Foto: Great Coffee

10 skarpe til Søren fra Great Coffee

INTERVIEW Den übercool barista Søren Stiller Markussen fra kaffebaren Great Coffee fortæller om sine favoritsteder at gå ud i Aarhus.  

Aarhus’ guldmedaljevindende barista Søren Stiller Markussen fra kaffebaren Great Coffee i Klostergade elsker god mad ligeså meget, som han elsker god kaffe. Her fortæller han om de steder i Aarhus, han foretrækker at besøge, når arbejdsdagen i den kombinerede kaffebar og butik er ovre.

Hvad er din yndlingsrestaurant i Aarhus?
Det er svært at svare på, men jeg vil sige Restaurant Domestic i Mejlgade på grund deres koncept. Og så føler jeg, at det minder lidt om mit sted i den forstand, at de tør skille sig ud. God service, gode oplevelser. Men jeg vil også gerne nævne et andet sted, hvor jeg kommer lidt oftere, hvis jeg bare skal have lidt at spise og slappe af, nemlig bistroen Juliette i Jægergårdsgade. Der er en hyggelig stemning, og jeg kan godt lide, når man går ud til daglig, at man bare kan slappe af.

Hvad lægger du vægt på, når du spiser ude?
Nogle steder er der en tendens til at prøve at være noget, man ikke er, for eksempel når cafeer prøver at gøre sig selv til gourmetrestauranter. Efter min mening kan det være det forkerte at fokusere på. Så hellere stå ved, at her kan man få en pissegod burger, færdig, slut. Og hos Juliette forsøger de ikke at lave ekspert-burgere, men de laver gode burgere, og de laver ikke ekspert-kaffe, men god kaffe.

På hvilken Aarhus-restaurant har du sidst spist?
Det bliver lidt i tråd med det første spørgsmål, nemlig Juliette på Jægergårdsgade.

Hvad er dit yndlingskaffested i Aarhus?
Det er kaffebarerne Bill’s Coffee i Vestergade, La Cabra i Graven og RS28 på Ryesgade, som alle laver rigtig god kaffe. Jeg går ikke ud og drikker kaffe for at være nørdet, men når jeg kan se, at personalet ved, hvad de har med at gøre, så slapper jeg af.

Hvad er byens bedste takeawaysted?
Den der lille én oppe ved Banegården, Kowloon. Det er bare sindssygt godt. For det første er der en fantastisk stemning, og for det andet er maden pissegod. Og så skal den italienske Il Mercantino i Mejlgade også lige nævnes.

Hvad er det mest oversete sted at spise i Aarhus?
Restauranten Frøken Koch på Aarhus Havn. Det er god dansk mad, uden at det er fordrejet til noget Michelin-agtigt. Det er bare dansk og rigtig godt.

Hvad køber du, hvis der skal gastronomisk forkælelse derhjemme?
Jeg kan godt lide en god bøf, dem køber jeg i SuperBrugsen. Og så med skårne kartofler til. Som sådan har jeg dog ingen livret. Jeg elsker jo bare mad, og jeg er ikke kræsen.

Hvad savner Aarhus på den gastronomiske front?
Lige i øjeblikket synes jeg ikke, at der mangler noget, for vi har et bredt udsnit af forskellige steder. Og det er fedt at mærke, at der er aarhusianere, der ikke er bange for at sige, ”vi er gode”. Førhen var der måske lidt jantelov, men nu er de begyndt at skille sig ud, og det synes jeg er fantastisk. Nu har jeg boet i København, og jeg føler ikke, at vi mangler noget. Jo, måske cocktails. Der er kun St. Pauls Apothek. Jeg savner lidt diversitet, når det kommer til cocktails.

Hvad er det bedste måltid, du nogensinde har fået?
Det var, da jeg var i Etiopien i 2010 og besøgte byen Adis Ababa. Der var en italiensk restaurant, og de lavede bare en pasta, der var… man tænkte, at det var helt mærkeligt, her sad vi i Etiopien og fik en pasta, der simpelthen bare smagte så fantastisk.

Hvilken gastronomisk oplevelse vil du gerne have i 2016, hvis du frit kan vælge?
Det må være Noma. Må det også være uden for Danmark? Okay, så vil jeg sige den trestjernede restaurant The Fat Duck i England i stedet. Køkkenchefen Heston Blumenthal har stået for noget nyskabende, men sammensætter stadig nogle retter, der spiller sammen. Jeg hører alle tale om det sted, men jeg har aldrig været der selv, så det må være øverst på listen.