Foto: Pixabay.

6 steder med varm kakao i Aarhus

GUIDE: Et krus varm chokolade med flødeskum kan redde enhver dag. Her er seks steder i Aarhus med lun kakao.

Ude godt, men kælder bedst
Kjærs Kaffebar, Sønder Allé 29, 8000 Aarhus

På Sønder Allé i Aarhus finder du den hyggelige Kjærs Kaffebar, der ligger i en kælder over for rutebilstationen. Trods beliggenheden under gadehøjde har kaffebaren masser af varme og ikke mindst en fremragende varm kakao, der fås til 35 kroner. Kakaoen kan naturligvis tages med, men vi foreslår at indtage den i det lille lokale, hvor busser og biler bumler afsted lige uden for vinduerne. Kakaoen er lavet på mælk, og er der ekstra ”nydelsestid” til rådighed, anbefaler vi at supplere kakaoen med en skive af caféens bananbrød med chokolade eller en langtidshævet ølandsbolle bagt på fuldkorn. Til den søde tand har kaffebaren en stribe forskellige kager, der alle bages fra bunden og med garanti står godt til en varm kakao. Vi nævner i flæng tunesisk kaffebrød, romkugler, kanelsnurrer og sågar islagkage. Mums!

Økologi uden lige
Greenilicious, Immervad 2-8, 8000 Aarhus

Økologi behøver ikke kun være grøn salat og rødbedesaft. Ved åen lokker den økologiske café Greenilicious med en kop dampende kakao, der er lige så økologisk, som den er velsmagende. Prisen er 42 kroner, og de varme dråber kan nydes indenfor i caféen, der trods sin placering i den trafikerede stueetage af stormagasinet Magasin har en hyggelig stemning og fin udsigt ud mod åen. Kakaoen kan også tages med rundt i stormagasinet som en bærbar opkvikker, mens der shoppes. Hvis man for alvor er kakaotørstig, har Greenilicious et klippekort til 329 kroner, som kan veksles til 10 kopper chokolade, kaffe eller te. Kan kakaoen bære lidt ekstra sødt, foreslår vi at investere i en såkaldt “Pick me up carrot muffin,” der er bagt uden gluten og fedtstoffer. Bag Greenilicious står blandt andet Sif Orellana, der har udgivet en stribe kogebøger for børn og voksne.

Kryptisk på kaffebaren
Klubhæftets Kaffebar, Nørre Allé 78, 8000 Aarhus

Navnet er vitterligt kryptisk, men det giver mening, når man hører baggrundshistorien. Klubhæftets Kaffebar ejes af folkene bag rabatkonceptet Klubhæftet, der sælges af lokale foreninger, sportsklubber og skoleklasser, og så har det lille sted på Nørre Allé en fortrinlig varm chokolade. Prisen er 35 kroner, og hvis man har investeret i et af de rabatgivende klubhæfter, er prisen blot 20 kroner. Kaffebaren er især populær blandt studerende, der bytter undervisningslokalerne ud med wifi og økologisk kaffe, men alle er velkomne i lokalerne, der tidligere husede burgerbaren Murphy’s Burger Joint. Kaffebaren åbner allerede klokken 7, og i de spæde morgentimer byder kaffebaren på et særligt tilbud i form af en morgenkomplet med bolle, yoghurt, juice og kaffe for 55 kroner. Stedet afholder også spilaftener, hvor åbningstiden udvides, så vennerne kan udfordres i brætspil af alle afskygninger.

Klassiker med flødebolle
Frellsen Chokolade, Ryesgade 10, 8000 Aarhus

Siden 1897 har butikskæden Frellsen Chokolade lokket danskerne med søde sager, og også i Aarhus er kæden tilstede med en håndfuld butikker, som til vinterkulden byder på en fortrinlig varm kakao til byens shoppere. Kakaoen koster rimelige 30 kroner, og en ekstra gevinst er, at man får en flødebolle med i købet. Vi anbefaler at prøve flødebollen med marcipanbund og nødder eller den søde hindbærflødebolle med hvid chokolade og hindbærskum. Er kombinationen af kakao og flødebolle for meget af det søde, har Frellsen Chokolade et andet ”varmt” tilbud i form af en såkaldt Hot Ice, der også koster 30 kroner. Konceptet dækker over en kop varm kakao med en hvirvel af softice på toppen, og den passer perfekt til en råkold eftermiddag. Frellsens Chokolade har også butikker i City Vest, Storcenter Nord, Søndergade og Bruuns Galleri.

70’er-stemning i kop og sind
Stuen th., Tordenskjoldsgade 19 B, 8200 Aarhus

På Trøjborg kan man få varmen på den hyggelige café Stuen th., der åbnede for et par år siden med den tidligere kogebogsforfatter Annemette Feldbæk i front. En kop varm chokolade i caféens hjemlige rammer koster 45 kroner, og vi foreslår at supplere med en af stedets kager, der varierer fra dag til dag. Er man mere sulten, byder caféen for 105 kroner på en såkaldt “formiddagspakke” med økologiske spejlæg, langtidshævet grovbolle, minibirkes, saft og en kop chokolade, te eller kaffe. Møbler og inventar på caféen kommer fra blandt andet loppemarkeder, hvilket er med til at understøtte caféens erklærede retrostil med inspiration fra 70’erne. Annemette Feldbæk har tidligere arbejdet på tapasbaren Forlæns & Baglæns på Frederiksbjerg, og på Stuen th. satser hun benhårdt på bæredygtighed og lokale råvarer. Resultatet er blandt andet, at caféen har fået tildelt det såkaldte økologiske sølvmærke for brugen af økologiske ingredienser.

Kakaodrøm ved åen
Globen Flakket, Åboulevarden 18, 8000 Aarhus

Hvis shoppeturen har bragt familien ned for enden af åen ved Dokk1, er et oplagt sted at tanke op den kombinerede restaurant og café Globen Flakket. Her kan man bestille en decideret luksuskakao i form af en såkaldt Kakaodrøm, hvor den varme kakao er peppet op med masser af chokolade, flødeskum, vaniljeis og chokoladedrys. Drømmen koster 52 kroner, men så garanterer vi også, at den kan varme selv de koldeste vinterhænder. Hvis blandingen af chokolade og is bliver for meget af det gode, har caféen en såkaldt Kuldeknuser, der består af varm, hjemmelavet lime-drik med masser af ingefær. Og skal der mad på bordet, foreslår vi at prøve det lokkende kagebord, hvor man for 42 kroner kan sætte tænderne i en række forskellige kager om eftermiddagen. Kulden kan også sendes på afstand ved caféens suppebuffet, hvor man for 42 kroner kan give den gas søndag-torsdag med varme supper ad libitum.

“Ingen dag uden kaffe! Heldigvis har Aarhus flere skønne kaffebarer, der kan brygge en lækker kop mokka. Jeg øver mig i at drikke den sort, men vil nu allerhelst have en cappuccino eller flat white.”

Louise Sejr Højmark, Redaktør