Foto: Mammis Gelato.

GUIDE: Endelig kom forårssolen, så nu er der ingen vej udenom en forfriskende is i det gode vejr. Her er seks fortrinlige steder med is i Aarhus.

Gelato på Trøjborg
Dolce Vita, Tordenskjoldsgade 81, 8200 Aarhus N

Fortvivl ej hvis forårssolen giver dig lyst til italiensk is af den cremede gelato-type. I Aarhus ligger Italien ikke længere væk end Trøjborgs hovedgade Tordenskjoldsgade, hvor italienske Roberto Damo siden 2002 har serveret friskrørt gelato til aarhusianske is-elskere fra sin butik Dolce Vita. På menuen er både mælkeis, yoghurtis, sorbet og luftig mousse, og alt isen er håndlavet. Det betyder, at alle ingredienser bliver rørt i hånden, så konsistensen er lige i øjet hver gang, og gelatoen er så populær, at der i sommerhalvåret ofte er kø til langt ud på gaden. Dolce Vita har også filialer i Veri Centeret, Bruuns Galleri og på Kridthøj Torvet i Højbjerg, og udover is i lange baner, byder butikken på hjemmeristet kaffe, som kan nydes med eller uden is i butikken fra klokken 11-20. Vi anbefaler at prøve den friske limone citronsorbet og den autentiske stracciatella med masser af chokolade.

Moderne italiensk i Latinerkvarteret
Mammis Gelato, Rosensgade 34, 8000 Aarhus C

Bounty, Saltkaramel, Citrontærte og sågar Panna Cotta. I Rosensgade findes endnu et ægte, italiensk gelateria, nemlig Mammis Gelato. Mammis Gelato er et familieejet firma, hvor sammenhold og kvalitet er på programmet, og det tør vi godt påstå, at du kan smage. Chokoladen er fra det gamle Valrhona chokolatier i Frankrig, og grundbasen til den kraftfulde gelato er selvfølgelig hjemmegjort. Iscaféen har altid et stort udvalg af is, og foruden den klassiske vaffel, er Mammis Gelato kendt for deres smukke islagkager. Stilen er rustik og moderne, og vi får næsten tårer i øjnene, når vi tænker på deres lagkage med browniebund, ren lakrids gelato, hindbærsorbet og Valrhona chokolade gelato. På toppen er der et blødt lag mandelcreme og islagkagen er pyntet med glitter og chokolade. Du kan også købe et enkelt stykke islagkage i caféen, hvis ikke du lige står og skal holde havefest i den nærmeste fremtid.

Søde sager i Bruunsgade
Social Foodies, M.P. Bruunsgade 60, 8000 Aarhus C

Social Foodies på Frederiksbjerg er mildest talt en himmel, hvis du er til søde sager. På menuen i den lille butik er blandt andet hjemmelavede flødeboller, hjemmelavet pålægschokolade og ikke mindst en række is-varianter, som alle er økologiske. Butikken er en del af en lille kæde, som er startet af ildsjælen Thor Thorøe, som oprindeligt stiftede og senere solgte is-kæden Paradis. Social Foodies brænder ikke kun for velsmag, men også for Afrika, hvorfor virksomheden investerer overskuddet i projekter, som sikrer uddannelse og arbejdspladser for socialt udsatte. Vi anbefaler at prøve hasselnøddeisen med masser af ristede nødder og den læskende hindbærsorbet, som med garanti får dig i sommerhumør. Hvis du har appetit til mere, bør du smage flødebollerne, som er kåret til de bedste i København, hvor Social Foodies har fire butikker. Men vi advarer: De ligger tungt i maven, så drop ambitionerne om en løbetur bagefter!

Klassiker på Nørregade
Paradis, Nørregade 40, 8000 Aarhus C

Kan man lave en is med hvid chokolade, lakrids og hindbær på én gang? Hos isbutikken Paradis på Nørregade er svaret: Absolut! Blandt de spændende smagskombinationer, kan du nu også finde en vegansk is lavet på havredrik med sprøde chokoladestykker og Amarena kirsebærsauce. Butikken i Nørregade åbnede tilbage i 2000, som den første af en lang række danske Paradis-butikker. Trods alderen holder veteranen stadig ved og byder på en stribe forskellige is-varianter, som laves hver morgen af friske frugter og bær. Mælken er økologisk fra Thise Mejeri, mens råvarerne er de bedste fra hele verden. Lakridsen er for eksempel fra Italien, vaniljen fra Madagaskar og kakaoen fra Den Dominikanske Republik. Du kan købe de lækre kugler is både i bægrer, vafler og som milkshakes, og hvis du ikke er i nærheden af Nørregade, har Paradis også en butik i den anden ende af byen i M.P. Bruunsgade på Frederiksbjerg.

Italienske ispinde i Graven
OLUFs, Graven 16, 8000 Aarhus C

I Aarhus’ gamle Latinerkvarter finder du OLUFs, som åbnede i december 2017. Iscaféen med den blå facade ligger i Graven, hvor der særligt hen over sommeren emmer af hygge, når caféer og kaffebarer flytter serveringen udendørs. Gelato su Stecco betyder italiensk is på pind, og det er netop ispinden, som er i fokus hos OLUFs. Den fløjlsbløde gelato er lavet på økologisk mælk, og selvfølgelig ved hjælp af specialindkøbt udstyr direkte fra solrige Italien. Det er kun fantasien som sætter grænser, og ismagerne leger med smage og introducerer nye varianter næsten hver dag. Vi anbefaler helt klart, at du prøver ispinden af solbær-gelato med hvid chokoladeovertræk og frysetørret solbærdrys. Udover den cremede gelato er der også forskellige sorbet-ispinde i frysedisken. Her er den læskende jordbærsorbet lavet af hele, friske jordbær en klar vinder. Men pas på, OLUFs is er stærkt vanedannende!

Økologi på Åboulevarden
Suppestegogis, Åboulevarden 82, 8000 Aarhus C

Forestil dig at indtage en svalende is i solen, mens du nyder udsigten over den fritlagte å og Aarhus’ summende liv. Det kan du gøre på den hyggelige café Suppestegogis, som ligger på Åboulevarden ved siden af Magasin. Caféens farvestrålende borde og stole står helt ud til vandkanten, og inden for døren rummer frysedisken en række fristende is-varianter. Isen er lavet af 90-100 procent økologiske råvarer, og med 33 kroner for to kugler er priserne ikke afskrækkende. Måske får du også lyst til at toppe din is med hjemmelavet jordbærguf eller klassisk flødeskum. Til børnene garanterer vi, at stedets hjemmelavede milkshakes, som er lavet af mælk og to valgfrie kugler is, falder i god jord. Du kan også få is med hjem i en boks til budgetvenlige priser, og hvis du skal holde den helt store fest, kører Suppestegogis noget af et slagtilbud med 100 kroner per liter is ved køb af mindst fire liter.

Signe Lucie Askholm
Skribent. Vild med ord, Aarhus, syltede rødløg og tung rødvin. Elsker social dining-konceptet og har altid et kommende restaurantbesøg planlagt. Studerer sprog og litteratur med fokus på kommunikation ved Aarhus Universitet.