Foto: Winelab

10 skarpe til Mads fra Winelab.dk

INTERVIEW Den aarhusianske vinekspert Mads Jordansen har over 100.000 brugere fra hele verden på sin website Winelab.dk, men hvor drikker han vin i Aarhus? Vi har spurgt ham.

Vinskribenten Mads Jordansen må være en af Aarhus’ kyndigste vineksperter. Han står bag det det populære website Winelab.dk, som hver uge anmelder talrige vine fra hele verden, han har haft sin egen vinhandel i Klostergade, og han står bag den aarhusianske vinmesse Wine Market, der hvert år tiltrækker flere tusinde mennesker. Vinentusiasten rejser 100 dage årligt og besøger vindistrikter over hele verden, men hvor drikker han vin når, han er i hjembyen? Og hvad er hans yndlingsrestaurant? Vi har stillet ham 10 skarpe spørgsmål om hans gastronomiske Aarhus.

På hvilken aarhusiansk restaurant har du senest spist?
Det var på den relativt nye Restaurant Gäst, der har kokken David Fischer som styrmand. Jeg var helt enkelt nysgerrig for at se, om Aarhus endelig har fået en italienskinspireret restaurant i den bedre ende. Og det synes jeg bestemt, at Aarhus har fået med Gäst. Et godt, solidt køkken og et fint vinkort med fair priser.

Hvad er dine favoritrestauranter i Aarhus lige nu?
Der er heldigvis rigtig mange, for byen er de seneste 10 år nærmest eksploderet med lækre restauranter og spisesteder. Restaurant Hærværk i Frederiks Allé er bestemt én af dem, for den har bidraget med lidt ny vildskab, mangfoldighed og smagsintense, enkle retter med lokalt ophav. For en vinnørd som mig er det også fedt at se, at Hærværk giver sine gæster nye smagsoplevelser med modige vinvalg. Og så skal de måske bare slappe lidt af med de alt for hysteriske naturvine, hvis de vil have gæsterne til at komme igen. Restaurant Møf på Vesterbro Torv er anden god oplevelse. Elegante og smukt serverede retter med fornem håndtering af specielt grøntsager. Hyggelig stemning og et rart sted at droppe ind.

Hvilke restauranter i Aarhus er bedst til vin?
Der er efterhånden flere, der er gode til match af vin og mad, men det er generelt et område, hvor mange restauranter stadig har meget at lære og behov for at blive lidt skarpere. Ikke mindst fordi vi i et land som Danmark har mange deltidstjenere, og vi kommer altså ikke uden om, at der er forskel på, om du som gæst får gode råd fra en uddannet sommelier eller en tjener, der serverer 12 timer om ugen ved siden af studierne. Men restauranter som Mash, Frederikshøj og Koch er gode eksempler på restauranter blandt flere, som har faguddannede, skarpe sommelierer, der dagligt arbejder benhårdt på at finde vine, som matcher kokkenes kreationer. At vin og mad passer perfekt sammen er super vigtigt for min restaurantoplevelse, men ofte oplever jeg, at match på en vinmenu er ok, men heller ikke mere. Der mangler tit de sidste 10 procent.

Hvor går du hen for at få et godt glas vin?
Helt klart vinbaren S’vinbar i Klostergade, fordi det er byens bedste vinbar og den mest dedikerede. Jeg drikker næsten kun bobler og hvidvin, når jeg er ude. Jeg tester meget rødvin i mit arbejde, og så kan et sprødt glas Savagnin fra Jura i Frankrig som en god afveksling gøre mig lykkelig. Vi må ikke glemme, at det kun er et år siden at byen blev beriget med S’vinbar, og jeg ved, at det har været en stor succes fra dag 1. Jeg er sikker på, at det skyldes det høje niveau af vinene, og at der i baren står folk, der ved, hvad de taler om. Der er plads til flere vinbarer i Aarhus. Især kunne jeg godt tænke mig én, der har fokus på gode, oversøiske vine.

Hvor tager du hen i Aarhus for at få en god øl?
Det må blive Mikkellers nye ølbar i Jægergårdsgade. Jeg har allerede nået at være der et par gange, men det er farligt. For der er altid 20 vidt forskellige øl på hanerne, og jeg har jo lyst til at prøve dem alle. Fairbar i Nørre Alle må heller ikke glemmes for at have et meget afvekslende, bredt og seriøst øludvalg.

Hvad er det mest oversete sted at spise i Aarhus?
Sjette Frederiks Kro – uden tvivl. Midt i Riis Skov, hvor jeg har leget og kørt på kælk som barn. Nu er skoven blevet min favorit hundeluftningsskov. Kroen er fantastisk på alle tider af året. Det er skønt, at ejeren Jørgen Danielsen har trukket stedet ud af sin tornerosesøvn.

Hvad mangler Aarhus på den gastronomiske front?
Vietnametisk frisk og grøn mad i retning af københavnske LêLê. Mange af de etniske køkkener har stadig et lidt sløvt niveau i en by som Aarhus. Og så glæder jeg mig til, at der snart kommer noget mere streetfood.

Hvor går du hen for at få byens bedste takeaway?
Jeg er glad for Vaca i Mejlgade. Lækker og ret autentisk mexicansk mad med masser af sprøde grøntsager og tilmed billige priser.

Hvad køber du, hvis den skal stå på gastronomisk forkælelse derhjemme?
På den tid af året, hvor vores køkkenhave er i produktion, er det grønt og bær helt sikkert herfra. Yderligere bliver det til et smut forbi Havnens Fiskehus, hvor der er altid er noget lækkert og sæsonaktuelt eller en ny fisk, der skal afprøves. Topkvalitet, der aldrig skuffer. Kødstaden på Trøjborg er som regel kødleverandør. Men jeg savner ærligt talt generelt et lidt større økologisk kødudvalg.

Hvad er det bedste måltid, du nogensinde har fået i Aarhus?
Det var helt sikkert den middag på Frederikshøj, som min mand og jeg holdte for vores nærmeste familie, efter vi blev gift for nogle år siden. En smuk sensommerdag, hvor køkkenet leverede et fantastisk septembermåltid på den tid af året, hvor nærmest alt er i sæson.

Følg Winelab.dk på Instagram, Facebook eller Twitter.