Sårt” er den aarhusianske måde at udtale sort på, og hvorfra navnet stammer fra, står hen i det uvisse. Til gengæld er det sikkert, at lækkerierne hos byens nye deli på Frederiksbjerg både er hjemmelavede og lavet af lokale råvarer. Bag stedet står folk fra den tidligere Delien i Jægergårdsgade, Restaurant Hærværk på Frederiks Allé og den økologiske gård Troldgården syd for Aarhus. Tilsammen tryller de med sæsonens råvarer fra sæsonen og laver alt fra pølse til pasta fra bunden. På menuen finder du charcuteri, ost, grønsagsretter, pastaretter og pølse, som koster fra 100 til 150 kroner per mand, hvis du spiser på stedet. Med andre ord kan man købe lidt af hvert til deling og spise sig mæt for højst 150 kroner per person. Er I mere ambitiøse, kan I også bestille en større anretning under navnet “Blandet landhandel” til 350 kroner. Haps!