3 forslag til let sommermad

Sommeren er lige rundt om hjørnet, og det betyder varme temperaturer, kold rosévin på terrassen og forhåbentlig også en god omgang sol. Med sommeren følger også andre madvaner, fordi ingen rigtig gider sidde og kæmpe sig igennem flæskesteg, brun sovs og kartofler, når temperaturen viser 25 grader udenfor. Men er du lidt på bar bund, når det kommer til madplanen, så har vi lavet en guide til 3 lette sommerretter, som er et hit for både store og små:

 1) Grill away

Sommer er grillsæson, og der er ikke noget hyggeligere end at sidde udenfor og nyde duften af mad på grillen, mens i nyder vejret og noget koldt i glasset. Ofte vil der ligge pølser, kylling og måske en bøf på grillen, men faktisk er der næsten ingen grænser for, hvad der egentlig kan grilles. Så i stedet for at stå og forberede halvdelen af måltidet indenfor, kan du lave det hele på grillen.

Lav dit eget hvidløgsbruscetta ved at skære en baguette eller ciabattabrød i skiver. Lav en blanding af olie og knust hvidløg, og smør den ene side af brødet med blandingen. Lav en blanding af tomater og frisk mozzarella, som du skærer i tern og putter ovenpå brødet, samt en dusk frisk basilikum til at pynte på toppen. Lad brødene få en 5-6 minutter på grillen, og spis dem som forret.

Vil du grille fisk, skal du sørge for at din grillrist er helt ren. Herudover kan det være svært at grille flade fisk, da de hurtigt kommer til at brænde på. Kom i stedet for fisken i stanniol sammen med de grønsager, du ønsker, samt smid en klat urte- eller hvidløgssmør ovenpå for at opnå mere smag. Luk stanniolen sammen, og lad fisken grille i 5 minutter. Der findes også en såkaldt fiskevender, en slags lukket rist, som du putter fisken ind i, så den er hævet nogle centimeter ovenover grillristen. Derved undgår du at fisken sidder fast, og du kan uden besvær vende fisken.

Vil du hellere have kød, skal du være påpasselig med temperaturen, da det kræver lidt øvelse at finde frem til, hvor meget kødet egentlig skal have på grillen, så den hverken bliver for rå eller tør. Vil du være på den sikre side, bør du investere i et stegetermometer (se stegetermometer test her). Her skal temperaturen for på oksekød være på mellem 60-65 grader for at være medium stegt. Svin skal have en kernetemperatur på 65 grader for at være mellemstegt, eller 70 grader for at være gennemstegt. Læs mere om den optimale temperatur på webergrill.dk.

Ønsker du kartofler til menuen, kan du putte store bagekartofler i hver deres stykke folie, kom lidt olie, hvidløg, timian og chilli ovenpå og lad dem bage i en times tid. Skær en revne ind i kartoflen og tjek, om den er gennembagt.

Et voila – du har en grillmenu bestående af lidt af hvert.

2) Koldskål the old fashion way

Det er efterhånden de færreste, der laver koldskål fra bunden, når man kan få de færdiglavede varianter til få penge, men hjemmelavet koldskål smager bare af mere, og er en let og luftig sommerret til den lille sult. Det er desuden optimalt, hvis du netop har fået en tandblegning, er forkølet eller har tømmermænd, da den ikke udsætter de porøse tænder for varme eller farve. Det køler godt, når man som syg og har svært ved at få mad i sig, og i forhold til tømmermænd, får du både væske og undgår derudover at mæske dig med for kalorieholdige fødevarer.

For at lave gammeldags koldskål pisker du æggeblommerne (6 stk.) sammen med vaniliekorn (fra en stang vanilje) og sukker (6 spsk.) og tilsætter en liter koldskål. Put eventuelt 2 spsk. friskpresset citronsaft i. Hertil serveres kammerjunker.

3) Det klassiske stjerneskud

Det klassiske stjerneskud er en traditionel ret, som efterhånden har fået en renæssance også blandt dem, der endnu ikke render rundt med et høreapparat. Retten kan både laves med brød og uden, hvis man vil undgå for mange kulhydrater.

Stjerneskuddet består af 1-2 skiver godt brød. Ovenpå lægger du et par salatblade (hjertesalat), hvorefter du lægger to slags fiskefileter – den ene kogt og den anden friteret. Ovenpå kommer du et par hvide asparges, hvorefter rejser og lakserogn lægges på. Til sidst en klat thousand Island dressing, dild og citron.