Foto: Mammis Gelato.

GUIDE: Foråret er på trapperne, og det er langt om længe tid til årets første is. Her er seks lækre isbarer i Aarhus og omegn.

Kreative toppings
Popsicle, Ny Banegårdsgade 46, Aarhus C

Har du nogensinde fået en is med popcorn? Eller sat tænderne i en is toppet med flæskesvær? Hvis ikke, kan turen gå forbi Aarhus Street Foods isbod Popsicle, der har slået sig op på hjemmelavede ispinde med kreative toppings. Boden ligger lige inden for indgangen til madmarkedet og lokker med et såkaldt pimp-din-egen-ispind-koncept, hvor man selv vælger istype, overtræk og drys. Sidstnævnte fås i over 10 varianter, og uanset istype er en sikker vinder den hjemmelavede daim-topping, der smager forrygende. Hvis byg-selv-konceptet er en tand for kreativt, har boden også over 20 slags færdiglavede ispinde med alt fra havtorn til saltkaramel. Prisen for en hjemmepimpet ispind er 40 kr., mens de færdiglavede fås fra 30 kr. Bonusinfo: isboden drives af den kokkeuddannede Hussein Mustapha, der tidligere har arbejdet på Michelin-restauranten Frederikshøj i Aarhus og en række andre gourmetrestauranter.

Italiensk i Risskov
Okkels, Nordre Strandvej 45, 8240 Risskov 

Få hundrede meter fra vandet i Risskov kan is-elskere besøge den populære isbar Okkels, der byder på en stribe hjemmerørte isvarianter af den italienske gelato-type. Den mælkebaserede istype er mere cremet end en traditionel flødeis, og grundbasen importeres fra den norditalienske by Livigno, hvorefter den røres til velsmagende is i det rummelige lokale på Nordre Strandvej. Prøv for eksempel en grøn mint-is med chokolade eller den friske hyldeblomst-is, der er lavet af saft fra det fynske mosteri Ørbæk. Eller hvad med at fejre foråret med en pistacieis fyldt med sicilianske pistacienødder? En sidegevinst ved isens store mælkeindhold er, at det giver et lavt fedtindhold på kun 1,5 procent. Stedet laver også en fortrinlig iskaffe og lækre milkshakes, der blandes af økologisk letmælk og is efter eget valg. Okkels udspringer af en isbar af samme navn i Silkeborg, og priserne starter ved 25 kr. for en is med en kugle.

Boblende vafler
Olufs, Graven 16, 8000 Aarhus C

Det ultralille lokale på Graven 16 i Latinerkvarteret husede tidligere grillbaren Haute Friture, men i dag er hotdogs og pommes frites skiftet ud med farvestrålende is. Isbaren Olufs byder på sirligt pyntede ispinde, små iskager og velsmagende isvafler, og ikke mindst sidstnævnte er værd at prøve, hvis man er frisk på noget nyt: vaflerne er såkaldte bubble waffles, der dækker over tykke vafler med kuglerunde bobler rullet om en eller flere kugler is. Varianterne i frysedisken skifter efter årstiden, og lige nu kan de spæde solstråler blandt andet fejres med en forårsfrisk ispind med jordbær og chokolade eller en bubble waffle fyldt med karamelis og vaniljeis. Isen røres hver dag på specialimporteret udstyr fra Italien, og priserne starter ved 28 kr. for en ispind og 47 kr. for en bubble waffle. Olufs er en jysk aflægger af en københavnsk isbar af samme navn, der siden åbningen har høstet roser i alt fra Politiken til Eurowoman.

Klassiker på Trøjborg
Dolce Vita, Tordenskjoldsgade 81, 8200 Aarhus N

Er det Aarhus’ mest kendte isbar? Med mere end 15 år på bagen er det i hvert fald tæt på for Trøjborg-klassikeren Dolce Vita, der slog dørene op tilbage i 2002 med italienske Roberto Damo ved roret. Dengang som i dag lokker isbaren med lækker is i massevis fra det lille kælderlokale, hvorfra køen ofte strækker sig langt ned ad gaden. Menuen består af både mælkeis, yoghurtis, sorbet og luftig mousse, som kan indtages ved et af bordene på stedet eller tages med hjem. Prøv eksempelvis den kraftige kaffeis med masser af mokkanoter eller den herligt klæbrige saltkaramel-is, der med garanti smager af mere. Hvis de søde sager kræver noget varmt i koppen, kan man snuppe en dobbelt espresso lavet på økologiske kaffebønner, som Roberto og Co. selv importerer og rister i egen ovn. Dolce Vita har også filialer i Veri Center, Bruuns Galleri og på Kridthøj Torvet i Højbjerg, og priserne starter ved 25 kr. for en is med en kugle.

Fantasifulde ingredienser
Mammis Gelato, Rosensgade 34, 8000 Aarhus C

Kinderæg, citrontærte og Ferrero Rocher. Ingredienserne i isen er fantasifulde hos den velbesøgte isbar Mammis Gelato, som forrige år slog dørene op i Rosensgade. Bag det kreative sted står den iskyndige ejer Helle Schmidt og hendes datter Michelle, som hver dag rører mere end ti forskellige isvarianter fra bunden. Ambitionen er ifølge duoen at producere is ud fra gamle traditioner med de bedste råvarer fra hele verden, og der er da heller ikke noget at udsætte på kvaliteten af den fortrinlige gelato, som fås både i bæger og vaffel. Den eneste ulempe på den lille isbar er, at der er meget få siddepladser indenfor, hvis solen trods foråret bliver væk. Priserne starter ved 29 kr. for en is med en kugle, og der er ti procents studierabat, hvis man viser sit studiekort. Mammis Gelato sælger desuden softice, som dog købes fra en ekstern producent. Tip: husk at få et skud lun chokoladesauce i bunden, når du bestiller en vaffel.

Udsigt til vandet
Ishuset på Marselisborg Havn, Marselisborg Havnevej 42, 8000 Aarhus C

Beliggenheden fejler ikke noget for ishuset på Marselisborg Havn, der siden 2005 har solgt hjemmelavet is til besøgende på den hyggelige lystbådehavn i det sydlige Aarhus. Butikken har efter eget udsagn et af byens største udvalg med 28 slags is, og der er ikke meget, der slår en af de svalende is indtaget på træmolen med udsigt til vandet. Menuen lyder primært på oldschool-varianter som chokolade, nougat og hindbær, men stedet har også en håndfuld mere utraditionelle istyper med figen, kanel og hindbærsnitte. Isen laves af økologisk sødmælk i ishusets eget mejeri, og varianterne skifter løbende afhængig af årstidens frugter og bær. Priserne starter ved 26 kr. for en is med en kugle, og alle is kan toppes med drys eller guf. Fun fact: ishusets datamatiker-uddannede medarbejder Jens har angiveligt regnet ud, at man kan sammensætte sin is på over 58 milliarder måder på grund af de mange typer og toppings.

Mikkel T. Krogh
Stifter og direktør af SMAG Medier. Mangeårigt madøre og wannabe-kok. Bruger alt for meget tid på at researche restauranter før selv den mindste rejse. Glad for at streetfood-bølgen endelig har ramt Aarhus. Journalist og cand.mag.